6 januari 2013

Film Noir

Gefixed!
Het heeft even wat tijd gekost maar die collecteur solaire draait weer.
Afgelopen zaterdag had ik er genoeg van om de lekkage steekproefsgewijs te vinden, en volgde een systematischer zoektocht. In het systeem kun je namelijk sectie voor sectie afsluiten, de zaak onder druk zetten en dan de volgende sectie testen. Na een uur was de plek gevonden. Waarom ik dit niet eerder heb gedaan, te veel afgeleid denk ik. Uiteraard zit wat je zoekt altijd onderop, of is het laatste wat je onderzoekt. Ook hier, in de allerlaatste sectie zat het lek. Dus isolatie verwijdert, en een stuk van de staande isolatie buis afgezaahd. En voilá, gevonden. Eigenlijk een opluchting dat het bovengronds was. De boosdoener was een fitting die op de een of andere manier ontzet was. De reden da ik dit niet eerder had gezien was dat de hele aansluiting zo goed was ingepakt dat de lekkage van buiten af niet te zien was. Waar al dat water dan heen liep is nog steeds een vraagteken.
Onderwijl weer wat geleerd van hoe PTE (soort PVC maar dan steviger) zich gedraagt onder invloed van hitte en druk. Gelukkig heb ik altijd wat reserve dingen liggen, die reparatie was dus een eitje. Nu niet vergeten bij de volgende rit naar de Brico nieuwe spullen te kopen.

Na de reparatie konden alle slangen en secties weer op de normale manier aangesloten worden. En, twee vliegen in een klap, meteen de zaak "netjes" opgehangen. Volgende keer alles een beetje strakker maken dan ziet het er ook nog netjes uit.


Links zie je nog de overblijfselen van onze eerste poging het schakel verhaal te automatiseren. Dat moest ik helaas kanibaliseren om versie drie te maken. Met dat automatiseren gaan we uiteraard door. Vooral nu we eindelijk de RaspberryPi computertjes binnen hebben waar het allemaal mee moet gaan gebeuren. Dat wordt programmeren in Pyton, een nieuw programmeertaal voor me. Het schijnt echter een afgeleide te zijn van C++, dus dat gaat dan wel meevallen.


Als je goed kijkt zie je het metertje op 12 graden staan. De buitentemperatuur is 8.5º. Bij een sterk bewolkte lucht is dit helemaal geen slecht resultaat. Jammer dat de laatste drie arrays nog niet aangesloten zijn. In de stand zoals het paneel nu geschakeld is, wordt alleen het atelier verwarmd. Nou ja 12 graden is nog niet veel. Volgende week dat vat aansluiten met anti vries en het is weer helemaal voor elkaar.

FILMPJES
Zo langzamerhand begint mijn collectie Film Noir in de richting van over 100 te lopen. Film Noir (Engels) is een genre dat ergens zit tussen thriller en detective, mijn favoriete soort films. Het zijn ook vaak films met een heftig liefdes drama, maar dan wel vol suspense. Ook bijna altijd in zwart wit gefilmd, vandaar de naam. Het genre is aan het einde van de 40er jaren ontstaan en overgewaaid naar Europa. Onveranderd zijn de beelden prachtig, de muziek dramatisch, het verhaal steekt prima in elkaar, maar is het acteerwerk vaak belabberd. Om te zien is het een zeer aangenaam tijdverdrijf. Helemaal als je tegenover het open haardvuur zit.
Van de week zag ik op TF1 een reportage over Alain Delon. Een acteur die furore maakte in juist dat soort films. Dan klim ik natuurlijk meteen in het net voor filmtitels. De belangrijkste van Delon is wel Le Samourai. Vanmiddag keek ik naar Le Corbeau (de raaf) uit 1943 ondertiteld in Engels, voor wie het Frans niet zo machtig is. Een goed verhaal, zwaar aangezette dramatische muziek en toch nog een bijna onverwachte uitkomst. Perfect voor een grauwe zondagmiddag bij de open haard. Kopje koffie, en draaien maar. Die rapportage ging eigenlijk over de film Mr. Klein, een identiteitsverwisseling is het hoofdthema. De shots die ze lieten zien waren veel belovend, echt film noir materiaal. Het duurt nog even voordat ie op de schijf staat. Kijk ook eens naar The Assassination of Trotsky, The Third man, en bijna alle Hitchkock films. Volgens mij heb ik nog maar een fractie bekeken van wat er is. Het meeste zal wel pulp zijn, de juweeltjes worden echter gerestaureerd en digitaal verspreid. ;=)

NIEUWJAARSWENSEN
Aanstaande zaterdag vind de nieuwjaars-bijeenkomst weer plaats, waarbij de burgemeester, ondersteund door de conseil municipal (gemeenteraad), ons de avonturen van bestuurlijk MSP zal toelichten. Volgens Louise een herhaling van de kersttoespraak, maar dat mag niet bommen. Het gaat de meesten om het verre d'amitier (zoepen) hapje en de traditionele taarten, die dan weer op tafel komen. Of niet, of is het gewoon iedereen een hand schudden, je neus laten zien en daarna pas aanvallen. Altijd leuk om mee te maken. Iedereen trappelt dan van ongeduld: wanneer houdt ie zijn mond eens, dan kunnen we eindelijk... Daarover in een latere blog meer.

Geen opmerkingen: