8 maart 2011

Kabaal

Herkent u dit?

Een voortdurend gebrom, zeg maar kabaal, uit de stedelijke omgeving waar je eigenlijk doodmoe van wordt. Kabaal dat dag en nacht om je heen hangt, soms proporties aanneemt die niet meer normaal zijn. Airco, computers, telefoon, de kantoortuin, allemaal kabaal dingen. Dan je auto, verkeer, je motor en het achtergrondsgeluid uit de steden dat als een geluidsdeken over het land hangt.
Hier hoor je alleen wat vage geluiden uit de omgeving. Geen continue gebrom dat keihard is en net aan de gehoorgrens ligt. Het is voornamelijk doodstil hier. Bien sur als het mesten of oogsten is rijden hier trekkers af en aan, is de weg groen van de modder en de mest maar dat is wel tijdelijk. De regen spoelt alles weer weg en komt de rust meestal weer snel terug.
In juni begint het met hooien en rijden hooiwagens een paar dagen af en aan. In de herfst en winter hoor je soms een kettingzaag tekeer gaan, een trekker met een berg hout die voorbij dendert.
achter bij Le Mouton Qui Rit in de wei
De veewagen van het bedrijf achter in het dorp komt zo nu en dan langs. In de ochtend en vroege avond het forensen verkeer. Tijdens de zomer komt er af een toe een trekker van het loonwerkbedrijf. Dan heb je het wel gehad, niet meer dan het gangbare geluid van een agrarisch dorp. Waar ik nog steeds niet aan gewend ben is dat tussen 1200 en 1400 het dorp, zoals bijna alle dorpen in LDF, helemaal uitgestorven zijn. Men is dan aan het lunchen. Wel de beste tijd om een dutje te doen.
Dat is genieten van die rust in het dorp hier. Vooral na 1900 daalt er een deken van stilte neer. Iedereen zit dan of achter de avondhap of achter de tv. Als je dan op je balkonnetje zit naar de sterren te tureluren waan je je even op een andere planeet.

Vanochtend met het lam even door de wei gestruind. Inspectie want de ooi van de miskraam zondert zich af. Geen goed teken normaal gesproken. Zag dat het gras al weer in de startblokken staat om uit de grond te gaan fluiten. Met het schaap niks aan de hand zo te zien, het trok een klein spurtje om aan mijn inspectie te ontkomen. Maar was nog wel alert enzo. Maar in de gaten houden dus.



Geen opmerkingen: