6 februari 2011

Muziek

gewijzigd 22:30

Degenen die deze blog al een tijdje volgen weten dat mijn voorkeur van muziek bij de klassieke muziek ligt. Vooral Liszt, als een van de toppers van de romantische muziek, en de eerste componist waar ik kennis mee maakte. Daar viel ik als een blok voor, voor de muziek dan. Veel gespeeld ook met een kennis stukken voor viool en piano. De tranen biggelen je dan van je wangen af als je zo met zijn tweetjes helemaal alleen in een enorme gang met veel echo met de muziek zit te zwijmelen. Ach ik was jong en het puberde dat het kraakte. Heb me nooit afgevraagd of het wel klonk maar het galmde gewèldig. Romantiek pur sang was dat, pure drama! Zit nog te zwijmelen, ach ik word oud...

Vanochtend liep ik tegen een lijstje aan van de top 100+ meest invloedrijke werken uit de klassiek muziek tijd voor pianio. Zoals gewoonlijk zitten er stukken tussen die niet bij mijn persoonlijke smaak passen. Grosso modo kan ik me er wel in vinden. Wat opvalt is dat slechts een tiental componisten de lijst bevolken. De fleurs fines zeg maar.


De bovenstaande portrait compilatie ff in elkaar geknutselt met van het internet gestolen plaatjes. 

Dan heb je nog Mussorsky, Ravel, Satie , Mozart, Albeniz, Brahms, Granados, Mendelssohn, Prokofiev, Albaniz, plus nog een paar grootheden in de onderste regionen van deze lijst. Daarmee heb je ze zo'n beetje wel gehad voor de top 100. Zo weinig. Ook zijn het bijna zonder uitzondering romantische werken, merkwaardig. Daar moet je wel van houden, doe ik ook ;=) (Er schijnt overigens weer een opleving te zijn van het romantisme.) In mijn bieb van CD's komen ze op een enkele uitzondering na allemaal voor. De lijst doorlopende komen er ook maar 2 of 3 stukken voor die ik niet kende. Dus die galmen nu in de kamer, keihard. Nog zo'n voordeel van hier wonen, niemand heeft er last van. Ook niet van het krassen op mijn viool. Ja, ja, na dertig jaar, ook weer ter hand genomen. Je wilt het niet horen... và-h-àls, de glazen barsten bijna, de planten rollen hun bladeren op en mijn tenen krommen ervan. Dat je ooit 2e viool hebt gespeeld in het Overijssels jeugdorkest gelooft natuurlijk niemand meer, ha ha.

Oh, en het lijstje staat HIER. En de - meestal gratis - bladmuziek vind je HIER.

LAM
Het pasgeboren lam heeft de nacht overleefd. Moest gisteren de moeder haar uier zowat letterlijk in de bek van het lam drukken, nu is het bijna andersom. Maar ik vind het beesie nog steeds erg mager. Het tuimelt in ieder geval niet meer om de haverklap van zijn sokken af. Zoals gisteren, dat maakte me een beetje bezorgd nog wel. Zo van, is dat wel goed, en ik dacht nee dat is niet normaal. Met een beetje spanning zag ik de volgende morgen dan ook te gemoet. Het lijkt OK te gaan.
Goed in de gaten houden zegt boerin Fannie. Nou, ik doe bijna niet anders. Heb de verrekijker naast mijn favoriete leestoel gezet en die naar het raam gekeerd.
Dat het gisteren uitzonderlijk warm was (10ºC) heeft natuurlijk ook meegeholpen met de overlevingskansen. Want ik betwijfel het of die overleving bij -10 ook zou zijn geweest, geworden, gebeurd. Nou ja de eerste paar dagen zal het spannend blijven voor het nieuwe lam.

update: 22:30
Eindelijk het lam even in de handen kunnen krijgen, en onderzocht, brokkies doen toch weer wonderen om moeders kalm te krijgen. Het voelt relatief stevig aan en het is levendig. Dat gaat dus goed komen. Zucht. Een volgend schaap gaat een dezer dagen ook werpen, Een van de ooien ruikt al driftig aan de uterus van dat schaap. Prachtig toch zo die oer-dingen waaraan je signalen aan kunt aflezen.

ATELIER
De tegelvloer ligt er behoorlijk redelijk in. Bleek een tweede partij tegels net even andere maten te hebben, millimeter werk dat wel, er moest toch gecompenseerd worden. Voegen met een geïmproviseerde spuitzak ging perfect. Om die zak gevuld te krijgen wel een geklieder, een pollepel deed wonderen. Resultaat bijna geen geklooi met resten op de tegels van het voegsel. Wel een gekruip op mijn knieën, blijf je fit van zeg ik maar.
Nu nog de wanden verven! Geen klus die op mijn top tien staat. Wastafel komt nog wel. Je kunt je kleihanden er toch niet in wassen anders slibt de handel dicht.  Daarom maak ik daar  geen haast mee. En in het kader van recycling van materialen werk ik toch het liefst met iets dat de slib van het kleien/draaien opvangt. In dit geval met emmers. Kun je dan weer terugwinnen door het op de droogplaat te laten indrogen, en daarna bij de andere klei mengen. Voor oefenklei en zo maakt dat geen barst uit.

Zo dan kan er dinsdag of zo, voor het eerst weer gedraaid worden. Muziekje erbij, kachel aan en het is helemaal goed zo. Laat die strenge vorst golf maar komen. Alhoewel de vorige aankondiging van de moeder aller stormen door de metéo moet nu nóg komen.

Geen opmerkingen: