19 februari 2013

Lam 4

Hoppa, vanochtend weer een lammetje in de voorweide gesignaleerd. Was eerst ff schrikken toen ik het van een afstand voor pampus zag liggen met een vreemde vierkante plek op zijn rug. Dat bleek later een deel van een stukje achter gebleven geboortevlies te zijn. Het stond in ieder geval monter op zijn pootjes toen ik het onderzocht. De stand is nu 4 lammeren, waarvan 2 ooien en 2 rammetjes. Nu nog 2 schapen te gaan, die elk met een tweeling zitten zo te zien. Bij eentje steekt een van de lammeren aan de zijkant als een bult naar buiten. Dan lijkt het net of het schaap schuinloopt. Maf gezicht. Als dat maar geen complicaties oplevert bij de geboorte. Gewoon strak  in de gaten houden. De ander is gewoon bol rond, dat lijkt een soepel geval te worden. Als alles goed gaat dan heb ik dalijk een stuk of 8 lammetjes. Niet verkeerd. Daarvan houd ik er dan 1 of 2 en doe de rest in oktober weg. Morgen of zo maar eens een liksteen in de wei hangen. Zijn ze gek op.

Gasten
Gisteravond kwamen de gasten aan, onderweg naar de wintersport. Tijdens het diner komen natuurlijk allerlei verhalen los, daar geniet ik altijd van. Uiteraard is men benieuwd naar de verbouwings escapades hier, ook daar gaat het uitgebreid over. Ook over de droom van de gasten een huisje in LDF. Waarop de perikelen met het verwerven ervan aan bod komen. Vreemde snuiters die je een poot uit gaan trekken, tarieven die in onze ogen belachelijk hoog zijn, dat er altijd meerdere makelaars op je portemonnaie loeren, en dat eigenaren daar niet altijd van profiteren. Ook de nieuwste roddels uit LDF over regelgeving met huizen even doorgegeven. En hop dan is het zomaar tijd om te gaan koken.
Diner? Uiensoep van de bouillon die al twee dagen staat te trekken, medallion de porc (filet mignon in kleine plakjes gesneden in tomaten roomsaus)  en bismati rijst, en ah ja gebakken banaan in gembersaus. Die laatste kwam ik een paar weken geleden tegen. Die was lekker. Vond het persoonlijk een beetje te zoet en de gember overheerste wel een beetje vond ik. Minderen in suiker en gember maar. Mijn mandarijnen likeurtje ging er weer soepel in, koffie om het af te maken. Qua smaken en geuren zat het prima, zout met zoetig (soep) en bitter zuur (vlees) waarna weer zoet (dessert) en bitter zoet (koffie). Kleuren contrasteerden ook voldoende. Beetje versierd en gearrangeerd bij het opdienen, het oog wil ook wat toch? Het waren dankbare eters. Hopelijk laten ze nog iets achter op Zoover, zou leuk zijn want dan weten de volgende gasten ook weer wat ze kunnen verwachten.

Temperaturen
Vanochtend bij het brood halen voor de gasten toch nog ff de autoruit moeten krabben. De themometer wees -6 aan. Een alarmpje met iets over koelvloeistof nakijken, knipperde. Voor het eerst een serieuze melding op het dashboard. De auto is net aan 5 jaar oud, zouden die vermaledijde consumer engineers ook hier weer de hand in hebben dat dingen binnen zoveel jaar kapot moeten gaan? Zie ik ze zomaar voor in staat. Of zouden de garagisten niet eens antivries er in hebben gedaan? Bij het wegrijden bij de bakker was het signaal weer weg. Toch maar bij de Brico een tankje van dat spul gaan halen. Je weet maar nooit waar het goed voor is.
Toch voelde buiten het niet zo koud aan, weinig wind, een lekker zonnetje. In de serre een bakkie gedaan nadat de gasten uitgewuift waren. De lente is in aantocht! Dat is een van die voordelen van deze streek. Tot nu toe zijn de lentes aangenaam prettig geweest. De langdurige regens blijven weg, de wind is matig, en ook al vriest het soms nog wel eens, het voelt dan niet zo koud aan.
De temp van de SolarFarm stond gisteren op 60º. Vanochtend rond tienen stond er 40 op de teller. Hop meteen het huis erop gezet, kan het water alvast voorverwarmen. Want vandaag lijkt het weer zo'n mooie dag te worden. De verwarming in het winter atelier voelt zelfs heet aan. Even krijg ik de indruk dat het daar warmer is dan in mijn apartement. Na een blik op de thermometers bleek dat een illusie te zijn. Misschien omdat het in de kamer veel droger is? Hygrometertje erbij, jawel de kamer is veel droger dan het atelier. Vanavond keek ik op de thermometer bij de CV en de totaal temp van het systeem is op ruim 17 graden gekomen. Zonder bij te verwarmen. Da's toch niet slecht voor zo vroeg in het jaar.

ISS
bron: Nasa
International Space Station. Een koekblik in de ruimte. Maar het zet je fantasie wel aan het werk. Zou dit het platform kunnen worden waarmee de mensen de ruimte ingaan? Via de Nasa kun je je abonneren op een service. Dan krijg je, wanneer van toepassing, een mailtje wanneer je in jouw omgeving het ISS voorbij kunt zien komen. Vandaag:

Time: Tue Feb 19 7:57 PM, Visible: 2 min, Max Height: 49 degrees, Appears: WNW, Disappears: N

Vanavond is het een heldere hemel, eindelijk! Die twee minuten hou ik in de vriekou wel vol. En de opkomst is zodanig dat ik dit vanaf ons balkon kan bekijken. Nou, is dat een mazzel of niet! Nu eens kijken of ik het ding met de verrekijker kan spotten, 2 minuten is wel erg kort.
19:57 Gemist! Merde. Nouja volgende keer beter.



gehoord: spreuk van de dag
Leven om de macht is leven zonder ziel

Geen opmerkingen: