kruidnagels bron: health-learninginfo.org |
Onlangs zag ik op YouTube een filmpje over kruiden uit de orient. Kaneel, peper, kruinagel, comijn... Zeer leerzaam om te zien waar dat allemaal vandaan komt en hoe het eruit ziet als het geoogst wordt. Een filmpje over kruidnagels! Deze specerij heeft sinds een jaar mijn bijzondere belangstelling.
kruidnagel vlak voor de oogst bron Jan Thijm |
Hoe ik het gebruik? In sausen en vleesgerechten als kip, stoofvlees, en ook wel varkens- en schapenvlees. Ook in mijn mandarijnen liqueur zitten een paar kruidnagels. Een recept waar ik nog steeds mee aan het sleutelen ben.
Gisteren heb ik een kruidnagel met de Boeuf Bourguignon (1.4 kg 4 uur op 3 á 4) mee laten sudderen. Met een verrassend resultaat. Er zat ineens een beetje beet in het gerecht wat er normaal niet inzit. Heel apart.
update: 20130124
onrijpe kruidnagel bron: martin van velzen |
Koekkruiden
pain d'epices |
Recept
Toch maar eens op Marmiton naar het recept gezocht. Wat ik al dacht, een samenstelling van koekkruiden en ander lekkers. De verleiding om het gist en meel te vervangen door zelfrijzend bakmeel kun je maar beter weerstaan denk ik. Dat zal er echt een chemisch smaakje aan geven.
- 250 g honing
- 250 g meel
- 100 g poedersuiker
- 1 zakje rijsmiddel / gist
- 1 zakje vanille suiker
- 1 tl. anijspoeder
- 1 tl. nootmuskaat
- 1 tl. kaneel
- 1 tl. gemberpoeder
- 1 tl. quatre epices "vier kruiden"
- 2 eieren
- 10 cl melk
(tl = theelepel)
Voor de bereidingswijze kijk maar even op Marmiton, staat ook een filmpje ter verduidelijking.
Ook eens gespit naar wat men quatre epices (vier kruiden) noemt. Het poeder bestaat volgens Wiki uit gelijke delen van: Cannelle de Ceylan, Girofle anglais, Noix muscades, Poivre de la Jamaïque ofwel: kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, "peper".
poivre jamaique bron: edelices.com |
Al met al komen we dan heel dichtbij van wat we in NL koekkruiden noemen. Poivre de Jamaïque: dat klinkt toch wel heel erg exotisch. (een potje van 22 gram kost bij edelices E7.40)
Hé, denk ik dan. Zouden die korrels zitten in die vier seizoenen peper? Iets dat geen peper was zat erin, werd er tenminste gezegd in de uitzending over vier seizoenen peper van Keuringsdienst van Waarden. Sowieso een leuk programma, die gaan echt de diepte in.
Borrelt naar boven: zou de poivre de jamaïque ook iets zijn om in een recept van een likeurtje te gebruiken? Merkwaardig zoals je toch telkens opnieuw bij gember, kruidnagelen, en kaneel uitkomt in pittig smakende gerechten.
Recept
Tenslotte kijk ik nog eens nauwkeuriger naar het recept: op de kruidnagel na is die quatre epices meer van het zelfde. Dat de Jamaicaanse peper ook nog eens naar die andere kruiden smaakt, wat is dan de toegevoegde waarde van zowel de 4-épices als de poivre Jamaïque. Zoals altijd gaat het uiteraard om de verhoudingen. Alleen vraag ik me dan af of onze tong en neus echt in staat zijn het verschil te proeven als je net ietsjes meer van dit en minder van dat erin doet om de poivre Jamaïque of quatre epices te reconstrueren. Die mélanges zullen beslist hun doel hebben. Het lijkt alleen een beetje de helft van de helft te zijn, wat zich vertaald in steeds kleinere hoeveelheden per specerij. Dat is nogal moeilijk uit te voeren in een keuken waar je met (maat)lepels, maatbekers, mespuntjes of snuifjes werkt. Echt niet in halve grammen. Dan zou je zelfs een grote of kleine kruidnagel in het recept moeten aangeven, of de leeftijd van het kaneel, en de gemberwortel om maar iets te bedenken. Dus, stel je zou alles kersvers met het vliegtuig in kunnen vliegen. Zou je dat echt proeven als een cake 1:15 uur in de oven heeft gestaan? Misschien een keurmeester die zijn hele leven niets anders dan pain d'épices heeft gegeten. Maar wij, die de hele dag koffie drinken, zelfs misschien een sigaretje opsteken, of in de file zitten achter een walmende auto of trekker, of erger nog in een vervuilde stad rondlopen en werken? Ech nie!
Wie nog suggesties heeft mail maar, of druk op de comment link onderaan deze blogpost.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten