19 april 2012

Jonvelle

Dit stukje is naar aanleiding van de post die ik ontving van de stichting die de Romeins-Gallische archeologische vindplaats in Jonvelle beheerd. Daar stond ik nu al twee keervoor niets voor de deur. Toch sympatiek om my informatie te sturen voor onze gasten.

ROMEINEN
Deze streek heeft een rijke historie. Een deel van de historie is de erfenis die de Romeinen hier hebben achter gelaten. Zo liggen hier in de buurt nog oude Romeinse wegen die kaarsrecht door het landschap lopen, en soms nergens eindigen. Badhuizen die uit die tijd stammen. Steden die toen zijn gesticht en waar in/onder eigenlijk elk jaar nog opnieuw archeologische vondsten gedaan worden. Maar ook resten van dorpen, legervestingen, en zowaar villa's. Dat laatste daar gaat dit stukje over. Een pater / archeoloog heeft begin 20e eeuw in Jonvelle een Romeinse villa uit de 2e eeuw ontdekt en die is, van wat er dan nog van over was, helemaal uitgegraven. Het is ook het enige bekende exemplaar in de Haute Saone.

Van ons - LMQR - naar Lonvelle
Hoe kom je er? Rij het dorp uit richting Vauvillers, blijf de D417 volgen richting Corre > Bourbonne dan kom je er vanzelf voorbij. 
Oh en dan kom je ook door Demangeville heen, daar zit die creatieve prijsverhogende bakker met dat bronwater in zijn brood, maar fabriekt wel gigantische croissants.
Bij Jonvelle afslaan en de bordjes volgen. Het is een kilometertje of 20. Jonvelle is een heel oud dorp en dateert van ver voor de 2e eeuw. Je kunt die villa bekijken, althans het badhuis ervan is het enige wat is overgebleven. De openingstijden zijn een beetje eigenaardig. Van 1 april tot 30 oktober elke zondag van 14-18  in de zomer (1 juli - 31 aug) alle dagen behalve dinsdag 14-18. Toegangsprijs 3E volw. Site: hier er is ook een NL pagina.

BADHUIS
Twee dingen trekken me erg aan bij dit soort dingen, de mozaieken

mosaic Jonvelle badhuisl bron Jonvelle museum
En dan, hoe ze die baden, vloeren en muren toen verwarmden. Dat vind ik fascinerend.


Geniaal in de eenvoud dus. Daar wil ik dan ook iets mee gaan doen, Interessant is dat je die techniek ook terugziet in de tegelkachels zoals je die veel in Oostelijk europa ziet.


Geen opmerkingen: