11 maart 2011

Lente

Vier lammeren hebben we nu, en er is nog  een schaap dat nog moet werpen. Maakt overigens weinig aanstalten, de uier is nog niet erg groot, dus dat gaat nog wel ff duren.

La Bouffe wordt om de twee uur aan de zuigfles gezet. Volgens mij kun je dat ding wel een liter voeren per keer want ze blijft maar zuigen aan die speen. Geef d'r al meer dan eigenlijk moet, maar het gaat iedere keer schoon op. Wel een handen binder maar het is wel grappig zoiets kleins langs je bennen te voelen botsen op zoek naar een speen.
Van de week liep ik terug naar de huiskamer en was blijkbaar vergeten de deur van de Grange goed dicht te doen. Loop ik door naar de keuken om een glas water te tappen en hoor ik ineens die hoefjes op de tegelvloer tikken. En binnen no time stond ie weer aan mijn benen te snuffelen voor een speen. Gek zo'n klein ding in je woonkamer te zien. En natuurlijk wel piesen he! Afijn geen liters dus dat was snel opgeruimd.
Buiten op de oprit van de Grange een stoel neergezet om la Bouffe makkelijker de fles te kunnen geven. Zit je daar ontspannen die speen in de bek te houden, komt er ineens iemand aan het hek staan. Aaaah wat liev... ja dat is het wel. Volgens mij ziet ie geen moer, die speen ziet ie echt niet want het is gewoon trial en error. Gewooon porren tegen mijn benen en in de lucht tot ie de speen gevonden heeft. Als die niet in zijn bek geduwd wordt zou dat niets worden met voederen. Tijdens het voeden trekt ie de fles vacuum. is het meteen rammen tegen mijn hand, dat doen ze ook bij natuurlijke moeders zo. En niet te zacht ook, blijkbaar om de melkstroom op gang te houden of zo. Vind overigens dat die speen is niet echt geschikt voor het bekkie dus er stroomt nogal wat naast. Moet morgen bij de Gamme Vert eens kijken of er iets beters is te vinden. Door een soort cup van mijn hand te maken en de speen er "in" te leggen slobbert ie zo ongemerkt toch weer op wat ie morst. Een smeerboel maakt ie ervan, iedere keer zijn mijn handen drijfnat van de melk. En de aangekoekte melk kleeft rondom zijn kop. Die melk is vreselijk zoetig, en vet, dat moet toch voedzaam zijn. Maar heb niet de idee dat ie erg snel groeit. Volgens de schapen-site moet er 350 gram per dag bij komen gemiddeld, Nou meten is weten, dat zou betekenen in een week bijna 2 kilo! Morgen maar een kijken.
Eergisteren stond ie een beetje te shaken op zijn pootjes, koud natuurlijk. En kreeg ik een beetje de indruk dat ie te weinig kreeg, prompt zijn portie opgevoerd en krijgt ie nu 6 maal daags 150 ml. Dat doet d'r zichtbaar goed. En weer volgens die site moet dat tot een liter oplopen per dag na de tweede week. Dat is het bijna al. Gewoon in de gaten houden. Ja we zijn boer Cornelis. ;=)

Ligt 't de hele tijd op de loer bij de deur van de Grange. Zodra de kamerdeur opengaat begint het geblaat al. Gaat de deur van de Grange open stormt ie meteen naar binnen, om dan weer terug te spurten als ik naar de klaarstaande stoel loop en de fles op kniehoogte houd. Moet ik ook eens een videootje van fabrieken. Toch maar iets als een soort hokje gemaakt van wat afval hout kan ie schuilen tegen de nachtelijke kou.

Maar... Het lijkt er heel sterk op dat la Bouffe het gaat overleven. Heb er wel al veel lol aan.

Zegt Louise ook nog: "weet je dat melk-lammeren heel erg lekker zijn?" Zal best zeg ik dan, niet eens geschokt, uiteindelijk verdwijnen ze allemaal in de pan. Zo realistisch ben ik dan ook wel weer. Maar het  beessie blijft en het leven van la Bouffe wordt vastgelegd. Dat belooft een leuke rapportage te worden..

1 opmerking:

-paul zei

Lente ? Met die sneeuw-achtergrond ? Brrr...