22 maart 2011

La Bouffe 4

Volgens mij is La Bouffe zo blind als een reiger. Kom ik met de fles aanzetten, roep 'm, ramt 't beest frontaal tegen de stalen staldeur aan. En niet een keer nee de laatste paar dagen meerdere malen. En niet zo zachies ook! Maar goed dat die pijngrens van schapen zo hoog ligt.
La Bouffe groeit wel, afgelopen zaterdag woog ie nog net geen 5kg, bijna een kilo meer dan de week ervoor. Niet volgens de norm, dat zou 335 gram per dag moeten zijn. Geloof jij dat? De andere lammeren zijn nu meer dan 6 weken oud en halen dat ook bij lange na niet, zouden dan al meer dan 20Kg moeten wegen. Nou dat doen ze echt niet hoor. Komen toch al wel halverwege de schouder van mammie. Gisteren zag ik LB voorzichtig van het gras proeven, en vandaag liep ie tussen de andere lammeren te grazen zowaar. Dat wordt een perfecte autonome maaimachine, zo vroeg al aan de dope!

La bouffe eerste "dope" in de wei

Het is dat kleine vlekje links in het midden van de foto, als je op de foto klikt dan krijg je een beter beeld. Ah mèrde, hebben we toch weer een knieler in de groep zitten. Die gaat dan maar weer onder het mes volgende week. Net zolang totdat alles weer normaal loopt.

De foto is bij zonsondergang genomen, dus die pic is een beetje korrelig geworden. Vanavond een pracht van een zonsondergang, en dat weer vandaag was ook echt een kadootje. Hoefde niet eens de kachel aan te steken vandaag. De grote schuifdeur open, lekker doorzonnen. Het is echt lente nu. Ik zie van alles uitlopen, de rozen, de fruitbomen, en het stikt van de narcissen of zo'n soort geel boterbloempje. De natuur neemt een spurt lijkt het wel. En Chippie wordt helemaal gek van het vliegen vangen in de wei, die haalt zijn hart op hier. Nu nog de veldmuizen en mollen vangen dan is ie helemaal ingewerkt. Wat een beest! Gisteren zat ie bovenop de papagaaienkooi naar buiten te koekeloeren, geen kwaaiigheid in de zin denk ik, en Floppy maar voorzichtig happen naar wat er door de tralies zakte van staart of vel. Wel totaal anders dan Bios die kat. Maar ja Bios, dat was een nummer apart, denk ik dan een beetje weemoedig, ik mis 'm.

RECEPT
Vandaag het recept van Barrière opnieuw geprobeerd. Heb de kruidnagel dit keer weggelaten, overheerst toch iets te snel, en vind 'm maar eens terug in de pruttel! Iets meer gember dan anders toegevoegd. Dit keer als vlees: rundvlees. In hele dunne reepjes gesneden. Was alleen de honing weer vergeten. En het zou iets zouter mogen zijn. Ach je kunt het er wel bij doen maar niet uithalen zeggen ze. Rundvlees kun je op twee manieren bereiden: als biefstuk. Heel snel aanbraden en meteen de pan uit, zodat het binnenste nog net rozig is. Of meer dan een uur laten sudderen en de kruiderij er goed in laten trekken. Ik prefereer de eerste methode omdat bij de tweede rundvlees toch al snel erg droog wordt. Bij die dunne reepjes lukte dat prima, je moet dan wel uitgaan van dunne plakjes. Anders wordt de buitenkant al taai terwijl de binnnenkant nog te rauw is. Ik heb plakjes van bijna een centimer in dunne reepjes gesneden, zout en peper erover, en in hete olijfolie aangebraden. Zodra het lichtbruin werd, vuur laag, snel de rest van de kruiden erbij en nog 10 sec laten nagaren. Mjam, mam mam.
De helft van de reepjes er in laten zitten, je wilt toch weten wat het doet als je het lang laat sudderen. Een paar plakjes zeer dun gesneden prei en een grote tomaat ook in dunne plakjes toegevoegd, een glazje water zodat het vlees net niet onder stond. En een uur laten stoven op #4. Het zou iets langer mogen, 1.5 uur denk ik.
Je zou ook ipv een volle lepel honing, iets minder en dan met rode Port aanvullen, kunnen doen, vraag me af wat dat met het kaneel doet. Bitter zegt mijn smaakbrein.

Deze variatie van het recept:


ingrediënten
300 gram in dunne reepjes gesneden rundvlees
3 cm dikke prij in zeer dunne ringen
een grote tomaat in dunne plakjes
olijfolie ruim
el honing; was ik vergeten ;=(
2 t knoflook in zeer dunne schijfjes snijden (niet door de knoflookpers!)
glas water

kruiden:
tl kaneel, snufje zout en peper, 2 tl gember, msp piment douce, 2 pinches nootmuskaat, msp cardamon (gemalen), msp koriander

tl= theelepel; el=eetlepel; msp=mespunt; pinch=de hoeveelheid tussen 'duim en wijsvinger'

bereiding:
kruiden vòòraf mengen
olie heet maken, vlees in aanbraden, net bruin
vuur laag, prei in ringen erover strooien, tomaat erbij
kruiden erbij even goed roeren,
na 10 sec water erbij en helft van het vlees eruit
1 tot 1.5 uur laten sudderen (tussentijds even proberen) de deksel het laatste halfuur er half op laten zitten dan kan de saus iets inkoken.

Prima met in rozemarijn gebakken aardappeltjes of rijst
Brood: lichtbruin stokbrood bij voorkeur zuurdesem gerezen (baguette artisanal)

Denk trouwens, als je varkens of kippenvlees neemt die kruidnagel er wel bij zou moeten. Je zou dan een kruidenbuidel of zo moeten gebruiken om het dingetje later weer eruit te kunnen vissen. Want een uitgekookte kruidnagel in je mond is echt niet lekker.

eetsmakelijk

MES&ZO
Vorige maand kreeg ik zomaar een coupon via het internet aangeboden, om een mes te kopen. Dat kwam perfect op tijd, want ik had dringend behoefte aan een (nieuw) goed koksmes. Met dit nieuwe mes is dunsnijden niet zo'n opgave meer. Met de onlangs aangeschafte superfijn wetsteen is het scherphouden ook prima geregeld. Goed gereedschap, zegt men...

Vrijdag voor tien man koken, per dag wisselt het menu zeg maar, heerlijk in die kookboeken en op kooksites snuffelen. Toetje denk ik nu: flensjes met ijs. Die flensjes kun je ook ver van te voren klaarmaken. Makkie dus. Als die vonkentrekker nu maar op tijd komt om de kookplaat op twee fasen aan te sluiten. Want nu ligt alles open. Morgen die knakker maar eens bellen.

Morgen wordt ook ws het keukenblad in ons appartement weer eens vervangen. Dat is dan nummer vier!  Die keuken moet toch eens een keer afkomen. Meteen vragen voor het verplaatsen van de ovenkast dan kan de vaatwasser ook aangesloten worden. Allà het einde komt in zicht.

RAMEN
En alsof iedereen de lente in de bol is geslagen! Opeens belt de ramenboer op en vertelt verheugd dat de ramen in de lobby echt donderdag geplaatst gaan worden. Afgelopen donderdag zou het pas over 2 weken zijn ipv afgelopen week. En uiteraard probeerde ik daar weer een slaatje uit te slaan, korting of zo, dat gaat nu niet lukken zo, dus, daarom. Wel mazzel, komt alles toch precies op tijd af.

Geen opmerkingen: