6 november 2010

Verlichting

Verlichting en armaturen is altijd al een langdurige geschiedenis geweest bij ons. Niet dat we het lang onenig zijn over hoe of wat maar gewoon omdat we niet snel iets naar onze smaak vinden.
In de hersftvakantie heeft Wim in de corridoor nieuwe verlichting tegen het plafond aan lopen boren die door sensoren wordt aangestuurd. Voordeel: het licht brand nu niet meer de hele dag en gaat pas aan als je binnenloopt, uit de slaapkamers komt of via de garage de corridoor inloopt. Dat werk perfect nu. Geen schakelaars meer zoeken met je handen vol. Ook de verlichting van de trap is nu volledig door sensoren geschakelt.



Blijkt in de praktijk dat de positie van de sensoren precies goed is gekozen, het werkt vlekkenloos, thanks Wim! Als je de deur van de lobby open doet reageert ie ook. Nu nog een keertje iets vinden wat ook om een hoekje kijkt. Een ander type sensor misschien die op én luchtdruk, én geluid reageert. Want de sensor zelf heeft ook nog een beetje energie nodig, geloof 4 watt per uur of zo.

ARMATUREN
Het erbij vinden van armaturen is nu de volgende stap. Zo ruwweg is alles gemonteerd maar daar hoort nog wat omheen, om het netjes te maken. Kwam Fannie met het lumineuze idee om de TL's in de nieuwe armatuur te integreren. Tsja en dan zul je zelf wat moeten fabrieken.

Dit is een eerste ontwerp idee.




Dat bruine is de gang-lange verlichtingsbak. Als de TL balken gelijkmatig verdeeld worden en daartussen de grote bollen van de spaarlampen, moet het vast goedkomen. Zo zit het natuurlijk al wel een beetje, maar als er de bak omheen komt moet wellicht nog het een en ander een beetje verplaatst worden. Zoals het er nu uitziet is het geen gezicht. Eindelijk, het plafond kan nu ook gestuct worden nu we van het vraagstuk verlichting af zijn. 



De TL balken blijf je met een schakelaar aan doen, de rest is met sensoren geschakeld. Als je dan werklicht nodig hebt doe je alsnog de TL's aan. 
Hetzelfde geintje kun je ook met LED lampjes doen. Maar dat geeft te koud licht. Nu is er een mix van LED en spaarlampen. Dat geeft, heel toevallig, een heel apart effect. 



Auch, niet de beste kwaliteit, maar goed het effect is leuk zichtbaar. De spaarlampen komen namelijk net iets later op dan de led lampen. Daardoor lijkt het alsof de verlichting heel snel gedimd aangaat. Heeft iets chiques vinden we. Dat ontstane effect wil ik bewaren. Bovenstaande principe tekening lijkt me wel een mooie oplossing en is zelf te maken. Als je dan een mooie witte kleur neemt heb je toch een maximale lichtopbrengst. Tegelijkertijd valt de bak dan weg tegen het witte plafiond. 
Nou ja we blijven er gewoon nog ff op broeden. Wellicht vinden we nog iets dat kant en klaar is, altijd beter.

Geen opmerkingen: