9 januari 2013

Lam

Het eerste lam is net geboren! Een rammetje. Ik zag al een verdacht wit vlekkie in de wei, net alsof er iets uit een schaap kwam zetten. Verrekijker gepakt, en het was al gebeurd. Uiteraard meteen de wei in gelopen en de nieuwkomer even gecontroleerd op defecten. Je vermoed altijd het ergste als zo'n lam doodstil ligt. Gelukkig, alles zag er prima uit. Vond wel dat moeders zich er een beetje met een jantje van leiden van af heeft gemaakt met het schoonlikken van het lam. Dit jochie heeft overigens wel een kop dat net iets meer gedrongen is dan normaal bij een rammetje. Dat ligt ook een beetje aan het ras natuurlijk. Net een knopje. Ik doop hem dan ook Knoppie. Welkom op Le Mouton Qui Rit Knoppie!

Knoppie 20130109
Zo daar ga ik weer lekker druk mee zijn, moeders bijvoederen, stal netjes houden. Prima om een beetje warm te worden in de morgen. Er loopt ook nog altijd een schaap bij dat ik aan de te magere kant vind. Die kreeg al meer dan normaal van de brokjes, nu meteen maar extra meepakken, anders haalt ie de winter niet. En dat zou jammer zijn voor het beest, want het is een van de makste van het stel.
meteen de andere schapies er omheen

Wie zegt dat een schaap niet nieuwsgierig is? Ben wel blij dat Dram vorige week verkocht is, die mag zijn werk bij een andere hobbyboer verder doen. Maar hier zou hij nu in de weg lopen met zijn opdringerig gedrag.
een tweede schaap staat ook op springen zo te zien, en de rest zal wel over een paar weken pas werpen. Fijn ras dat Suffolk, probleemloze geboortes. Zij de veearts er ook over. Een echt vleesras is het ook weer niet, dus volgende ram moet dan weer iets stevigers zijn, alhoewel. Krijg je meteen weer gedoe met te grote lammeren. Er is nog tijd om daar over na te gaan denken en een beetje te spitten.
Mijn dag is weer gemaakt. Zoiets als een lam fleurt toch weer je dag op. Ondanks de grauwe soep die hier nog steeds over het landschap hangt. Gelukkig is het droog de laatste paar dagen. De temperaturen zakken iets, maar dat mag normaal zijn in deze tijd van het jaar. Maar een nieuw lam maakt me altijd blij.

Geen opmerkingen: