17 november 2010

Hout

De winter is in aantocht. En omdat de meesten zeggen dat het (alweer) een strenge winter wordt, daarom maar eens rigoreus hout in de corridoor opgestapelt. Dan kan het indrogen voor als het echt begint te vriezen en de kerstweken natuurlijk. Tot nu wordt alleen dat wat nodig is verwarmd, Het is nog maar herfst.


Hier ligt bijna 5 kuub hout, net voldoende voor een week of 4. Voor de hele winter heb je een kleine vier a vijf van dit soort stapels nodig als je de hele dag voluit zou stoken. Maar omdat ik toch het grootste deel van de dag bezig ben met klussen zal dat niet echt nodig zijn. In ieder geval ga ik de komende tijd zoveel mogelijk hout naar binnen slepen om ruimte te maken voor de volgende lading hout uit het bos.
Per jaar had de vorige bewoner minimaal 50 kuub nodig. Maar dankzij alle isolatie en andere maatregelen om het gebouw redelijk winterbestendig te maken is er een stuk minder warmte verlies, ruim 30%, gezien het houtverbruik van het voorgaande jaar. De verwachting is dat als het dak boven de slaapkamers ook nog geisoleerd wordt, daar nog eens 20% van afgaat. Er zal dan slechts rond de 30 kuub verstookt worden in een normale winter is mijn inschatting, of hoop. Daarmee spaar je toch ruim 600 euries per jaar aan houtkosten uit. De meerkosten van deze extra isolatie zijn dan in een jaar terugverdiend.

ZONNEWARMTE
Helemaal als we volgend jaar ook nog eens gebruik gaan maken van de zonnepanelen die in de winter nu eigenlijk niets staan te doen. Het plan is namelijk om volgende winter op zijn minst het winter atelier, zwembad en badhuisje op zonne energie te hebben lopen. We hebben nu 2 elementen van elk 18 vacuum buizen - voldoende voor het bad-, en wil je er echt iets mee in de winter kunnen doen dan zullen daar op zijn minst nog een 4 tal bij moeten komen. Van wat ik op het net heb gelezen en wat andere bronnen en mensen die het weten kunnen is het idee ontstaan om die zonnecollectoren op termijn aan te sluiten op de centrale verwarming. Volgens berekeningen zou je er op een bewolkte winterdag bij min 10 zo'n 10 van die elementen nodig hebben om het hele huis tussen de 5 en 10 graden te houden. Bijstoken zal altijd nodig blijven, al is het maar om de gezelligheid. Maar in de herfst en lente kun je wellicht helemaal zonder bijverwarmen van dit systeem genieten. Nog een lange weg te gaan. Met de nodige infrastructuur erbij is dat toch weer een investering van 10 tot 13K. Een beetje veel om in een keer neer te plempen, daarom kies ik voor organische groei van het systeem. Als je een kant en klaar systeem als warmtepomp, boilers, pompen en, en, en, gaat doorrekenen kom je twee en half tot drie keer zo hoog uit. Dan is dit nog niet eens zo'n gek projectje. Eerst maar eens in het klein voor het zwembad en badhuisje, met een jonction naar het atelier. En als dat blijkt te werken kun je altijd nog naadloos uitbreiden. Tijd genoeg nog om gegevens te verzamelen en materiaal kennis op te doen.

TRANSPORT
Het grappige van dit soort dingen is dat je het hier, hier dus in MSP, altijd in het klein kunt uitproberen en als je de effecten merkt of kan meten, zoals bij het zwembad, het dan doortrekt naar het hele project. En natuurlijk breng je al doende verbeteringen aan. Zodat er geen kostbare 'achteraf'  fouten ontstaan.
De interessantste opgave zal worden: hoe breng je de warmte van de collectoren naar het huis. En wel zonder al te groot verlies. Buiten dat dit het meest kostbare zal worden van dit deelproject, zal het ook een hoop gegraaf en breekwerk zijn. Voor het graven kunnen we een graafmasjientje huren, het betere sloopwerk ook. Maar dan. Leidingen. Hoe dik moet die isolatie zijn en van wat om alles een beetje binnen normale dimensies te houden. Een geul graven dwars door het land is niet zo'n probleem, hoe diep en breed... Vragen, vragen, vragen. Gelukkig komt de lange winter eraan en dat geeft me weer veel tijd om onderzoek te doen.

Geen opmerkingen: