20 april 2010

Achtergevel

Gisteren was het prachtig weer, prima zonnetje, dus hop de tuin in en maaien.
Op de vide greniers staat er altijd iemand met zo'n universele kop voor de bosmaaier: 29 euries en afdingen is er niet bij. Bij de brico zag ik hetzelfde ding liggen voor 15. Die gekocht want het leek me a: een prima manier om met wat groffer geweld door het omhooggeschoten gras heen te fietsen en b: minder kostbaar in gebruik. Bovendien schoot die kop die erop zat iedere keer los en was het een crime het ding te laden, ook al werd het touwtje automatisch gevoed. Beslist niet handig dat ding. Binnen een dag waren de twee tuinen gemaaid en ook nog tijd over om een beetje te snoeien en de rest van de voortuin te fatsoeneren. Het ziet er weer een beetje toonbaar uit. Volgende week komt er een nieuwe lading plantgoed uit NL en kunnen we het tuinenplan verder invullen.

Komt er halverwege de morgen iemand binnenlopen die mijn mail aan heel iemand anders in zijn handen heeft. Mijn vraag voor een extra studiootje werd daarmee beantwoord. De groep die hier in augustus komt had namelijk voor iemand anders ook nog een unit nodig. Dat is dan geregeld net iets binnen het budget dat ik ervoor heb gekregen. Het is wel even klimmen op de fiets vanaf Fontenois la Ville maar halverwege gaat het weer afwaarts dus de stijging, zal ik maar zeggen, is neutraal. Maarja voor iemand die dat niet gewend is zal dat even wennen zijn. Eens kijken of ik via BP een scootertje kan regelen.


RAMEN
Vrijdag komen ze de ramen plaatsen en zijn we nu druk met het afsmeren van de kozijnen. Rondom houden we één centimeter speling aan, dan moet dat plaatsen wel lukken.
Ruim 70 centimeter is hier uit het kozijn gehakt, geeft toch weer een boel licht extra. Muurtje is dan toch weer bijna 60 cm dik, daar kwamen een hoop herbruikbare stenen uit, weer mazzel. De vensterbank is gemaakt van de oude vloerstenen, staat leuk dat handgehakte spul. Juist daarom is dat verhaal ook niet helemaal vlak. Maar met deze breedte kun je er wel lekker op gaan ziten. Onder de vensterbank zitten nog wat grauwe plekken, die zijn blijkbaar vergeten met de schoonmaak. Als de vensterbanken klaar zijn dan kan ik daar nog even de hogedrukspuit langs halen. Er zijn sowieso nog wat plekjes die een extra beurt moeten hebben, kan dan in een keer mee.

Cement wordt met een trowel heel traditioneel tegen de muur aangekwakt. Een klodder van die brei op de trowel, en met een zwaai, zwiep je dan het cement tegen de muur aan. En als je denkt dat dat eenvoudig gaat, dan moet je dat vooral eens gaan proberen. Daar is een speciale polszwaai voor nodig. Mij lukte het niet echt. Non de plus, zo zijn we lekker bezig.

Als zugabe een portret van Beaupère.
Hij houdt wel van een geintje, gaat zo zijn gangetje, af en toe moet je hem ff corrigeren of op een idee brengen. Maar dan gaat ie lekker door. Zijn persoonlijk slaafje Gilian, is net als alle jeugd aan zijn mobiel gekleefd, en legt het werk neer du moment er een sms-je binnenkomt. Meteen wat van gezegd, dat ie dat maar na werktijd moet doen. Anders krijgen we een tweede Damien en we weten allemaal waar dat eindigt. Die knaap lijkt een soort "boss engine" te hebben, zodra er geen toezicht meer is stopt het werkt. Zodra de baas binnenkomt komt ie ineens weer tot leven en beweegt druk. Wat is er toch met die knapen?! Omdat het leven op het platteland uitzichtsloos is voor de jeugd? BP heeft dat ook wel in de gaten en laat de jongen een beetje vrij. Iedereen is hier op zoek naar werk zegt ie.

Vanochtend kwam Frerik de nieuwe vloerplaten leveren, nu wel met mes en groef. Wat me wel tegenvalt is dat Frerik het plaatsen van de balken maar voor zich uit blijft schuiven waardoor we het kritieke punt beginnen te naderen. In project stijl is dat het moment dat de erna volgende aktiviteiten opnieuw geplanned moeten worden, of om met een bepaalde aktiviteit te kappen. Maarja het was sowieso al moeilijk de ramenjongens op deze week te krijgen, dus herplannen gaat en iets financieels doen en wellicht schuift dat dan zover op dat de gasten in een kamer zonder ramen moeten gaan slapen in mei. Dat kan natuurlijk niet.
Nu is morgen het grote moment. En ojee, de derde vloer moet er toch nog uit. De plak beton komt voor een deel teveel omhoog. Dan maar weer een kango regelen bij de verhuurboer.
In ieder geval denk ik niet dat de mensen die de ramen vrijdag komen plaatsen al op de nieuwe vloer kunnen gaan lopen. Eens kijken wat de expert er morgen van zegt. Ben benieuwd.
Overigens BP  kwam met het idee om voor de ramenjongens een soort loopstijgertje te maken zodat ze er fatsoenlijk bij kunnen. We zien wel.

Geen opmerkingen: