20 april 2012

Kandidaat

Nog twee dagen en dan wordt er een president de la republique Française gekozen. Uiteraard staan de kranten er bol van. De (staats) TV blèrt niets anders dan dat, is immers goedkoop TV maken. Maar het enige dat hier door de straat dendert zijn de landbouwmachines. Niet de politieke karavaan. Wel staat in elk dorp in de omgeving het obligate rek met verkiezingsposters. 'k Geloof dat ik tien kandidaten heb geteld. (in 2002 waren het er 16!) Daarvan zijn er 8 kansloos, honderd procent zeker. Twee gaan de tweede ronde in. Ook 100 procent zeker. Dat zijn Sarkozy en Hollande, traditioneel le Droit contre la Gauche (rechts tegen links)  Ach, klinkt het uit diverse monden, of je nu door links of rechts gebeten wordt, het gaat ons zwaar geld kosten de komende jaren.
BP mag toch niet kiezen vanwege zijn tijd in de bak vorig jaar, dus daar heb ik dit keer ook niks aan als informatiebron. Dat pakken ze toch wel erg rigoureus aan, niet meer rijden, rijbewijs ingenomen, en tijdelijke ontzegging kiesrecht. Je zou bijna medelijden met die gast krijgen. Alhoewel gisteren zag ik hem toch vrolijk achter het stuur zitten. Kan allemaal op het platteland waar politie controle minimaal is.

DE KANDIDATEN
Zo ff de gezichten van de kandidaten bij elkaar geveegd. Verschrikkelijk, er zijn tientallen sites over die politieke zaken te vinden. Hebben ze niets beters om te doen dan? Er even een lollig achtergrondje bij gemaakt, het oog wil ook wat. En hop hier is mijn eigen billboard, veel gezelliger met die frisse kleurtjes. Die dame met dat kekke brilletje is de kandidaat van de groenen. Bijna elke dag heeft ze een andere kleur montuur, verschrikkelijk. Zou dat een soort systeembril zijn, koop je glazen met een 10 kleuren montuursetje erbij?

mooie quizvraag, wie is wie?
Gisteren was dat een fluoriserend gifgroen ding, jakkes. Linksonder is Hollande en rechts onder Sarko, vond ik wel toepasselijk. Marie le Pen staat naast Sarko. Is toch een beetje ingezakt tijdens een beetje té vroeg begonnen campagne, en staat maar een beetje retoriek uit de vorige campagne te hermalen. Over retoriek gesproken. Die Hollande is schor, zichtbaar vermoeid, en braakt paragrafen uit met een signatuur uit de jaren 60-70 toen het communisme nog een groot ding was in LDF. Opvallenderwijze houdt Sarko zich erg gedekt. Geen al te groot haantjes gedrag, maar acteert de kalme staatsman, wie stinkt daar nu in, met een beheerst stemgeluid. Toch ff dat horloge afdoen tijdens een rondje handjes geven onder het volk, da's dan wel weer grappig. Zoals de waard is vertrouwd ie zijn gasten ;=)
Het blijft natuurlijk wel poppenkast, dat politiek gedoe, toch?

De landelijke politiek leeft hier in het dorp gewoon niet. Het is zoals men zegt "ça m'est égal"- kan me niet schelen of interesseert me niet. Wat merk ik als buutenlaander nu van de verkiezingen? Niets, behalve de items op het journaal dan. En ik moet zeggen dat het teelevee journaal zich erg terughoudend opstelt. Bijna krijg ik de indruk dat Sarkozy niet prima ligt bij TF1. Of zou je mogen concluderen dat over alle kandidaten de aandacht verdeeld wordt op gelijke basis en dat ze daarmee nota bene hun neutraliteit in acht nemen? Ongeloofwaardig, dus het zal mijn eerste stelling wel zijn, dat Sarko niet zo geweldig ligt bij TF1.
Verder heb ik zegge en schrijven slechts één foldertje door de bus gekregen. Van ene Hollande. Goed opgestelde folder, precies zoals men tegenwoordig een krant leest: koppensnellen met een bijzinnetje erbij. Oké, met onhaalbare punten, dat is over twee jaar echt wel vergeten door iedereen. Hollande neuzelt dat de macht NU gegrepen moet worden. Ja, wiens macht vraag je je dan af. De macht voor M. Hollande of de macht door en voor het volk. Als politiek onbenul schat ik in dat het zijn persoonlijke macht wel zal zijn en niet die voor het volk. Maar wel de macht van het volk, van, snap je?

STEMRECHT
Als buitenlander mag je op zijn hoogst voor de gemeenteraad stemmen, je kunt zelfs gemeenteraadslid worden, maar geen burgemeester. Die grens vind ik terecht. Dat je wel invloed mag uitoefenen op je locale politiek omdat je nu eenmaal in die gemeente leeft, maar als je de landelijke politiek in wilt moet je maar Français worden. Als burgemeester kun je ook in de conseil general terecht komen, dus daarom kun je als buitenlander volgens mij ook geen bourmaitre worden. Die laatste wordt overigens uit de gemeenteraad (conseile communal) gekozen heb ik gelezen. Dus helemaal geen rechtstreekse verkiezing van de bourmetre zoals ik dacht. En dan komt het natuurlijk weer neer op een potje handjeklap van heb ik jou daar. En verklaart dit meteen waarom men er zo zeker van is wie de volgende bourmaitre hier dan wel niet zal worden. Hier: in Mailleroncourt-Saint-Pacras. Of de beste man dat wil is de vraag. Want hij heeft een relatief groot bedrijf, en kan dan de agenda's misschien niet verenigen. Misschien tot ons voordeel, dan kunnen die ruïnes zonder al te veel bombarie plat gemaakt, en tot parkjes of parkeerplaatsen ingericht worden. Dat zou het dorpsgezicht aanmerkelijk verbeteren.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha Cornelis,

Wat betreft Goumaux: bij de vorige vekiezingen wilde hij niet stemmen. Dat had toch geen zin, vond hij toen. Nu mag hij niet: incroyable in onze ogen. Dus hij zal het niet missen.
Wat betreft de zendtijd van de kandidaten: er is bepaald door de overheid, dat iedere kandidaat op de minuut af evenveel zendtijd krijgt toebedeeld! Dus dat had je goed gezien, al geloofde je het niet! Groeten, Marianne Schellekens.

mailleroncourt zei

Dat is wellicht zo in de vorm van zendtijd voor politieke partijen. Maar hier ging het puur om verslaggeving. En dan krijg ik het gevoel dat er over bepaalde kandidaten toch minder verslagen wordt.