6 november 2010

pot printen

Had Jan het vorige week over 3D printen, en volgde een diskussie over het gebruik van zoiets in de keramiek. Eergisteren kwam via de Korst mailinglist ok die 3D printer weer ter spraken. En verrek een van ons heeft er eentje! Schijnt kompleet geassembleerd 1500 euries te kosten. Verkrijgbaar hier. Ziet er uit als een ingewikkeld lijmpistool, maar dan in 3D. Die besturing luistert natuurlijk behoorlijk nauw.


Een iets simpeler design is deze, waarmee het ontwerp ook iets duidelijker is:


Om te pionieren veel leuker. Ziet er simpel uit, maar vergis je niet. Dat kalibreren is een crime. Zo aan de kommentaren van Nick te lezen is er nog veel research nodig voor het gebruikte plastic. Voorbeeldjes van producten hieronder.

bron: alle hierboven gebruikte afbeeldingen zijn van de bit of freedom site geplukt.
Print je in de toekomst zo je kunsthart effe uit. Dat lijkt me geen Science Fiction die erg ver weg ligt van ons.

SOME ASSEMBLY IS NEEDED
De idee is nog niet geoppert of via het internet op youtube de eerste klei printer al gezien!



Toch te gek zo, meteen een potje, bord, theepot kant en klaar. Geweldig gewoon je eigen servies uit de printer laten komen! OK dit geval ziet er niet echt sofisticated uit, het kan veel beter. Zou de uitvoering toch graag iets robuuster hebben. Dit is natuurlijk wel al een hele stap in de goede richting. Een beetje leerhard laten worden, afwerken en hop bakken maar.

Hier nog een flimpie, zie je duidelijk het "draadmodel" van de komputer in terug, daardoor is het nog een beetje hoekig. Verctor aansturing lijkt me beter. Geen porum dus, en ergens hikt de spuitmond. Nog een lange weg tegaan.



Denk dat je wat betere algorithmen zou moeten gebruiken om iets echt rond te krijgen. Zou je zoiets met Mandelbroth algorithmen er veel aan kunnen verbeteren? Eenvoudige formule, groot resultaat.

Je zou ook zo maar een paar plastic afval flessen via een shredder in de extruder kunnen mikken en er komt een voorwerp naar keuze uit. Kunnen André en JW meteen weer aan de slag daar een app voor de controller voor te schrijven. Combineren met een 3D programmaatje, een NCN bankje achtig iets, alles aan elkaar koppelen en je bent alweer klaar. Om helemal flexibel te blijven kun je de handel in een soort robotarmpje integreren. Aw, heb je zomaar een Terminator armpje in huis!  De potentie van zoiets... Kortom de technologie is beschikbaar en wachten we gewoon op een nerd die het allemaal aan elkaar gaat knopen. Natuurlijk kun je het zo gek en duur maken als je wilt. Uiteraard geldt nog steeds: hoe simpeler hoe mooier. En ik denk als je echt goed gaat spitten op het net, dan heb je daar ook wel weer een demi flimpie van. Wie zei dat ook al eens: alles is al uitgevonden?

Geen opmerkingen: