16 april 2010

VLOER

Vanochtend om 0700 kwam de vrachtwagen langs om de vloerplaten te brengen. Een klein maar ozo gespierd manneke kwam me vriendelijk tegemoet, wenste me goede morgen en begon met het uitladen. Met ogenschijnlijk gemak zo die platen van 250 x 122 over de schouder op de pallet. Daar moet je erg sterk voor zijn. In no time was ie klaar.
En jaaaaaaawel hoor! Ik mag toch een biet zijn als het niet wéér eens de verkeerde platen zijn, namelijk zonder mes en groef.
Afijn Frerik kwam een uurtje later met de balken aanzetten. Wim had een url gemaild (houtinfo.nl) hoe je de afmetingen van het hout uit kon rekenen. (zat zelf natuurlijk al weer moeilijk te doen door buigbelastingen en zo door te rekenen) Frerik echter vond die berekening op de site wat eigenaardig gaan, een beetje snel door de bocht namelijk, maar gaf gelijk ook aan dat voor een vloer die rust op de ondergrond er geen probleem moest zijn met de afmetingen die gekozen waren. Zelf kwam ik op ietsjes hoger uit, maar het is geen verdieping vloer en de vloer hangt niet vrij. Gewoon iets meer cement pilonen voor de stevigheid en klaar is uw kunstgebit. Zijn jongens geven meestal een faktor 2 voor de veiligheid. Ook weer overdreven vind ik, vanuit mijn technische achtergrond. Nou ja het hoeft geen storm te houden, slechts een vloer met matige tot lichte belasting.

Afijn van die platen baalde hij natuurlijk als een stekker. Hij had een heel verhaal hoe onbeschoft de leverancier wel weer niet was en dat ie weer eens een rad voor de ogen gedraaid had gekregen door de vertegenwoordiger. In mijn opinie gebruiken leveranciers heel vaak deze bullie techniek, je koopt daar dan misschien een keer en: volgende. Leveranciers kijken blijkbaar niet verder dan een enkele hit, of willen gewoon geen goede klantrelatie opbouwen. Of het interesseert ze geen bal: klanten zat. Hoe lang ze dit gedrag vol denken te kunnen houden is mij een raadsel. Het overkomt mij ook wel eens dat leveranciers denken je te kunnen overdonderen/schreeuwen en daarmee denken weg te kunnen komen, of op zijn minst hun gelijk af te dwingen. Wat ben ik allergisch voor dat soort figuren. Het loont best wel om goed uit te zoeken waar de konkurrentie zit.
Je merkt overigens aan van alles dat het slecht gaat in de bouw: assortiment in de bouwwinkels loopt sterk terug = minder verkoop. Op de meeste niet courante artikelen ligt een stoflaag: teken aan de wand. Levertijden beginnen extreem op te lopen = breuk in productieketen = -/-. Nog een excuus om liev te zijn naar je klanten. Die kit voor het balkon is nu ook al twee weken in bestellling. Die verloopring voor de kachel duurde ook weken zoniet maanden. Bouwactiviteiten in de omgeving zijn minimaal. Kortom allemaal crisis verschijnselen. Maar niemand die zal toegeven dat het slecht zaken doen is tegenwoordig. Totdat ze echt op hun bek vallen, en dan is het natuurlijk de schuld van de overheid of in ieder geval van iemand anders.

Die platen dan maar weer. Frerik zei dat dit toch niet de platen waren die hij had "willen" bestellen. En met de aansluiting van de platen zou dat inderdaad een probleem kunnen geven. Natuurlijk was er wel weer een oplossing, zoals voor alle technische dingen er een oplossing is. Maar hij zei later ook wel dat platen zonder mes en groef niet ideaal zijn. Kijk met zo'n aannemer kun je nog eens om de tafel zitten.
Zelf bracht ik te berde van: de gasten zakken maar een keer door een vloer en die ben je dan voorgoed kwijt, inclusief de z.g. "suspects" die ervan horen. Dus gaan we voor de best mogelijke oplossing.
En ik ben nu eenmaal gewend om voor de eeuwigheid te bouwen, of er iets aan te doen dat een eeuwigheid houdt. En heb totaal geen zin om over 5 jaar de handel af te moeten breken omdat de ondervloer begint te bewegen. Dus er komen nieuwe platen, mét groef en messing.
We bespraken even hoe nu met het uitgraven van de boden verder te gaan en dat hij maandag samen met BP en Gilian (het slaafje) de eerste zoveel balken ging leggen. Daarna moeten die twee het kunstje zelfstandig verder kunnen gaan doen.

Met BP heb ik met een paar latten op de grond de layout van de kamers uitgelegd. Daarmee zie je goed de verhoudingen in de ruimte zelf. Na een beetje heen en weer geschuif werden het verhoudingen zoals die in mijn hoofd zaten. Een wat bredere gang/hal en iets meer ruimte voor de zit-slaapkamer. Maar misschien moet dat net anders om. Volgens een opmerking van Dries een paar maanden geleden, konden we misschien beter de slaapkamer meer ruimte geven ivm het aantal bedden. We laten het nog even bezinken besluiten we. En ook al is dat puur voor de documentatie, het ontwerp zal dan aangepast moeten worden.


GEVEL
Gisteren heeft Gilian het balkon verder gereinigd en heeft de gevel schoongespoten met de hogedrukspuit. Wat een verschil zeg. Hier en daar moet nog even nagewerkt worden volgende week. Het ergste is eraf, de rest van de zwarte smurry is met een beetje chloor en anti mos verder wel schoon te krijgen. Er zijn hier en daar nog wat hardnekkige plekjes. Nabehandelen met hydrofuge en de gevel kan er weer jaren tegen. Gezien de hoeveelheid smurry die er afkwam vermoed ik dat de laatste tien jaar er geen schoonmaak van die gevel is geweest. Zo'n hoge drukspuit blijkt behoorlijk geschikt te zijn voor het reinigen van dit soort gevels. Wellicht een of ander schoonmaak goedje zou de handel in een keer schoongemaakt hebben. Alhoewel je maar nooit weet wat daar weer inzit aan puinzooi. Die "professionele" gasten die voor 2400 euries het zelfde werk zouden doen kunnen wat mij betreft dan ook lekker in het stof gaan happen. Want Giliian is voor een 10e van de prijs ook klaar. Je werpt er nog een paar vloeistofjes tegen aan en je bent de komende jaren weer verzekerd van een nette gevel voor minder dan een kwart van de prijs. Vraag je je wel af hoe men aan die bedragen komt. Goed, zeg maar 500 euries als je het proffesioneel zou willen doen, incluis de vloeistoffen, en dat doen we. Maar 2400 is dan toch wel een beetje teveel van het goede. Je bent er misschien twee dagen in totaal mee bezig. Dan nog wat reparatie aan het crepie, en om het helemaal af te toppen zou je de gevel ook nog weer in de verf kunnen zetten. Maar persoonlijk vind ik crepie en veel betere oplossing dan verf omdat de verf er na een paar jaar gewoon weer van af gaat bladderen, en dan kun je weer 200+ euries aan verf er tegen aansmeren. Crepie is een soort cement/kalk smurrie met een kleurstof erdoor. En daardoor zal het niet gaan bladderen en houdt het betrekkelijk goed de kleur. Met een beetje regulier onderhoud gaat zo'n crepie bestuukte gevel 10-tallen jaren mee.

Eens ff kijken vandaag of er voldoende zand enzo is, de betonmolen alvast laten klaar zetten, cement naar beneden halen en dan staat alles klaar om maandag samen met Frerik de balken te gaan uitrichten.

Vanmiddag de lijst met dingen klaargemaakt voor in BricoDepot morgen dan kunnen we zo doorfietsen de volgende week. Lijkt wel of we georganiseerd zijn. ;=)

Ah en dan het eerste stuk antiek komt uit de grond, een potscherf, denk uit de jaren 50/60 zo te zien.

BP gaat alles bewaren wat ie tegenkomt. Misschien zit er wel iets leuks bij om te bewaren.
 

TUIN
In het kader van de revalidatie, de tuin machinerie een onderhoudbeurt gegeven. Alles draait nu weer en dit weekeinde het gras maar eens gaan kortwieken. De eerste rozen worden nu geplant en de twee rodondendrons moeten ook ergens in de grond geplempt worden. Eens kijken naar het beplantingsplan.  De grond die uit het apartement komt kan prima gebruikt worden als opvulling voor de plantenbakken. Maar dat is natuurlijk veel meer dan er in die bakken zal gaan. Daarop kwam het idee om naast de opgang naar de grange een nieuw plantenperk aan te leggen. Dat leek ons allemaal een prima idee. Zo gezegd zo gedaan en de eerste kruiwagens worden er al gestort. Dan kan Gilian volgende week een laag schapenmest op de plantenbakken kieperen en zijn we weer een heel eind op streek. Toch wel fijn om zo te kunnen werken.

ISABELLE
Tegen het einde van de werkdag kwam onze dorps manusje van alles langs. De schapenscheerder ook wel de Slak bijgenaamd, vanwege diens werklust volgens de dorpelingen. Weet nog steeds niet hoe die gosert heet. Maar goed. Hij diste een verhaal op dat zijn buurman klaagde over de beesten achter in diens tuin. Dat stonk, maakte maar kabaal. Nou ja en dan wonen ze dus achter de boerderij, begrijp jij het? Wetende hoe panisch franjses reageren op problemen (een kort geding wordt hier zeer snel aangespannen) Kortom hij moest en zou van zijn dieren af en bood ze ten slotte mij aan. Natuurlijk veel te duur. Kom maar eens mee kijken zei ie. Dus ik die paar honderd meter met de auto erheen. Is het een joekel van een geit en een twee jarig ondermaatse schaap. Voor die geit had ik wel belangstelling, maar nog een schaap erbij, dat werd toch wel erg veel dacht ik. Maar kon ze alleen allebei tegelijk kopen. Dus ik bied 100 en daarvan weer ik dat dat een redelijke prijs is. Na veel loven en bieden komen we voor de twee op 130. Met de 50 van BP er weer af heb ik nu dus voor 80 euries een schaap dat volgend voorjaar aan het spit gaat bij de halal klanten en een geit die het oude gras in de boomgaard gaat kortwieken. En desnoods volgend jaar ook aan het spit gaat voor een leuk bedragje. Lusten geiten ook brandnetels? Afijn morgen maar een ketting kopen en kijken of ik het beestje kan vangen. De geit heet heel poetisch Isabelle, en zichtbaar was Slak gek met het beest. Maar met het schaap heeft ie minder mee. Ziet er ook niet echt gezond uit vind ik. Veliest aan de voorkant haar, naam snel gevonden: Kale. Afijn we hebben weer twee kandidaten op de verkooplijst staan. Voor de zomer hebben we dan voldoende aaibaar spul in huis en in de winter ach wie weet wordt Kale nog bezwangert. Dan mag ze blijven. De andere dieren reageren wel heel schrikachtig en draven als een dolle door de wei heen. lachen. Schapen kunnen eigenlijk best hard lopen zeg! Nou ja morgen maar eens kijken of ze al wennen aan elkaar. De kudde is nu 5 ooien, 1 ram, 4 lammeren, en een geit. Dat wordt scoren met de halal klanten. Misschien moet ik ze allemaal eerst maar eens naar de boomgaard lokken morgen en de handel daar dicht doen. Dan kunnen ze flink gaan maaien.

Geen opmerkingen: