27 januari 2013

Dit en dat

Nog steeds geen nieuwe lammetjes. Net nu het weer een beetje warmer begint te worden leek me dat een mooi moment om te werpen voor de beesies. De natuur beslist anders. Het kan nu elk moment gebeuren zegt ook BP. Nou ja de zaak maar goed in de gaten blijven houden is het enige wat ik kan doen.

DINER
Lieve vrienden van ons komen eten, die gaan we eens trakteren op: pompoensoep uit eigen tuin, kip mandarijn, en de chocobombe die met de kerst zo'n  succes was.

Pompoensoep
De pompoensoep is weinig werk. Pompoenen uithollen, in stukjes snijden, ui en knoflook en spekjes uitbakken. De stukjes pompoen erop storten, omroeren, even laten sudderen. Daarna alles onder water zetten. Twee bouillon blokjes erbij doen, een el thijm toevoegen, op smaak maken met zout. De soep aan de kook brengen, zet vuur op 4, een uurtje laten koken. Dan de staafmixer erin, de massa pureren en klaar. Echt niks aan. Je kunt nog wat overgebleven kippenpootjes erin plukken voor de extra smaak. Of je kunt iets anders spannends toevoegen. Opdienen met een paar blaadjes peterselie of een ander frutseltje, een lepel crême fraiche in het bord erbij en happen maar. 
  
Kip mandarijn
Men neme:

men neme, 1 ui, 3 t  knoflook, 100gram ger. spek, 1 mandarijn, 1 fl donkerbier, 1 filet pp, zout - peper naar smaak
Hak de de ui en knoflook aan gort, dan nog even het overtollige (loshangende stukjes) van de kipfilée afsnijden. Ook de vliezen en eventuele vetrandjes dus, die voer je dan aan de kat. Doe een beetje zout en peper erover, klaar. Tenslotte de mandarijn pellen en overdwars in dunne plakjes snijden. Daarmee zijn de voorbereidingen wel klaar. Lok tenslotte de kat naar buiten en we gaan aan de slag.

Een klontje boter en een flinke scheut olijfolie de pan, vuur op hoog. Braad de kip aan. Als de stukjes dichtgeschroeid zijn en lichtbruin (ongeveer een minuut of 2) haal je ze uit de pan en leg ze te rusten op een bord. Is de kat al buiten? De kipfilets mogen niet helemaal gaar zijn van binnen, het beste is als ze nog net rauw zijn, dus een stuk rauwer dan rosé.


Bak nu de spekkies uit. Vuur op 4. Uien & knoflook bakken, als alles glazig is, mik de mandarijnen erbij. Even laten sudderen, vuur op 2. Leg de kip boven op de massa in de pan, giet het vleesnat erbij. Leeg 3/4 flesje van het donker bier in de pan. Ik gebruik donker Kasteel bier (ook in LDF verkrijgbaar), maar in principe doet ieder donker bier wel de truc: bitter zoet effect. Drink het overblijvende bier op en doe de deksel op de pan. Een uurtje laten sudderen en klaar.

Chocobom
De chocobom is niet zo ingewikkeld om te maken. Een beetje goede voorbereiding, een makkie. Minimaal 4 uur van te voren klaar maken.

WAARSCHUWING: DIT IS EEN CALORIE BOM ;=))

Prepareer het krenten-/rozijnen brood door er alle randjes van af te snijden. Die randjes gaan de tuin in voor de vogels. Alles gaat nu eerst een stijf uurtje de koelkast in: de schaal, het in plakjes gesneden krenten-/rozijnenbrood, de frambozenjam (of welke jam dan ook), de overlangs gesneden mandarijn, de geplette pistache noten, en de uitgelekte kersen.

Nu gaan we assembleren.

Haal alles uit de koelkast en beleg de wanden en bodem van de schaal met krentenbrood. Goed aandrukken. Besprenkel het brood met een likeur als cointreau of iets dergelijks. Niet te veel, het moet geen drassig geval worden. Besmeer het krenten-/rozijnenbrood daarna met jam, wees gul. Vul de schaal tot de helft met rum and raisin ijs. De handel even goed aanplempen. Leg nu laagjes met de kersen, pistache, en mandarijn schijfjes. Vul op met de rest van het ijs en bedek dat weer met wat plakjes krenten-/rozijnenbrood. Deksel of bord erop en dan gaat het geheel de vriezer in.

Nu de Le Mouton Qui Rit chocosaus maken met 1848 chocolade van minimaal 70% cacao (banketbakkers kwaliteit), opwarmen totdat het dik vloeibaar is, al roerend de room (20cl) toevoegen, een zakje vanillesuiker en 2 eetlepels honing. Alles goed omroeren tot de massa mooi glad is, en op een warmhoudplaat wegzetten. Een deksel op de pan zorgt ervoor dat zich er geen velletje vormt. Toch regelmatig even omroeren, dat maakt de saus smeuiiger.

chocobombe
Als je het dessert op gaat dienen haal je de bom uit de vriezer, snij met een flexibel mes even de aangekoekte delen los, keer de schaal om op een groot bord. Voeg vervolgens een theelepel likeur toe aan de choco saus, even roeren en dan over de bom gieten. De saus moet diklopend zijn zodat het op de bom stolt. Niet te ruim want er moeten plekken van het ijs en brood zichtbaar blijven. Je kunt er nu nog wat frutsels als versiering opdoen, bijvoorbeeld chocolaatjes of bespuiten met slagroom. De overgebleven saus doe je er in een kommetje bij.

Deze ijstaart kun je met gemak voor 8 personen rekenen. Het snijden van de porties moet je met een beetje overleg doen, niet duwen maar een zagende beweging bij het snijden maken is beter. De plakjes met een taartschep serveren.

Eet smakelijk ;=)

Opmerking Marion: En ga vervolgens voor het komende halfjaar op dieet? Pfffttttttt.......