8 januari 2013

Hout

Kreeg vandaag een link van Wim door die verwijst naar Lego's Mindstorm. Je weet wel, Lego, die blokjes die bijna nooit op elkaar blijven zitten als het spul wat ouder wordt. Lego is ook een van de pioniers op het gebied om robotica voor hobbyisten bereikbaar te maken. Daar bedachten ze jaren geleden het product Mindstorm voor. Programmeerbare mini modules waar je motortjes, en dergelijke mee kon aandrijven en -,sturen. Een van mijn oud collega's vertelde me eens dat hij daar hele wedstrijden mee deed. Nu komt Lego dus met iets wat nog weer meer autonoom kan zijn. Van afstand te programmeren. Worden die spelletjes weer iets interessanter omdat je nu de robots van de vijand op afstand kan herprogrammeren. Schieten ze ineens in eigen doel, dat wordt lachen!

Iets praktischer gezien. Ieder jaar is het weer een gedoe met het brandhout. Kopen, splijten, zagen, kruien, oppakken, in de kachel doen, aansteken, as uithalen, laden... Gedoe dus. Zou toch makkelijker moeten kunnen. Entrée les Robots! Eentje die kan zagen en kloven, om daarna in huis de kachel te blijven vullen. Een soort Roomla stofzuigrobot dus maar dan voor het stoken en managen van het brandhout. 

Roomla stofzuiger
Houtvesting
Tot nu toe heb ik erg weinig robotica in de houtvesterij opgemerkt. Om niet te zeggen helemaal niets. Wel enorme machines die een boom in een beweging aan gort hakt. Nog net geen lucifers in doosjes  komen eruit. Dus die zaag en ontschors dingen zijn er wel, mastadonten zijn dat en je hoort ze kilometers ver schijnt het. De filmpjes op Youtube laten er geen twijfel over bestaan dat dat machines zijn die snel naar een miljoen of meer euries prijskaartje per stuk gaan.

Knutselen
Zou er iets in de sfeer zoals Lego of zo gedaan zou kunnen worden vraag je je af. Ja dat kan, als je een onbeperkt budget hebt. Low tech en low cost, kan dat ook? Al zou het alleen maar het houtkruien makkelijker maken, voorlopig dan. Denk ik nog aan een grijparmpje, desnoods nog een zaag aan een van die armen om de handel in 50 cm blokken te zagen. Het moet wel iets blijven wat een bricoleur de dimanche in elkaar zou kunnen knutselen. Zo'n kettingzaag vind ik eigenlijk best eng om in een onbemande robot te hangen. (Frankenstein complex heet dat) Zou dat ook hydraulish met een soort knijper kunnen? Lijkt me net iets veiliger, een stuk minder lawaai, en veel minder afval ook nog. Kortom een hout robotje dus, en liefst autonoom. Dat mensen zeer inventief kunnen zijn met autonome robotjes kun je op de volgende filmpjes zien. Klik maar op: vogel, visje, ballet, mens. De mogelijkheden van robots zijn schier eindeloos. Wim stelde een kattenvoerende robot voor, kan ook.

Ontstaan
bron: nippon.com
dit poppetje brengt thee naar je toe
Vooral Japan heeft een eeuwenoude historie met mechanische poppen en dat toont zich ook duideljik in het veld van robotica. Over het ontstaan van robots heb ik een artikeltje op het net staan.
Waarom de Japanse robots vaak het uiterlijk van een samourai krijgen ligt dan ook voor de hand. Japan zoekt het - althans in publieke uitingen - veel meer in de inzet van robots in ouderenhulp, onderwijs, of huishoudelijke robots. Terwijl de US, als krijgsland zich toch veel meer richt op robots voor oorlogsvoering en pure productie eenheden. Duitsland heeft zich het laatste decenium prima in de frontlinies van robot ontwikkeling geëtableerd. Afgelopen maand werd er zowaar een bandje samengesteld uit robots, het klonk niet eens onaardig. Coole moves overigens.

Ontwikkeling
Nu denken de meesten oh en ah! Toch staat robotica nog helemaal in de kinderschoenen. Dat komt deels omdat kunstmatige intelligentie, nodig voor het goed aansturen van de mechanische mannetjes, door het stopzetten van subsidies en corporate funding een paar decades heeft moeten vegeteren. De laatste jaren is dat gelukkig omgedraaid. Een andere hindernis die men nodig moet nemen is de energiebron, meer dan een uur houden de meeste autonome robots het niet vol op een batterij lading. Tenslotte de vrijheid van beweging (scharnieren) kan veel beter, omniversaal noemen ze dit geloof ik, 360º draaiing van een ledemaat. Alles lijkt daarom nog redelijk primitief, al zou je dat van het uiterlijk niet zeggen.

De wetenschappers en hobbyisten zijn de afgelopen 10 jaar een heel eind gekomen. Zo op het zicht bewegen de mannetjes allemaal nog net een beetje té houterig, te springerig. Ook is de interactie met de mens op het niveau van ten hoogste een 4 jarig kind. Die flinke slagen die gemaakt worden, vooral de laatste 5 jaar, zijn niet in het minst te danken aan alle mogelijke competities, met wereld kampioenschappen robot voetbal of racen, battlebots, doolhof racen en zo voort.

Karretje
Voor mij zou een electrisch transport robotje wel wat zijn. Om mee te beginnen een eenvoudig elektrisch aangedreven karretje. Nog mooier zou iets zijn wat het gekloofde hout er zelf oplegt en opstapelt en naar de houtstal brengt. En, uiteraard, zijn eigen weg vindt. Dat zou al een hele vooruitgang zijn. Zo'n karretje zonder poespas moet toch niet zo moeilijk zijn. Een frame, wieltjes, een paar elektro motortjes, een accu, wat regeling voor snelheid, en hop, zou je zomaar in een week klaar moeten kunnen maken. Zadeltje eraan vastlassen, en daar heb je zomaar een karretje waar je ook nog fruit uit de boomgaard mee zou kunnen halen. Of de schapen mee kan opdrijven! Paar oude autoaccu's scoren. Laadapparaat is er al. Zou je ook zomaar een RaspberryPi op kunnen zetten. Four wheel drive? Hm, zet maar op de lijst met class W(ould like to have) van de MOSCoW (Must, Ought, Could, Would) list

Volgende keer ga ik ook weer verder met de mini serie: schrijven van een stukje, analyse en rangschikking

Geen opmerkingen: