3 maart 2011

Dronken

Schapen kunnen ook dronken zijn! Op advies van de veearts had ik een bierflesje wijn met water en een handje suikerklontjes opgewarmd en direct na het halen van de lammeren aan het schaap gevoerd. Dan kwam ie wat sneller op krachten zei de vet. En neem zelf ook wat zei ie, zo te zien heb je ook een glas wijn nodig.


Kan een schaap dronken worden van een glas wijn? Ik vermoed van wel. Want dat knorren is niet normaal meer! Is dit dieren mishandeling? Nee denk het niet, want het reageerde onmiddelijk op de alcohol, en werd weer aktief. De suiker erin deed haar ook zichtbaar goed. Afijn de handel in drie porties in de bek gegoten.
Een voordeel van een schapen gebit is dat het in de onderkaak vooraan wat tanden heeft zitten om het gras af te snijden/grazen - letterlijk snijtanden dus. Dan komt er even niets en achterin zit dan een normaal gebit, om te herkouwen denk ik. Door dat "even niets" kun je je vingers zonder gevaar aan de zijkant achter de snijtanden in de bek steken en de kaken van elkaar afwurmen en de fles in de bek persen. Zoepn kreng! De eerste toer ging niet geweldig, maar de tweede keer klokte het zoete goedje er behoorlijk goed in. Niet te kleinzielig doen en gewoon de hals van de fles in de bek stoppen en dan moet ie wel zuipen dacht ik. Het zijn enorm taaie beesten ze kunnen wel wat verdragen. Met beleid natuurlijk.

ISOLATIE
Na twee dagen isolatie en persoonlijke verzorging scharrelt het overgebleven jong en moeders sinds vanochtend weer in de wei. Nog een beetje afzonderlijk van de groep maar ook dat zal wel overgaan als de lammeren elkaar vinden. Grappig zoals die elkaar opzoeken en ravotten. Als een speer hollen ze dan achter elkaar aan. De zon schijnt volop, het leven ziet er weer stralend uit met al dat jongs in de wei.

Stand van zaken: 4 ooi lammeren (agnelles), nog één drachtig schaap te gaan.

Geen opmerkingen: