1 februari 2013

Verlichting

In een eerdere blog schreef ik over besparingen die niets zouden kosten, zoals bijvoorbeeld het uitzetten van de gebouwenverlichting in de nacht. Denkende dat, als deze jongen het zou kunnen bedenken er hele hordes moesten zijn met hetzelfde idee. En, jawél!
Per 1 juli dit jaar moeten alle lichten in kantoren en overheidsgebouwen uit om 1 uur 's nachts. Kijk dat begint er op te lijken. Een ambtenaar die is beginnen na te denken. Ook alle (neon reclame) verlichting in etalages en aan gevels moet dan uit. Behalve waarschuwingsverlichting, en de signaal verlichting van apotheken enzo. Huh? Zou je midden in de nacht een recept kunnen krijgen in Vauvillers of St. Loup? Eens gaan kijken op de gevelbordjes daar.

Zo ziet LDF er in de nacht uit, dat zijn een boel lampjes die aan staan.  In België is het helemaal een feestverlichting, zo te zien op de foto. Natuurlijk is de foto bewerkt door timetothink, leuke site om eens wat van te lezen trouwens. Maar ik heb nog nooit een groene aarde gezien midden in de nacht. Zal wel weer een marketing-psycho-truc achter zitten.

La Douce France met nachtverlichting
photo: timetothink.com

paleisje vol in de schijnwerpers
photo: VVV Marais
Feit is dat men bedacht heeft dat dit wel eens het equivalent van 750 DUIZEND huishoudens aan energie uit zou kunnen sparen. Als die een gemiddelde rekening van 1500 euries per jaar hebben kom je toch al bijna op een miljard uit. Zomaar, met één pennenstreek. Dit moet een fel verlichte geest zijn geweest die dat bedacht heeft bij het ministerie.  Geweldig, bijna geniaal in zijn eenvoud! Die persoon verdient een medaille. Een legion d'honneur op zijn minst
Uiteraard krijg je natuurlijk van die slimmerikken die dan sneaky allerlei uitvluchten gaan bedenken om toch voluit de glorie van hun dorp aan NUL toeristen om twee uur 's nachts te willen laten zien, maar dat zullen uitzonderingen zijn.
Hopelijk is deze maatregel voldoende dichtgetimmerd, en de eerste de beste geen loop holes gaat vinden in deze nuttige maatregel.
De lampjes die hier in Mailleroncourt op de mairie en de kerk photonen staan te werpen consumeren toch ook een behoorlijk aantal wattjes. Die midden in de nacht uitzetten gaat de gemeente duizenden flappen per jaar besparen. Toen ik dat aanstipte bij een van de inboorlingen hier haalde die een beetje de schouders op. Het ging zo van: Bof, het zal wel, en ik moet nog eens zien of dat gaat gebeuren.
Volgens Marion zou het zo maar eens kunnen dat EDF de prijs per KW omhoog gaat gooien. 
Meestal is dat ook zo. Minder inkomsten == belasting verhoging. In dit geval vermoed ik dat het wel zal meevallen omdat de EDF in de winterperiode stroom moet inkopen van het buitenland. Deze besparing zou net wel eens de balans positief kunnen gaan beïnvloeden.
Meer zo? 
Dan vraagt mijn breintje zich onmiddellijk af of er meer van dat soort oplossingen zijn te verzinnen, iets wat niet meer dan een pennenstreek kost. Uhm, vast wel. Daarvoor hoef je slechts in het systeemdenken te duiken. Denk aan zoiets als ontdubbelen in de dienstverlening door overheden bijvoorbeeld. Als gewone burger heb je daar natuurlijk niet zoveel kennis van of inzicht in. Maar aan de buitenkant te zien zijn er best wel kandidaten. Onlangs op tv gezien: ieder ministerie schijnt diens eigen medische dienst te hebben, een personeelsdienst, onderhoudsdienst en ga zo maar door. Complete gemeenschappen op zich zijn dat. Centraal uitbesteden aan andere diensten of privatiseren waar dat kan lijkt me een goeie tip. Diensten als architectuur, monumentenzorg en dergelijke lijken me typische kandidaten om samen te voegen. Waarom zijn er 3 verschillende politie organisaties in LDF? Nog een mooie: het cheque verkeer binnen de overheid, ook van en naar de burger toe. Daar gaan tonnen papier mee naar de haaien. Afschaffen dus. En waarom moet ik belastingaangiften in tweevoud indienen als die toch gescanned worden? Dit alles zomaar binnen een minuut bedacht. Dan ben ik nog een buitenstaander, wat moeten insiders niet allemaal kunnen vinden?
Terugverdienmodel
Die lampen uit om een uur zou een lichtend voorbeeld moeten zijn voor alle lagen van overheden in dit land. Om over Europa de kaken maar eens stijf op elkaar te houden.
photo: wallpapercraft.com
Zou dit niet een leuke job voor een legertje ambtenaren zijn die nu het raamturen als tijdsbesteding hebben? Zet ze op een minimum loon met de verplichting een minimum aan besparingen te vinden van 1000 pegeltjes per maand. Geef daarbovenop elke besparings-vondst 5% van de besparing die hij of zij heeft gevonden als belastingvrije bonus. Ben benieuwd hoeveel ambtenaren vervolgens met een Bentley of Rolls Royce naar hun werkplek komen rijden. Hopelijk zijn er tussen hen die dat zefls mét chauffeur kunnen gaan betalen. Ik zie het zo voor me, een als een mierennest zo druk volkje dat als bezeten jaagt op besparingen. Kunnen binnen de vijf jaar de belastingen met 30% of meer omlaag! Zo maak je iedereen blij, een cadeautje voor jou én voor mij ;=)

Pays-Bas
Heel af en toe kom ik in NL. Dan verbaast het me altijd weer dat je eigenlijk geen licht aan hoeft te doen om midden in de nacht je weg te vinden in het huis. Bijvoorbeeld als je naar het toilet gaat. Van alle kanten stroomt het licht het huis in van de buitenverlichting in de straat. Zou ook wel een onsje minder mogen zijn.

Geen opmerkingen: