8 februari 2011

Kaasje

Gewijzigd: 22:16


Vorige week zag ik iets nieuws in de kaas vitrine liggen. Een lokaal gefabriekt kaasje leek het. Jawel, vlak uit de buurt: Bouligney. Belust op het uitproberen van nieuwe dingen als ik ben, eentje mee genomen.  Ook hier weer, speciaal spul is altijd veel duurder dan een vergelijkbaar iets. Bijna 30% duurder dus. Bij de eerste smaaktest viel het niet tegen. Verrassend genoeg houdt de smaak het midden tussen de beruchte stinkkaas Munster en Camembert. Het ziet eruit als een Munster kaasje en ruikt vagelijk ook zo. De kaas proeft/smaakt een beetje er tussen in: naar Camembert en Munster. Het heeft echter de consistentie van Camembert.

Kortom tijd voor een uitgebreidere proefsessie, de lunch zogezegd, en nog eens stevig toegehapt. Het voelt in de mond niet zo "vettig" aan als de Camembert. Maar iets gemaakt van "lait cru" en volvette melk kan natuurlijk nooit mager zijn hè? Dit lijkt me nu een ideaal kaasje voor mensen die de smaak van de Munster te "overheersend"  vinden en toch iets smakelijks zoeken voor bij het aperatief zo rond 5 uur.


Wel iets om te onthouden is mijn persoonlijke mening. En de wijn? Niet te fruitig, Niet te droog. Laten we het op een Bordeaux houden of anders iets uit de Provence (Aix en Provence). Maar of een rode Port er bij zou kunnen betwijfel ik. Net zo min als thee of koffie. ;=))

toegevoegd 22:30

EPIC MEAL
Al een paar maanden volg ik een stel malloten die koken tot een soort bizar hoogte punt opvoeren. Zoek maar eens op youtube naar Epic Meal. Moet zeggen zeer creatief om een kwartel in een kip in een kalkoen in een speenvarken te stoppen en dat alles nog gevuld met spek, kaas, gehakt en wat weet ik nog meer. De eerste filmpjes zie je ze nog vrijuit experimenteren - zou zelfs zeggen stuntelen - hun weg zoeken. De laatste afleveringen (elke dinsdag een nieuwe) wordt er zelfs gebliept, nou ja zeg. Maar de dingen zien er steeds profesioneler uit dus die moeten hulp van buiten krijgen. Met 1.8 mil hits heb je ook goede reklame inkomsten lijkt me. En ze schijnen nu een soort pool te hebben van eters. Verstandig, want ik zie niemand een hamburger van 25 kilo op eten. Of elke dinsdag zo'n 100K aan calorieen, dat is bijna een half miljoen Kj, of wel 200 literpakken jus d'orange of melk in een keer naar binnen slurpen! Da's een pallet vol melkpakken!
Oh ja dit is uiteraard de decadentie ten top, En er is zonder meer een boel show bij, zal er veel misgaan, en zullen we zo nu en dan wel een flimpie bloopers te zien krijgen.
Toch, als je door dat verbale staccato schreeuwen en de bijna epische hoeveelheden ingrediëten heen kijkt zitten er veel technieken tussen die goed te gebruiken zijn. Bijvoorbeeld die "meatbal deathstar" zou je kunnen maken, wellicht nog een korstdeegje er omheen, in plakken snijden en je hebt toch wel iets bijzonders. Begin het nu al een klein beetje te gelikt te vinden. Het rauwe "anti kookshow" gevoel is er een beetje vanaf gesleten, jammer. Zouden ze daarmee een beetje over hun hoogte punt aan het komen zijn? De filmpjes maar eens gaan downloaden. Je weet maar nooit.
De nodige copycats zijn er ook al te vinden, niet zo flamboyant als het origineel. Wordt het een nieuwe trend? Epic Cooking, kookboekje, showtje op TV, merchandizing en de knapen zijn binnen. Gun ik ze van harte, want epic cooking is gewoon grappig om te zien. Je doet ook nog wat ideeen op.

Geen opmerkingen: