Groeiwijze van gember = wortel bron: botanics.com |
Gember is er een van. Ik gebruik het in sausen, likeuren, stoof gerechten (schaap), ook wel veel dus. Gember moet volgens mij een vaag accent zetten, iets anders versterken, niet zoals bij veel recepten die je leest, dat het nogal duidelijk aanwezig is. De best geslaagde gerechten vind ik waarbij je slechts kunt vermoeden wat er in zit. Daarover heb ik al eens meer geschreven.
Zo had ik gisteren de saus voor over de bananen met net voldoende gember erin om een accent te geven. Het mooie is dat je de hoeveelheid zoet bij het gebruik van gember kunt verminderen.
Gembersaus
50 gr boter, 10-20cl gesteriliseerde slagroom (kamer temp.), 4 el gembersaus (uit potje), 1 druppel tobasco.
Smelt de boter op laag vuur. Wacht tot de boter geklaard is. Roer daarna de gembersaus erdoor. Weer op temperatuur laten komen. Blijven roeren! Voeg nu langzaam de room toe totdat de saus dikvloeibaar is. Je hoeft daarbij dus niet alle room te gebruiken. Blijven roeren. Op het allerlaatst 1 druppel tobasco, roeren. Maak ondertussen een sauskom of klein schaaltje warm (onder hete kraan) en giet de saus daarin. Meteen opdienen. Als de saus afkoelt verhardt de boter zich en is de saus niet meer te pruimen. Blijft de saus te dun dan een eigeel met iets van de room mengen, door de saus heen roeren en even mee laten "koken". De saus mag onder geen beding dik worden. De saus mag ook niet aan de kook raken, dan is het risico van schiften erg groot. Geschifte saus is oneetbaar. Heel makkelijk te maken, maar goed blijven roeren.
gemberwortel, wordt vaak in poeder gemalen
bron:gardenswag.com
AFFOUAGE
Een ieder jaar terugkerend fenomeen. In ieder dorp met eigen bos kennen we het droit d'affouage (houtkaprecht). De houtvester merkt het aantal te kappen bomen, nummert ze en geeft die lijst aan de burgemeester. Die verdeelt de handel in porties en maakt er lijsten van. Daarna krijg je een aanslag van 40 euries via de belasting. Die ga je betalen en op een zekere dag komen dan de dorpsbewoners een lootje trekken op het stadhuis. Daarna kun je vervolgens met je kettingzaag het bos in of je besteedt het uit. Nu is het bos nog een grote modderpoel maar moet je er ook weer niet te lang mee wachten anders gaat de handel weer uitlopen en dan schijnt je hout weer te snel te gaan rotten nadat het gekapt is. Ook niet goed. Een kaplijst levert zo'n 15-20 kuub hout op. Als je het uitbesteedt betaal je rond de 25€ per kuub. Het is dan ook behoorlijk klussen om het hout uit het bos te krijgen. Daar moet ik toch wat op verzinnen. Een klein trekkertje misschien met een klein bakje erachter. Daar moeten nog wel behoorlijk veel potjes voor verkocht worden.
Het eerste jaar heb ik de bomen zelf omgejast, later was er gewoon teveel te doen. Dit jaar lijkt het me wel weer een mooie gelegenheid een aantal bomen om te halen. Het is echt kicken zoiets. Zonder kapvergunning, geen toezicht van politie of andere officials, niemand die je beveelt hoe je het een en ander moet doen, gewoon de zaag erin en: "VAN ONDEREN!"
Eerst eens naar de ketting kijken, misschien even laten slijpen. Met een botte ketting krijgen we ongelukken. Dan een tankje brandstof, gehoorbeschermer op, en klaar om los te gaan. Nu moet het alleen nog een week of wat droog blijven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten