14 februari 2013

Spraakles

Gisteren weer gratis spraakles gehad, opnieuw over zonnepanelen. Qua Frans raak ik daar nu behoorlijk in thuis. Toch prachtig hoor die zich vrijwillig aandienende verkopers. Alleen pak ik het nog steeds niet echt goed aan om dat tot over een uur op te rekken. Foute tactiek denk ik. Deze vrijwilliger had een nieuw accent voor me, en in het begin kon ik hem dan ook niet echt goed volgen. Gaandeweg kwam dat voor elkaar omdat ik al een behoorlijk vocabulaire had opgebouwd in de afgelopen gesprekken. Prettige man. Of hij koffie wilde? Nee, danku. Maar als ik een espresso had, dan graag.
Vind ik altijd een beetje merkwaardig klinken. Nee bedankt, non merci. Begrijp ik wel dat dat dan aangeeft: bedankt voor het aanbod. Maar in mijn oren klinkt dat merkwaardig, een negatief samen met een positief. En wat te denken als je je gast een bakkie aanbiedt en die zegt: si vous voulez? Letterlijk: zoals u wilt. Meestal is dat toch s'il vous plaît? Alstublieft? Klinkt mij als botte 'Ollandais een beetje in de oren als:"Ik wil wel, maar ja, 't hoeft niet", net alsof iemand met tegenzin accepteert. Krijg ik altijd een beetje de kriegels van. Wellicht komt dat voort uit de behoefte van een fransje om geen verplichtingen te hebben jegens iemand.
In mijn bestudering van de Franse taal heb ik begrepen dat dit soort fraseringen nog uit de tijd komt dat het huidige Frans voornamelijk op het hof van de koning en verwante kringen werd gesproken. Daarbij was het taalgebruik niet alleen extreem vormelijk, maar ook uitermate diplomatiek. Zodat, ook al was je gesprekspartner een uur aan het woord, je genoot van de stijl de welbespraaktheid en beeldende taal, je er nog geen visdraadje aan kon vast knopen van wat deze nu te zeggen had. Taal toen was onlosmakelijk verbonden aan je lichaamstaal, afgesproken gebaartjes, houding, de neiging kortom alles waar je lichaam maar een uitdrukking aan kon geven. Zelfs de kleding die men op dat moment droeg gaf enerzijds het respect voor jouw als gesprekspartner aan en anderzijds zette het de toon voor het gesprek: formeel - informeel.
bron: cuisinealafrancaise.com
Of de code hoe je elkaar begroette voor de aanvang van een gesprek. Als je je hoed op hield tijdens het gesprek gaf je onder andere aan dat je weinig tijd over had voor het gesprek, of geen respect toonde. Soort van vizier openen uit de riddertijd. Nam je je hoed daarentegen af met een zwier en hem in de hand hield gaf je aan dat je geheel ten dienste stond van je gesprekspartner. Welke zwier en hoever de hoed dan zwaaide was afhankelijk van de rang van de aangesprokene. Pas als deze aangaf met een soort wuifje van zijn hand dat je code was geaccepteerd opende zich het gesprek. Uiterst gecompliceerd. Daarvan stamt ook de houding van een fransje af, dat men iemand die het Frans niet beheerst als dom beschouwt. Prachtig die studie van een taal! Nooit geweten dat zelfs kleding (niet alleen toentertijd) een rol speelde in de keuze van je taalgebruik, laat staan welke kleur jas je aanhad. Of er wel of geen pluim op je hoed zat, en of je laarzen droeg of hoge hakken. Dat alles werd dan door je tegenspeler in en flits van een seconde geanaliseerd en al of niet tegen je uitgespeeld. Weer met zeer subtiele woordkeuze. Wat neerkomt op iets als: iemand te moeten bedanken voor het beledigen van je grootmoeder. 
Afijn geen koffie dus. Denk ik meteen weer : waarom geen koffie maar wel espresso. Ik mag een biet zijn als ik dit begrijp. In beiden zit toch net zoveel cafeïne, of toch niet.
Eerst even de verkennende openingszinnen, waarom hij hier was, en of ik die panelen wel wilde laten plaatsen door hen. Tuurlijk was ik in hun product geïnteresseerd anders had ik hem niet uitgenodigd. En laat maar eens horen hoe een en ander in elkaar zit. 
De openings- gambiet: wij doen alles voor u, vergunning aanvragen, lening afsluiten, installeren... u hoeft alleen hieronder maar uw handtekening te zetten. Uitleg over hoe het een en ander werkte, de techniek, de werkwijze, dat werd niet gegeven. Dat ging me allemaal net iets te gelikt, te routineus. Net alsof hij dacht, kat in't bakkie. Nog steeds geeft me dat een gevoel van aversie als je een fransje tegenover je hebt zitten die dat denkt. Dan is het meteen 100.000 procent de druk erop. Onderhandelen is er dan vaak niet meer bij. Dat ging mij even te kort door de bocht, dan zou die man al na tien minuten buiten staan. Het uurtje spraakles moest ik toch minstens kunnen scoren. Wijsgeworden de afgelopen 5 jaar bij deze spraaklessen vraag ik naar de details. Volgt een voor mij onverstaanbare sneltrein brabbel. Negeren maar. Enne, wat zit er voor mij in? Nou maakt u zich niet ongerust, het project financiert zich zelf. U heeft immers de minimum afname garantie van 1800 euro per jaar?  Gewoon een krediet bij ons afsluiten, wij doen de rest, daar even tekenen a.u.b. Maar wat kost het? EEN-EN-TWINTIGDUIZEND-EURO! Voor een installatie van 3000 watt! Dat is 7 euries per Wph. De man beweerde de spullen uit Duitsland te halen en dat dat een garantie was van superieure kwaliteit. Denk ik dan weer: huh? Maar die fransjes kunnen toch zelf ook wel wat, het is toch geen puinhoop wat ze maken? Mijn bedenkelijk gelaat ziende interpreteerde hij dat verkeerd door te zeggen: "Het wordt ook door een erkend installateur in elkaar gezet en u heeft 20 jaar garantie." Nu is garantie in LDF niet meer dan slechts een woord, en de lucht om het uit te spreken nauwelijks waard. Na 5 jaar gaat de firma gewoon in andere handen over en dan is de garantie opeens een fata morgana voor de klant. Tot zover niets nieuws.
Toen ik hem voorhield dat dat toch wel erg veel geld was voor zo weinig watjes, keek hij mij gespeeld verbaasd aan. Uiteraard wist hij als geen ander dat de concurrenten ook dat bedrag vragen. Er is gewoon geen concurrentie, zo is dat wel opgezet, daarover bestaat geen twijfel.

bron: wikipedia
Ik pak een volgend draadje op.
Een krediet voor zo'n bedrag afsluiten vind ik wel wat. Of er niet wat vanaf kon als ik dat contant betaalde. Een van de standaard rituelen bij dit soort gesprekken. Zonder aarzeling kon er zomaar 5000 euries af mits ik alles ineens betaalde, cash of per cheque. Ja gekke henkie, dat zijn natuurlijk de rentekosten van het krediet. Hij kent zijn zaakjes wel. Dat het zo'n mooi rond bedrag is wekt bij mij natuurlijk meteen wantrouwen op. Daar moet meer in zitten. Het was nog steeds 16K. Nog een dikke tienduizend teveel, wist ik. De geldende prijs voor een dergelijk paneel ligt namelijk rond de 2 euries per watpiek. Hun prijs was na die korting van 25% nog steeds meer dan twee keer te hoog. De panelen uit Europa zijn dan een paar duppies duurder maar dan nog. Nou ja, hij had allang in de gaten dat er niets verkocht zou worden (voor die absurde bedragen dan). Ook al zei ik dat ik graag iets door hen zou willen laten installeren, maar niet voor die prijs. De standaard korting was echter al vergeven, en dan betaal je als buitenlander als snel de prix pigeon. Prijs voor buitenlanders. Onontkoombaar.
De tijd was bijna om. Dus ik besloot hem de coupe de grace te geven. Ziet u, en ik liet hem mijn schermpje zien waarop een berekening stond met de begroting voor een zonnepaneel voor 4000 watt, dit is wat het kost als ik het in NL haal. Een hotel boek, 100 euries aan brandstof verknalt, en het desnoods zelf installeer (met Wim dus). Daar viel zijn mond bij open. Zijn eerste reactie was: "Maar dat is veel te ingewikkeld, dat kunt u toch niet?" Waarop ik hem van repliek diende: wat is daar nu zo moeilijk aan. Het meeste komt al geassembleerd uit de doos, dan is het een kwestie van logisch nadenken, live niet op neutre aansluiten en de gebruiksaanwijzing volgen. Dat is geen rocket science. Toen hij de 2 euries per Wph zag, popten zowat de ogen uit zijn kassen. Nee dat is onmogelijk om daar een paneel voor te leveren stamelde hij. Ik kon mijn grijns beleefdheidshalve nog net onderdrukken.
Daarna kwam het gesprek op de kamers, en of hij of zijn collega's hier konden slapen. Ja we zijn het hele jaar open. En wat dat dan koste. Ik gaf hem het tarief voor werkmensen op, die blijven vaak meerdere weken, en dus goeiekoper voor hen en voor ons. Ex ontbijt, per persoon op een kamer 32 euries per nacht. Een soort laagseizoensprijs. Want tijdens het hoogseizoen hebben we hier nog nooit werkmensen gehad. Dat viel goed die prijs. En of hij dan kon bellen enzo. Geen probleem. Ja want hij kwam uit Parijs en andere collega's die hier in de buurt waren ook. Dat verklaarde meteen zijn accent, en waarom ik hem aanvankelijk zo slecht verstond. Ha ha, ik over accent hebben! Dat 'niet verstaan' moest natuurlijk andersom ook zo zijn, ondanks zijn beleefde: "u heeft een licht accent, waar komt u vandaan?"
Het was weer een leerzaam les uurtje. Ook weer wat geleerd over de Franse financieringstactieken. Dat je vooral nooit iets moet ondertekenen. Ook al is het een eenvoudig kandidaten dossier zoals dat dan tegenwoordig heet. Moet je je daarom vereerd voelen, een "kandidaten dossier", net alsof je de hoofdprijs hebt gewonnen. Wat een doortrapte verkooptruc.

Alleen verder lezen als je de cijfertjes en rentabiliteit ook interesseren ga anders door naar LDF-DIK-IN-DE-SHIT een stukje verderop.

Cijfertjes
Als voorbereiding had ik wat cijfermateriaal bij elkaar geharkt. Zo iets als: wat zijn de kosten nu, wat wordt dat met een investering voor de zonneccellen, enzovoort.
Ten eerste blijft je je vastrecht betalen EN de stroom die je afneemt. Daarentegen kopen ze een KWh van jouw installatie voor 32 cent terug. Dat bedrag gaan ze 20 jaar garanderen met een garantie afname van 1800 euro.
Daarmee betaal je de aflossing van het krediet. Per saldo krijg je dus niets maar het kost je ook niets. Maarrrr. Je hebt wel al die tijd een krediet op je naam staan wat in de komende jaren weer negatief kan uitpakken als je iets wilt met je huis of auto o.i.d. Het komt er dus op neer dat jij die installatie voor EDF financiert, terwijl je eigenlijk alles inlevert. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Zo heb ik me afgevraagd of het met de huidige tarief structuur wel zin heeft in zonnecellen te investeren. Samen met de B&B wordt er per jaar 7000 KW verstookt. Dat is inclusief de keramische oven (7KW) en in de koude periode af en toe een paar electrische kachels voor de gasten aan. Huidige kosten per jaar zijn nu 2200. Dat is het vast recht abonnement (471), aansluitwaarde 30A, verbruik, en daarover heen nog de belastingen.
Het paneel kost je 300 per jaar (aflossing 2100 min de 1800 vergoeding).
Tien jaar lang betaal je dan 2500 en pas na 10 jaar schiet dat terug naar: 471 abo + 1600 verbruik - 1800 garantie = 671 euro. Je mag ook nog eens niets aftappen voor eigen gebruik van de installatie om de out of pocket kosten te drukken. Een besparing van 1800 eurie per jaar. Een heel bedrag.

Kosten tabel EDF

Le prix de l'abonnement et du kWh selon le niveau de tarif
Puissance souscrite (kVA)Abonnement annuel TTC (€)Bleu HC Bleu HPBlanc HC Blanc HP Rouge HCRouge HP
pour 1 kWh (€ TTC)
9 112,33 0,0763 0,0907 0,1074 0,1272 0,1971 0,5119
12 209,48 0,0763 0,0907 0,1074 0,1272 0,1971 0,5119
15 215,46 0,0763 0,0907 0,1074 0,1272 0,1971 0,5119
18 221,44 0,0763 0,0907 0,1074 0,1272 0,1971 0,5119
30 471,00 0,0763 0,0907 0,1074 0,1272 0,1971 0,5119
36 584,19 0,0763 0,0907 0,1074 0,1272 0,1971 0,5119
  HP = heure plein = vol tarief  & HC is heure creuse = laag tarief. Prijzen zijn ex belastingen en toeslagen. Reken maar op een verdubbeling als gevolg van die twee. Dat abo is uiteraard zo hoog door het ontbreken van concurrentie.

Eigen paneel
Hoe ziet het plaatje eruit als je zo'n paneel onder eigen beheer installeert, met een zooitje batterijen en wat regel spul erbij. Dat schrijf je ook in 10 jaar af = 600 per jaar, neem 10% onderhouds en vervangings kosten. Technische levensduur 15-20 jaar. Aantal KWh per jaar volgens zonnekaart: 3000. Dat zal voornamelijk in de zomer zijn, gezien het lokale klimaat. Ik reken het blauwe tarief voor de zomerperiode en het rode tarief voor afname in de winter.  Je hoeft dus nog maar 4000 watt te betalen = 1400 E. De besparing vanaf het eerste jaar = 800 euries. In plaats van 300 euro bij te moeten leggen. Na achtjaar heb je de installatie terugverdiend, je hebt geen crediet van 20 jaar op je naam, geen credit d'impot die je kwijt bent. Omdat je het niet terug kunt leveren aan EDF verdien je er niet aan, maar je hoeft het ook niet uit te geven. Het leven wordt daardoor goedkoper.

Conclusie
Kosten 20 jaar jaar met de EDF oplossing
  • 25000 investering
  • 22000 kosten stroom
  • 6710  inkoop stroom tien jaar
  • totaal 53710
Kosten 20 jaar met eigen oplossing
  • 24800 investering + inkoop stroom 1e 10 jaar
  • 14000  inkoop stroom 10 jaar
  •  totaal 38800
Het is een lonende zaak zelf een installatie neer te zetten: ca. 1000E / jaar voor eigen oplossing
Ook al zou je die 16K ineens ophoesten bij de EDF oplossing: -5K. Uit de gegevens van levensonderhoud blijkt dat de prijzen zich de afgelopen 20 jaar hebben verdubbeld waardoor dat laatste voordeel in de loop der tijd zo goed als zeker teniet gedaan zal worden.

Aanbeveling
Het ziet er naar uit dat op niet al te lange termijn de ontwikkelingen op het gebied van zonnecellen doorzet (opbrengst) en de prijzen van de cellen gaan halveren. Dat, samen met het liberaliseren (EU) van de stroom markt (terugleveren) zou het over een jaar of 5 bijzonder lonend kunnen maken je eigen zonnecellen neer te zetten. Ook al zou men besluiten on the grid te blijven.

Nawoord
Met opzet heb ik in de berekeningen de gelijke capaciteit als EDF aangehouden, nl 3000 Watt. Met weinig meer investering kun je dt verdubbelen naar 6000 Watt. Je zou je afname van EDF daarmee terug kunnen brengen naar slechts het verbruik van de keramische oven en slechte zon-dagen, ca. 1000KWh. Dan ziet het plaatje er nog gunstiger uit.
Het zelfbouwen van de panelen is ook overwogen, is een low tech klus, en kost maar een kwart van de huidige panelen.

Intussen blijf ik opletten geen ongebruikte apparatuur aan te laten staan, lampen op tijd uit te doen, in de winter de tussendeuren gesloten te houden, verder isoleren, alternatieven voor verlichting te zoeken, alternatieven voor verwarming enz enz.

Off-the-grid
Helemaal off the grid kan alleen als er een houtgestookte keramische oven zou komen. Of het werk ergens anders laten bakken. De investeringen zouden dan met de huidige prijzen net zo goed rond de 25K liggen: panelen, ombouwen leidingen in huis, accupark, omvormers en de oven natuurlijk. Het directe voordeel is: je operationele kosten vallen meteen met 2200 euries per jaar terug (-10% reserveren voor onderhoud). Met de eeuwigdurende garantie dat het zonlicht gratis blijft. Bij verhuizing pak je de hele handel op en herplant die bij je nieuwe huis of je verkoopt de installatie met het huis mee.

LDF DIK IN DE SHIT
Lezen we niet graag hè? Ik schreef het al in mijn blog van een paar dagen geleden: frankrijk zit diep in de shit. En die verspreking van de minister van Arbeid Michel Sapin was inderdaad geregiseerd. Ik kom via het forum op een artikel uit van een Belgische krant De Standaard.  De cijfers die deze journalist weergeeft in zijn artikel komen overeen met een eerder verhaal. Ook deze journalist gaat er, mijns inziens terecht, van uit dat die cjfers ook nog eens zijn gemasseerd door de regering. Er zijn immer leugens, GROTE LEUGENS, én statistieken. Hieronder even het plaatje uit de standaard. De rest moet u maar even lezen via de bovenstaande link. Zeer verontrustend. Nog even en in de urbane gebieden breekt de pleuris uit, als men het artikel moet geloven. Op het platte land zal het wel meevallen, maar toch. De profeet zei: elk nadeel hep sijn foordeel. Net als in Spanje lijkt er voor LDF een gunstig moment aan te komen om een huis of een landgoed voor een prikkie op te kunnen kopen.
bron: novel observateur

In 2008 zien we een behoorlijke dip, en het herstel van de schrikreactie het jaar daarna. Gevolgd door een neerwaartse trend omdat de regering op hun handen is blijven zitten of gewoon domme dingen doet. Vervolgens staan ze stomverbaasd te kijken dat de binnenlandse consumptie daalt nadat de belastingen verhoogd zijn. In hun ogen is besparen immers: belastingen verhogen. Hoe dik is die plank dan die je dan voor je kop moet hebben hangen om dat te denken. Ik lees dat het in NL niet anders gesteld met de regering. Naar verluid heeft Rutte meer belangstelling voor een job bij de EU dan het eigen land te managen.

note: kop in't zandstekerij? kijk dit eens op france24 (engels) typischer wijze schreeuwen de panelleden een beetje door elkaar, en de gespreksleider doet helemaal niets, maar er worden wel een aantal leuke dingen gezegd en mensen beleefd afgezeken.


OPGELOST!
Als sommigen zich afvroegen waarom er weining activiteit te bespeuren viel de afgelopen dagen, of dingen die niet bijgewerkt leken, het volgende.


(alleen voor computer liefhebbers)

De computerproblemen in le Mouton lijken nu wel over te zijn. Daar ben je ff druk mee als je denkt dat alle foto's die op de NAS stonden (10K) verloren waren. Tuurlijk heb ik een backup van de belangrijkste zaken op een USB en een uitgebreidere backup op een externe harde schijf staan, dat was het probleem niet. En nee, geen dingen als: zit je stekker er wel in, staat je hoofdletter toets uit, ben je wel ingelogd met de juiste gebruiker. Het begon met dat de NAS (4 TiB opslag) die, dan wel, dan niet zichtbaar was. Als je de resultaten van je werk wilde opslaan, foetsie! Of de MacBook waarop ik plaatjes bewerk hield er ineens mee op, en zo voort. Als zoiets een auto geweest zou zijn had ik het gezocht in een los contact of zo. Dat idee volgend, maar eens alle kabels nagelopen, de contacten schoongemaakt, Stille Donder schoongemaakt, de Mac's uitgezet en weer aan (dat gebeurd hier zelden). Dat leek eerst te helpen, daarna begon het weer van voren af aan.
Volgende stap: buffers en caches opschonen, cookies wissen, permissies resetten, nou ja, systeem onderhoud dus. Hielp ook, tijdelijk. Toen maar eens naar trojans en virussen gezocht, ik was clean. Zou ik gekaapt zijn? Hop een netwerk monitor aangezet. Volgens mij bestaat er nog geen virus of trojan die dat kan detecteren. Ook niets bijzonder actiefs te zien. Als extreme maatregel heb ik de laatst geïnstalleerde software met een speciaal un-install pakketje van de machines afgehaald. (noemen ze een roll back) Het duurde nu iets langer voordat de verschijnselen weer optraden. Zou het dan toch een trojan zijn? Uiteraard modem, router, UPS, computers een aantal keren gereset. Dan besef je ineens dat het weer een heel machine park is dat hier draait. Kom, dacht ik, ga een bakkie doen, het was 5 uur in de morgen. Dan denk je: in mijn oude beroep had ik dagelijks te maken met heftig complexe bedrijfs-wijde systemen (ING/Rabo/Amro) dan kan dit toch niet meer dan een eitje voor je zijn? Ik besloot het een dag te laten rusten. Temeer omdat internetten nog wel prima ging. De volgende dag, midden in de nacht, wat is nieuw, hoorde ik ineens een bliepje op mijn compu. Huh? Wat volgde is een nogal technisch verhaal, maar dat bliepje triggerde wel iets en voilá probleem gevonden. Nou ja probleem, een soort opeenstapeling van kleine dingetjes die samen groot worden. Deed me aan een van die storingen op mijn vroegere werk denken: scheduling (agendering). Namelijk het uitvoeren van taken op een bepaalde tijd (in de nacht) die elkaar heftig in de weg zaten. Mijn opdracht een backup te maken om twee uur 's nachts wachtte vreemd genoeg op een signaal dat nooit kwam. Met dank aan de bouwer van de update van de scheduling. Daardoor ontstond er een wachtrij van volgende akties. Bijvoorbeeld een virus scan om 0300. Waardoor updates van windows en Apple het verdomden om op te starten maar wel probeerde de browser te killen die dat zelf weer niet wilde omdat een gebruikers toestemming nodig was (Firefox weer), en Adobe het verbood om Photoshop te starten (application already in use) of de machine waarop de scheduling (een soort agenda) draaide moest gereset worden vanwege een update die net door MS was gedaan. Dat soort update programmatuur gaat dan even slapen, geven als alles goed gaat de zaak weer vrij en daarna begint het drama opnieuw, de backup wordt halverwege onderbroken enz enz enz. Kunt u het nog volgen?
Mijn beproefde tactiek toentertijd was: alles afstoppen, en te bestuderen hoe het systeem zich gedroeg als je stuk voor stuk dingen weer ging starten. Om iedere keer weer de keten te doorlopen om de effecten te bekijken zoals time-outs, uitsluitingen, user input.... Dit kon toch niet zo moeilijk zijn, het zijn maar een paar PC tjes denk je dan vertwijfeld. Daar ga je met je grote bek over voetbalveld grote computercentra die je probeerde te doorgronden. Een bepaalde boosdoener was er niet aan  te wijzen, of het moest de te kleine bandbreedte van het internet zijn waardoor er time-outs ontstonden. Ik weet het niet. Ook niet wat precies te oplossing gaf, anders dan de scheduling aanpassen, meer virtueel geheugen toewijzen op de computers, van dat soort fine tuning. Daarom hielp het opruimen van cache ook maar tijdelijk, was wel een vingerwijzing overigens. Kortom ik heb weer een paar dagen systeem analist mogen spelen. Was toch wel leuk mijn werk als "systeem detective", toen. Vragen mensen wel eens: spijt dat je die pet heb opgehangen? Nee, nooit gehad. Toch wel weer even kunnen genieten, want mijn werk was eigenlijk ook mijn hobby. Het mooie was dat ik er nog voor betaald kreeg ook ;=)

Geen opmerkingen: