1 november 2011

Testdag

Vandaag zal ik voornamelijk om de z.g. solar farm heen darren.

zonnecollector element 2
A propos. Via de statistieken kan ik zien dat veel lezers van de blog de pagina's lezen over de zonnecollectoren / solar farm. Het is ook een heel verhaal geworden met veel foto's. En als alles in productie is zal ik er een PDF-je van maken. De text wat opkalefateren en informatie toevoegen, voor de liefhebbers dus ;=). Ook al omdat dit een eigen hoofdstuk in het House Management Manual (Manuel de Gestion de la Maison?)  zal zijn. Suggesties kun je mailen of via de "comments" link onder elk blog artikeltje of via info@lemoutonquirit.eu.

OVERWEGINGEN
Wim schreef iets over het ontsnappen van energie via de collector uit het huis gedurende de nacht. En dat dat wel zou meevallen omdat het vacuumbuizen zijn. 
Daarmee was ik hem voor. De kleppen / kranen gaan pas open als de temp in de collector groter is  dan die van de CV, en sluit ik de bypass die in de nacht vol openstaat om het water  te laten circuleren in de collector zelf. Dat doe ik nu handmatig. Het is de bedoeling dat de electronica dat overneemt.

Het ontsnappen van energie via de collectoren is daarom volgens mij te verwaarlozen.

Even terzijde. Ik schat dat de temp van de collector toch minimaal 60 moet zijn wil ik echt resultaten in de radiatoren merken. In de praktijk blijkt ook dat het verlies van / naar collector minimaal is, minder dan de 2 graden die opgegeven waren door de diverse bronnen: 0.1ºC per strekkende meter leiding. Die driedubbele iso in de pijpen is een goede zet geweest.



We moeten nu alleen nog even afwachten hoe dat zal zijn bij vorst van gemiddeld 6º-9ºC in de winter. De pijpleidingen liggen weliswaar een meter diep, waar de temp gmiddeld 6º zou moeten blijven. Er komen toch nog altijd delen van de leidingen boven de grond uit, wat natuurlijk verlies met zich meebrengt.

TESTVERSLAG
0900
clima: licht bewolkt, zwakke wind buiten temp 6º 
zon staat nog niet echt vol op de collector, wintertijd hè. Wat is dat nu met die energie besparing. Waardeloze piepeltjes die klimaatfanaten.

temperatuur buiten 6º collector is 20º  het water in de CV is 11º 

1000 
Zon staat nu vol op de collector

temperatuur buiten 8.5º, collector 26º, CV 11.5º 

1100
licht bewolkt, er is geen direkte zon meer op de collector

temperatuur buiten 11º, collector 32º, CV 12º 

Heb nu de radiator in het winter atelier afgesloten om het effect te zien. De bulk van de warmte gaat namelijk naar het atelier

1200
Zon staat nu vol op de collector

temperatuur buiten 13.3º, collector 36º, CV 13º

Bemoedigend, na 3 uur is de temperatuur in de CV 2 graden gestegen. Let wel er staan nu 11 radiatoren op EN de vloerverwarming. Die laatste neemt natuurlijk behoorlijk wat energie op. Toen het zwembad met 28 kubieke meter water er op stond duurde het toch al snel 3 dagen vordat het bad op temperatuur van 18º naar 24º was.  Volgens mijn berekeningen en deels schattingen moet de systeem temperatuur naar 15 kunnen gaan. 

1300
Halfbewolkt geen direkte zon op collector

temperatuur buiten 15.8º, collector 36º, CV 14º

Oh, om dat vraagje ff te beantwoorden: de temperatuur van de collector is de temperatuur van het water dat bij de accumulator in de garage aankomt. De temperatuur van de CV is de temperatuur (van het retourwater) in de ketel van de CV. De aankomst temperatuur bij de CV ligt 20 graden hoger volgens de opgeklemde thermometer. Tussen de aankomst bij de accu en de CV zitten de twee radiatoren (60 x 100 cm) van het appartement, dat verklaard het relatief grote verlies. De buitentemp komt van mijn digitale mini-weerstation

1400
Halfbewolkt af en toe direkte zon op collector

temperatuur buiten 16.5º, collector 36º, CV 14º

1500
Halfbewolkt af en toe direkte zon op collector

temperatuur buiten 16.1º, collector 35º, CV 14º

1600
direkte zon op collector

temperatuur buiten 17.1º, collector 38º, CV 14º

1700
Halfbewolkt af en toe direkte zon op collector

temperatuur buiten 16.4º, collector 32º, CV 14.5º (schatting)

1800
bewolkt, zon achter heuvel

temperatuur buiten 11.4º, collector 22º, CV 13º

alle kranen dicht, bypass open, pompen standje lager

Einde testdag.

Conclusie is nog niet te trekken, daarvoor heb ik meer metingen nodig. Bij halfbewolkt weer komt de temp van de CV op 14.5º en dat is op zich niet slecht. Een ding kan ik hieruit wel opmaken. De kraan naar de collector moet uiteraard voor zonsondergang dicht. Dan is  de temperatuur van de collector te laag om de CV nog op te warmen. 

De parameters voor de elektronische regeling beginnen zich wel duidelijker af te tekenen. 

Morgen laat ik het systeem zonder toezicht verder draaien in de laatste stand van kranen en pompen van vandaag. Om dan 's ochtends bij het openzetten van de kleppen, om 1200 en 1700 bij het afsluiten ff te kijken hoe de meters staan. 

Leuk hoor dat experimenteren.


Geen opmerkingen: