10 februari 2011

Omdat...

mytisch beest
Omdat het kan. Luister je naar een willekeurig gekozen webradio en komt daar een of ander figuur je huiskamer inblèren met content die je alle haren overeind doen staan. Een soort van: "als u het niet met me eens bent dan..." Ja wat dan denk ik dan. Alsof je bij voorbaat bent  veroordeeld tot iets waar je alleen maar de griezels van krijgt. Zoiets van wat zich diep in je zielskrochten heeft genesteld, en je oerangsten aanjaagt. Iets wat je in je zwaarste nachtmerries nog niet hebt meegemaakt. Dat soort dingen. En de naïviteit, pardon volslagen idiotíe, die van dat soort betogen uitstraalt is bijna ongeëvenaard in mijn beleving. Uiteindelijk klikte ik die zender maar weg, complètement stupifié over een dergelijk mens die zijn kennis op het nivo van de 13e eeuw tentoonsspreidde.

Waar het over ging? Onder andere over hoe de aarde rond de zon draaide en dat er iemand met krachtige handjes eb en vloed veroorzaakte. Daarbij volkomen voorbij gaand aan de fysiek aantoonbare stellaire bewegingen van de hemellichamen om ons heen. Maar als je dat niet geloofde moest je eigenlijk afgemaakt worden, of op zijn minst in een vernietigingskamp verdwijnen om de rest van je leven daar te werken voor het goed van de zaak. Nou ja hij zei volgens mij heropvoedingskampen. Maar dat komt op het zelfde neer. Europa moest veroverd worden en de democratie vernietigd. Nu heb ik over dat laatste ook zo mijn bedenkingen, maar dit laat je dan nog altijd de mensen zelf beslissen nietwaar? En het ging ook nog over dat een jaar slechts 12 maanden had omdat de hoge macht die heilig hadden verklaard. Geen maand meer of minder. Totaal er aan voorbij gaand dat onze huidige tijdtelling gebaseerd is op een of meer natuurverschijnselen die zich boven onze hoofden afspelen: de MAAN en de ZON. Juist ja. Enfin toen op een moment het tot me doordrong wat die looser aan het uitbraken was, radio is immers wandbekleding, daar luister je niet of nauwelijks naar, werd het me te kwaad. Zeker je moet ook kennis hebben van de ideeën van anders denkenden. Maar dit deed pijn aan mijn rationale. Zo van: het doet geweld aan alles wat ik heb geleerd over wat er om ons heen is en hoe een weldenkend mens diens medemens mag behandelen, zien of, kom er maar in: in diens waarde laten. Ja ik ga zelfs zover door te zeggen: respecteren.

sprookjes van Grimm
Zo'n preek, toespraak, denkpoepen, zo'n kaleidoscoop van denkbeelden waar mijn wenkbrauwen zich over het kruintje van mijn achterhoofd heenrollen. Hoe kan iemand bij Bacchus zo verschrikkelijk dom zijn! Dát mag je natuurlijk niet zeggen. Laat ik er van maken: naïef. Opnieuw merk je dat vrijdenkers in alle maten en vormen DE nachtmerrie zijn voor priesters en politici. De ene soort willen de mensen dom houden zodat die middeleeuwse uitspraken niet ontzenuwt kunnen worden. Daarmee kunnen zij hun luxe leventje verder voeren. Als ware het parasieten. De andere soort houdt het liefst diens slachtoffers arm zodat het volk niet al te veel kan rondtrekken om inzichten op te doen die hen, die tweede soort, in een ongunstig licht zullen zetten. Mondigheid, kennis en filosofische inzichten zijn angstige bijverschijnselen waar men echt nodig tegenmaatregelen voor moet treffen. Ja dom en arm zijn twee van die maatregelen die dwars door de geschiedenis heen gepraktiseerd zijn geworden. Daartoe richt men bijbelschooltjes (geestdood) op en minimaliseert men de kansen op een fatsoenlijke opleiding (niet voldoende om van te leven maar teveel om dood te gaan). Mondige intelligente onderdanen zijn de nagels aan je doodskist toch. Stel je voor dat er ineens iemand zou opstaan die de hele industriële machinatie tot op het bot zou blootleggen door iedereen uit te kunnen leggen dat al die oorlogen alleen maar plaatsvinden om geld te verdienen. Immers na het eerste miljard moet dat tweede miljardje komen en derde, vierde... Het is nooit genoeg. En geld is macht, dus koop je ook nog wat politici om die jouw zin doen, voor het 55 miljoenste triljard. Het is immers nooit genoeg.



Word ik droevig van, starend in de vlammetjes van de openhaard, nippend aan mijn kalkarm glas water zonder fluor of chloor, en sabbelend op een partje mandarijn. Het is ook nooit goed!

Geen opmerkingen: