15 januari 2013

Nieuwjaarsborrel


Vind ik leuk, elk jaar naar de nieuwjaarsborrel in Mailleroncourt-Saint-Pancras gaan. Kun je je neus weer ff laten zien, handjes schudden en af en toe een beetje klef doen, dat hoort er nu eenmaal bij. Zo nu en dan wordt je begroet met Mesjeu Le Mouton Qui Rit, dan roep ik maar C'est Moi! Dat ben ik! Vette grijnzen zijn dan je beloning. Bourmaitre even de meillieur voeux (de beste wensen) toegewenst, de gemeenteraadsleden een hand vol bacteriën gegeven, en die ronde zit er weer op. Natuurlijk komt eerst de gevreesde lange zit voor de slideshow. Tientallen slides waarbij ieder poppetje vernoemd moet worden die erop staat.
Tot mijn stomme verbazing echter, werden de slides er in hoog tempo doorheen gejast. Zouden ze eindelijk begrepen hebben dat al die poppetjes noemen niemand boeit? Iedereen kent toch iedereen in dit soort kleine gemeenschappen, nou dan. Kreeg wel een beetje de indruk dat de burgemeester een beetje mat was, alsof hij het wel gezien had. Dit is overigens ook zijn laatste ambtsjaar. Volgend jaar gaan landelijk ook een heleboel gemeentelijke fusies plaatsvinden.  Alle kleine gemeentes gaan dan op in een soort super commune des communes. In dit geval gaat Mailleroncourt op in Vauvillers, dat wordt dan Groot Vauvillers, of zo. Hoogstwaarschijnlijk neemt de bureaucratie dan toe en de handhaving  navenant. In een dorp met 200 poppetjes kon je het meeste tussen neus en lippen 'regelen'. Dat is dan wel voorbij.
Ook werd er nog even stilgestaan bij de windmolens. Wat blijkt, Mailleroncourt komt niet in aanmerking voor plaatsing. Heeft iets te maken heeft met de oefen-, of aanvliegroute van de vliegbasis in Luxeuil. Hebben wij ff mazzel. De burgemeester baalde want die 10K per molen werd hem wel door de neus geboord. De man heeft het altijd zo goed voor met het dorp.
Afgesloten werd er met een soort educatieve boodschap, wees lief en denk aan een ander, daarna konden we eindelijk het glas heffen.


vriend Didier

Prima appeltaartje

lekker happen

lekker drinken

Het nieuwe factotem?

burgermeester worstelt met het suikerklontje

Joker mag even schuren

Mjammie
Het viel Louise op dat de tafel nogal karig was bedeeld. Samen besloten we daar volgend jaar maar eens wat aan te gaan doen. Dit was wel heel erg minimaal. Ja, weet ik, iedereen moet een beetje de buikriem aanhalen. En de mensen doen hun best, echt waar, dit was net ff iets té.

WINTER
De winter is aangekomen, de temperaturen dalen gestaag. Op het journaal werden beelden uit de Pyreneeën getoond. Daar is in een dag 50cm sneeuw gevallen. De wegen zijn dichtgeslibt, maar men is fatalistisch over de files die dan natuurlijk ontstaan. De overheid reageert gewooblijk heel adequaat. Daar hoor je ook niemand op afgeven. Altijd klinkt het gelaten: "da's de winter hè". En men rolt in een gezapig gangetje door. Dat is in NL toch wel ff anders! Daar is het geklaag niet van de lucht, "waar betaal ik dan mijn belasting voor", "waarom is het niet spic en span die weg", en "wat een files!". Alleen maar klagen, daar zijn we wereldkampioen in. Niemand die zich op zijn eigen rijgedrag beraadt.

sneeuw op LMQR
Toch is de winter ook een mooi seizoen om mooie platen te schieten. Met het fotootje boven een beetje zitten klooien met een filter. Dramatisch ;-) Als je goed kijkt zie je nog een roofvogel in de top van de boom zitten, een buizerd dacht ik. Van die afstand is dat een beetje moeilijk te zien. Je ziet ze ook opvallend veel langs de weg, dus het zal er wel een zijn. Het kan ook net zo goed een kraai zijn.

De schapies liepen vanochtend al te klagen: baassie er ligt sneeuw op het land, waar blijven onze brokkies! Dus hop, hooi en brokkies in de troggen gedaan. Moet je wel uitkijken, want ze lopen je zo van de sokken af in hun spurt naar de voederbak. Brokkies! Als een horde wilden stormen ze daar altijd op af.

Even later sta ik naar buiten te koekeloeren, met een bak koffie in de hand, de haard loeit achter mijn rug. Zie ik ineens een paar honderd van die schijtlijsters op de wei landen. Precies waar er nog een paar strepen groen zijn. Flux de verrekijker aan mijn hoofd gezet, hé die pikken ergens in. Ah, het kan niet ander zijn dan dat ze aan de drollen van de schapen zitten te vreten. Die moeten behoorlijk honger hebben, je ziet anders nooit dat vogels de drollen van de schapen opeten.

vogels aan de schapendrollen
Komt Chippie ook nog tegen mijn benen aanwrijven, die schuif ik dan prompt tactisch naar buiten. En verdomd, Chippie heeft lol in de sneeuw. Een schaduw gevecht met het sneeuwmonster volgt. Dan zou het leuk geweest zijn als ik met deze camera een filmpie had kunnen maken.

Chippie en het sneeuwmonster

Rare kat. Na een half uur had ie het weer erg koud aan de pootjes, hop maar weer voor de haard. Wat een leventje hè.

STROOM
In LDF kennen ze voor de stroom 3 tarieven.  In het begin begreep ik daar alleen van dat de eletriciteits leverancier het zo uitkiende dat de consument, over een jaar gezien, het maximum zou gaan betalen. Gewoon zoals iedere business zou doen met een goed verdien model.

tarieven structuur EDF
Nu begrijp ik dat EDF (lees de politiek) de burger wil aanmanen zuinig te zijn met stroom. En als de burger dat dan is, dat EDF dan toch net zoveel verdiend. Uhm, belasting binnen komt. Zo zijn er drie periodes op een dag: heure plein (vol tarief  tussen 0600 en 2200), heure creuse (nachttarief) en heure blanc (standaard tarief). Tussen het minmum en maximum tarief: blauw (7ct / KWh), wit (11ct / KWh)  en rood (51ct / KWh) zit nogal een groot verschil. Dat scheelt een factor 7, niet te kinderachtig. Mensen die op electriciteit verwarmen, en dat gebeurd veel, zijn dan nu de klos en betalen 7 x zoveel als normaal. Gelukkig is er een maximum gesteld aan het aantal dagen dat EDF het maximum tarief mag berekenen, dat is ruim genomen: 22 dagen. Uiteraard zijn de rode dagen op dagen dat het landelijk vriest, of er een hittegolf is. Dat moet een wetenschap op zich zijn om de maximum opbrengst uit te kienen. Ook met daluren en gewone uren kan men schuiven. En dan denk je: oh 51 cent, dat valt nog wel mee! Maar dat bedrag verdubbelt nog even vanwege de toeslagen en belastingen die daar weer over heen komen. Zo betaal je meer dan een euro per KWh op een rode dag. Er staat wel TTC (tout tax compris = alles inbegrepen) maar zo staat het niet op je factuur uitgeschreven. Is dit een eerlijk systeem? Ja en nee. Ja, want in de zomer kún je je airco uitlaten en de ramen open zetten, en nee, in de winter heb je geen keuze. Die koelkast loopt altijd door, pech. En nee, als je niets anders hebt dan electrische verwarming ben je echt aan de beurt. Je verbruikt nu eenmaal meer energie in de winter. Om dat af te straffen heeft totaal geen remmende werking op het verbruik.
Nou ja, die toko moet natuurlijk wel zijn mensen kunnen blijven betalen, en nieuwe atoom centrales kunnen neer zetten. Eens kijken, wie zijn de aandeel houders? Juist, de staat heeft een fors meerderheidsbelang, eigenlijk enig aandeelhouder. Ach.


Geen opmerkingen: