1 januari 2013

Nieuwjaar!

Allemaal een gezond en voorspoedig 2013!




Alweer niet: 2013 is geen priemgetal ;=)

Le Mouton Qui Rit
Aan het eind van zo'n jaar maak je natuurlijk de balans op en denk je ook: wat gaan we dit jaar doen.

Met een Pro Secco in de hand, de eigengemaakte oliebollen in een schaal klaar om vermalen te worden, kijk je elkaar eens aan. Hoe is het in 2012 Le Mouton vergaan?

Natuurlijk heeft de crisis ons ook geraakt, er zijn minder boekingen dan in 2011 geweest. Daar hoeven we helemaal niet geheimzinnig over te doen. Gasten bleven ook minder lang. Tekenen wijzen er echter op dat met 2012 toch wel het dieptepunt is geweest in de economie. Ook al zullen er hier en daar best nog wel de nodige klappen vallen. Wat ons betreft hebben we al wel meer aanvragen en zelfs boekingen gekregen dan vorig jaar in dezelfde periode. Dit jaar lijkt het ook meer het patroon te volgen van de jaren daarvoor. Voor ons is dit een signaal dat het tij aan het keren is.

We hebben vorig jaar procentueel wel meer eters gehad die liever bij ons bleven eten dan uit eten te gaan. Niet omdat het persee goedkoper zou zijn, maar het gemak van in Le Mouton te kunnen dineren sprak in ons voordeel.
Voor het komende seizoen hebben we weer een paar nieuwe recepten bedacht, een paar aangepast, en een paar op de reservebank gezet. Dat wordt weer leuk kokkerellen en gaan we de gasten weer verwennen.
Voor de keramiek hebben we het afgelopen jaar wel meer gebruikers gehad, ieder jaar is het een klein beetje meer. Dat was erg leuk. Zou het atelier dan toch aan gaan slaan?

Plannen?
Ah, ja. Plannen. Dit keer is het lijstje kort.
  • Vast staat dat er in ieder geval een hot tub geinstalleerd gaat worden in de tuin. De voorbereidingen zijn in gang gezet, offertes aangevraagd, en dan moet het al heel raar lopen willen we in de zomeravond niet naar de sterren kunnen gluren vanuit de hot tub of het zwembad. Een uitdaging wordt dan om de zonne collectors ook op de hot tub aan te sluiten. En welke temperatuur geven we het bad?
  • Dit jaar gaat ook de tuin verder uitgebreid en aangekleed worden. Het door Andre en Mar aangelegde fundament van de Pétanque baan wordt uiteraard verder afgemaakt zodat er een volwassen baan in gebruik genomen kan worden. 
  • De door het onverwachte stijgen van het grondwater halverwege de herfst moest het graafwerk gestaakt worden. Daarmee kon de uitbreiding ook niet verder afgemaakt worden.
  • Na 5 seizoenen vinden we het nodig de kamers eens helemaal opnieuw te gaan schilderen. Misschien wat verlichting aan te pakken, eens kritisch naar de afwerking van toiletten en douches te kijken... Kortom groot onderhoud. Perfect voor de wintermaanden. 
  • De reparatie van de lekkage die Scheffer dacht te hebben verholpen van het dak van de Grange heeft de afgelopen regenmaanden niet doorstaan, en moet opnieuw gedaan worden. Nou ja wie had nu verwacht dat er 3x zoveel water dan normaal uit de hemel zou komen.

Dat zijn de grotere klussen voor het komende jaar wel. Uiteraard komt het reguliere onderhoud ook om de hoek kijken maar dat zijn klusjes van een of een paar dagen.

Schapen
Met het fok programma van de schapies wordt uiteraard doorgegaan. Het afgelopen jaar haden we een overschot aan rammetjes, die konden allemaal mooi verkocht worden voor de winter intrad. De dek ram loopt er dan nog een tijdje bij, voor de nazorg zeg maar. De niet drachtige dames worden in de lente w.s. verkocht en de huidige ram wordt morgen aan een andere hobbyboer doorverkocht. Vijf van de dames zijn "plein" (drachtig) waarvan zeker twee met een tweeling. Een is een twijfel geval, een is er niet gedekt, de twee jonkies zijn gelukkig niet drachtig. Zo werkt het roulatie systeem perfect. De kans op enge dingen is zo minimaal, maar je weet nooit. Het grote avontuur om een nieuwe ram te vinden kan vanaf de lente weer gaan beginnen. Het spannende daaraan is dat je op boerderijen en plekken komt die je normaal nooit zou zien. Wellicht dat er ook nog een geit bijkomt om het onkruid uit de wei weg te knagen. Dat lukte vorig jaar perfect. Als dan ook nog iedereen van je terrein af zou blijven en geen poot uit een geit gaat snijden, dan leven de dieren in betrekkelijke luxe omstandigheden. Bijna 2 hectaren voor pak weg 10 schapen om rond te rennen is natuurlijk een ongekende bewegingsvrijheid voor die beesten.

BP
Vorige keer toch iets over het open laten van de staldeur geschreven, en dat de tuin een onvoorziene knipbeurt had gekregen? BP belde me gisteren ineens op. Of ik met Alexander problemen had. Nou niet zozeer problemen met hem als wel dat door zijn nonchalance de schapen de zonnecollector uit zijn voegen hebben kunnen drukken. Hij bood aan dat ie dat samen met mij vrijdag zou komen bekijken en zaterdag zou ie helemaal voor niets de reparaties komen doen. Helemaal voor niets. Dus. Dankbaar aanvaard, en we spraken af dat we die vrijdag dan zouden bekijken welke onderdelen er gekocht moesten worden. Want aan een lekkende collector heb ik natuurlijk niets. Nu is het weer voor warmte opwekken erg slecht dus een paar dagen langer out of order is geen ramp.
Overigens deed hij nogal geheimzinnig over hoe hij dat te weten was gekomen, het akkefietje met Alexander. Achteraf gezien zou dat alleen via de blog geweest kunnen zijn waar hij (google translate) of een kennis van hem (NL-er) het een en ander gelezen heeft. Nou ja de schade wordt in de minne geregeld en dus er is geen gedoe om. Ben benieuwd of Alexander morgen komt opdraven.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha Fannie en Cornelis, wij wensen ook jullie een héél goed en vooral gezond 2013 toe! Wat fijn dat het aantal boekingen al weer beter is dan in 2012! Dat is inderdaad een goed teken! Ik hoop dat jullie het goed maken. Zo te lezen wel! O ja, op je site wordt nu aangegeven dat we uit Vlaardingen komen, dat was eerst steeds Loenen. Eindelijk gerechtigheid! Hier gaat ook alles goed. Jan en ik worden Opa en Oma van een kleinzoon (als alles goed gaat) van onze oudste dochter Lonneke, eind april. Ook dat is een leuk vooruitzicht. Vóór die tijd hopen we in Fontenois te komen en zo mogelijk ook bij jullie! Hartelijke groetjes, Jan en Marianne Schellekens

Anoniem zei

Gustaaf, Natascha en Toyin wensen jullie een heel mooi, gezond en succesvol jaar toe. Veel liefs.