31 januari 2013

Prelude

Over de Franse belastingen is de laatste maanden veel te doen geweest. Het onzalige idee van prez. Hollande om over het inkomen van een miljoen en hoger 75% als extra belasting te gaan heffen, heeft bij de superrijken veel kwaad bloed gezet. Wat hij er mee bereikte was dat de Russische Putin de kans schoon zag om Hollande een poets te bakken ;=)  Meneer Depardieu heeft nu een russisch paspoort en een show job als minister van cultuur in Kazachstan geloof ik. Dit zijn de leuke dingen in het leven.

Maar nu iets lolligs, het is óf Machiavelisme pur sang, of gewoon stom. in beide gevallen ben ik nogal geamuseerd.

Inleding
bron: thezoom.com
Het is met LDF net als met een echtpaar waarvan de vrouw overspel pleegt, en de man een slippertje maakt. Geen van beiden weet het van elkaar, maar de rest van het dorp wel! LDF zit namelijk economisch gezien diep in de shit, al jaren voordat de crisis uitbrak. Geen van beide partners wil het van de ander weten. De regering en de vakbonden hebben hun koppen stevig in het zand gemetseld. Het volk doet ook alsof hun neus bloed. Niemand zegt hardop dat de vakbonden, net als toentertijd in de UK, elke hervorming van het arbeidsstelsel in een verstikkende houdgreep hebben. De werkenden zijn als de dood voor ontslag, belastingverhogingen, en verlies van rechten. Daardoor blijven de vakbonden stevig in het zadel zitten. Er wordt al decennia lang om het minste of geringste gestaakt in LDF. Dat gaat onvermindert door.
De overheid ontkent ten stelligste dat er een begrotingsprobleem is. Om van een crisis maar te zwijgen. LDF in een crisis? Hoe kóm je erbij! Iedereen ziet het, alleen zij niet. Er is niets aan de hand, gaat u rustig slapen. Ammehoela! Als ze dát zeggen dan moet je wel heel erg op (je centen) gaan passen.

Industrie en handel
teloorgegane indusrie
foto: ale de vries
De meeste sectoren in de industrie en handel vertoonden tot voor kort het zelfde gedrag: niets aan de hand, waarom zouden we dan de prijzen verlagen? De prijzen zijn vorig jaar dan ook gewoon fors doorgestegen. In bepaalde sectoren meer dan  10%. Het dagelijks leven in LDF is per saldo 7% duurder geworden vergeleken met vorig jaar. Voornamelijk als gevolg van hogere belastingen en voedselprijzen die de pan uitrijzen. Wel viel op dat de absurde pieken van prijsstijgingen rond de kersttijd van voorgaande jaren de afgelopen  kersttijd zijn uitgebleven. Aaanbiedingen als twee voor de prijs van één, waren echter als sneeuw voor de zon verdwenen. Er lagen gewoon wat goedkope zooi op pallets opgestapeld, als aanbieding dan hè. Het uitbundig assortiment waar ik me in de kerst van 2008 zo over verbaasde, daarvan was nog maar een schaduw te zien. Erg karig allemaal, of beter: sober. Geen echte kerstsfeer, althans hier in de streek.

Agitprop
De propaganda machine maakte daar handig gebruik van door juist die periode als meetpunt te nemen en de extreme prijsstijgingen gedurende het jaar daarmee te bagatelliseren. Prijsverlaging als gevolg van de crisis past namelijk niet in het plaatje dat naar de consument getoond wordt. Alles is toch prima voor elkaar? Niets aan de hand. Op belastingformulieren wordt zelfs aangegeven dat de "reguliere" stijging van 2.5% ook dit jaar zoals gebruikelijk is doorgevoerd. Belastingen zijn in LDF namelijk geïndexeerd. De absurditeit ten top! Officiëel vraagt niemand zich in dit land af of er wellicht niet iets gedaan moet worden aan de totaal scheefgegroeide verhouding tussen overheidsapparaat en werkende bevolking. Meer dan 50% van het BNP wordt door het overheidsapparaat opgeslokt. Die meer dan 10% werkeloosheid laat ik maar buiten beschouwing. Zo'n situatie is natuurlijk voor een land met een dergelijke scheve verhouding een regelrechte ramp. Dat ww cijfer is stijgende. In deze streek is de werkeloosheid dichter bij de 15%. De verborgen werkeloosheid ook maar niet meegeteld.
De symptomen spreken boekdelen. Het systeem kraakt in alle voegen, er moet nodig iets verhernieuwbouwd worden in LDF.

Teloorgang
Zoals ik al een paar maanden geleden al schreef: vertrouwde gezichten zie je meer en meer verdwijnen in de winkels, assortimenten worden ingekrompen, uiteraard de prijzen niet. Die aanbiedingen in een tijd dat er topomzetten gedraaid moeten worden is natuurlijk niet omdat er een kopersstaking is. Absoluut niet. In de bouwmarkten waar het altijd afgeladen vol was kun je nu op je gemak je spulletjes inslaan zonder door iedereen aangestoten of omver gelopen te worden. Bij Big Mat in St. Loup staan opvallend weinig bedrijfswagentjes de laatste tijd. Sterker nog, ik sta ook bijna nooit meer te wachten bij de kassa daar.
Gelukkig beginnen de eerste barstjes te verschijnen in het propaganda bolwerk. Het verhaal van de economische teloorgang is echt niet langer achter een hoop agitprop te verbergen. Het was wel lachen toen die 70% sur tax over inkomens van boven een miljoen spoorslags min of meer teruggedraaid werd toen bleek dat bekende fransjes het wel voor gezien hielden. De superrijken begonnen miljarden naar belastingveilige havens over te maken. Deze Griekse kapitaal vloed heeft het franse financiële systeem bijna lamgelegd.
En ineens komt daar dan een minister Lapin met een verhaal naar buiten dat het allemaal niet zo best is gesteld met de Franse economie. Dat verneem je dan via de buitenlandse kranten. Want de franse media houdt zich nog steeds van de domme. Paniek in het propaganda kamp. Zelfs vakbonden staan verbaasd te kijken terwijl ze hun volgende staking al weer aan het voorbereiden zijn. Dat een toko als PSA (Peugeot enzo) vorig jaar bijna 20% minder auto's heeft verkocht, en andere industrieën het niet veel beter hebben gedaan, is totaal niet van belang. Gestaakt zal er worden, want: behoud van loon en rechten.
OK, de lasten worden inderdaad een beetje eenzijdig op de burger afgewenteld. Zoals in heel Europa eigenlijk. Dan maar een agitprop oorlogje er tegen aan, door Mali te gaan helpen de slechterikken weg te jagen. Bij doorvragen van een journalist waarom juist Mali geholpen moest worden, werd er gestameld dat omliggende landen daardoor bedreigd werden. Hoezo omliggende landen? Ah, uranium, en olie. Juist!
Lapin sprak echt niet zomaar zijn mond voorbij. Dat was strak geregiseerde propaganda, zoals het ook hoort in een op communistische leest geschoeide politiek en economie. Die Lapin is dan de zondebok, of mischien ook weer niet. Read my lips! Het volgende dat er aan komt is een cabinets hervorming. Geen serieuze vermindering van overheidsdiensten, wel hogere belastingen. Een vrij voorspelbaar scenario.

USSR
Kijk maar naar de manier waarop het USSR blok naar de haaien ging. Uiteindelijk konden de partijbonzen de peut voor hun prive jets niet eens meer betalen. Het leger bestond voornamelijk op papier,  en staatsbedrijven draaiden op gebakken lucht. Corruptie nam een zeer hoge vlucht en is daarna nooit meer tot een acceptabel nivo gedaald.
Dat alles wordt ook hier langzaam zichtbaar. Het aantal militaire vluchten in de omgeving is opvallend gedaald, gemeenten moeten fuseren, scholen worden geclusterd, en prijzen voor overheidsdiensten beginnen aan een stijle klim. Oh ja, politie brueaus worden aan de lopende band opgeheven. Een soort samentrekking van activiteiten rondom de steden vindt plaats. Het is altijd een veeg teken als het platteland aan zich zelf overgelaten wordt. Ik ga niet zover door te zeggen dat het een prelude is voor de ineenstorting van de Vijfde Franse republiek maar de fransjes gaan een zeer moeilijke tijd tegemoet. En wij met hen.

LMQR
De nieuwe fotootjes van de kamers zijn gemaakt. Wel een opvallende 'zachte' tekening heeft die supergroothoeklens die Paul gebruikte. De verlichting en het invallend licht door de ramen, geven een heel aparte sfeer aan de kamers. Ga niet zeggen, het lijken wel zalen, dus fake. Ze zijn best groot:  5x5 meter. Afijn kijk zelf maar.

kamer 1
kamer 2
kamer 3
kamer 4

kamer 5



keuken
lobby



appartement woonkamer
appartement slaapkamer
appartement slaapkamer

appartement keuken


Alle foto's zijn van Paul Vink (bonne-idee.com) het is een mooie rapportage geworden. Na het weekeinde komt onze vernieuwde site on line, dus deze serie fotootjes komt als geroepen.

Sorry voor de slordige plaatsing van de plaatjes. Af en toe krijg ik een punthoofd van hoe blogger daarmee omgaat.



Geen opmerkingen: