27 april 2012

Ruilhandel

dat was even zweten
Wat doe je op het platteland waar geld een schaars middel is. Juist, ruilen. Nu zit ik al jaren te vlassen op een zaagmachine voor het brandhout. En BP zit al maanden lang te lekkerbekken op een van de  lammeren die in januari geboren zijn. En dan weet je het wel hè, hij "récupereert" een zaagmachine en ik geef hem daarvoor een lam. Hij goedkoop een lam, ik goedkoop een machine.
Dat je ooit nog eens in de wei een potje handjeklap zou gaan staan doen, dàt had ik in mijn meest wildste dromen niet kunnen bedenken. En die zijn wild ;=) Nadat tot ieders tevredenheid de deal was gesloten stiefelde BP vol bravoure de wei in om een lam te vangen. Uiteraard spurten de beesten letterlijk alle kanten op. Halverwege de spurt zag je ze opeens omkeren. Alsof ze aan een elastiekje zaten. BROOD! De spurt ging ineens in omgekeerde richting en met zijn allen stonden ze vervolgens om BP heen te dringen om een stukkie brood te bemachtigen. Daar zijn ze echt aan verslaafd geraakt. Toch is het opletten met de beesten. De ram is een beetje aggressief, die is namelijk niet happy als je te dichtbij de ooien komt. Nu hou je je die wel van je lijf met een paar tikken op z'n neus, maar je moet over je schouder heen blijven kijken. Flash wordt namelijk steeds gehaaider in zijn aanvallen. En als je dan ook nog met een zakje oud brood komt aanzetten dan is die jongen natuurlijk helemaal niet meer te houden. Springt ie gewoon over een ander schaap heen om de buit te bemachtigen! Asjemenou.
Uiteindelijk weet BP de kudde de stal in te lokken met het brood. Maar het beoogde lam laat zich maar niet zomaar vangen. Hoezo BP heeft last van zijn rug... Na vijf minuten kat en muis met de kudde, en een hoop lawaai van net weer ontsnappende beesten die tegen de stalen staldeuren aan knallen, komt BP met een vette grijns naar buiten zetten met het gewenste lam in zijn armen.

BROOD! mjammie!

Toch gaan fransjes merkwaardig met beesten om. Zoonlief probeerde de beesten puur uit ballorigheid op te jagen. Waar dat nu voor nodig was, dacht ik. Voordat ik mijn stem moest verheffen, greep BP in, wetende dat ik van dat soort praktijken niet echt gediend ben. 
Ondanks dat er de komende maanden schapen in de potten gaan verdwijnen, kun je best de dieren met enig respect behandelen. Of niet dan. Het zijn geen voetballen. Wat zullen we nou krijgen. Dus een beetje storm stond wel op mijn gezicht te lezen. Afijn, met het lam in zijn armen beloofde BP een stukkie te bewaren voor me. "Alleen het eindproduct", zei ik nog. Een stoofpotje van jong lam is namelijk echt héél erg lekker. Vooral als de beesten altijd volop beweging hebben gehad. Ze kregen ook geen krachtvoer, alleen gras. Ja, In de winter als er een laag sneeuw op het gras lag, of als het stervens koud werd, ja, dan werden ze met een handje brokjes bijgevoederd. En dan nog oud brood hè. De buren weten namelijk ook hoe ze van hun oude brood af moeten komen. Voor de rest, bijna biologisch dynamisch vlees dus.
Vroeg me vorig jaar iemand, kun je je eigen beesten wel opeten? Ja, geen probleem. Daar worden ze voor een deel gewoon voor gefokt. Je moet je niet gaan hechten aan de beesten als je weet wat het eindstation voor ze is. Simpel zat.

Geen opmerkingen: