13 november 2011

Weer

Veel mensen vragen me naar het weer hier, best vaak wel. Dat leek mij zo voor de zondagmiddag wel een leuk onderwerp.  De haard staat lekker te loeien, Chippie snurkt lekker, en Floppie rammelt wat aan zijn spiegeltje.

Het weer dus.

`Ollanders` hebben een soort haat liefde verhouding met het weer. Het is namelijk nooit goed. Te warm, koud, nat, winderig, heiig en wat weet ik veel welke weertypes in ongenade bij den `Ollander` gevallen zijn. Is het (te) koud, klinkt het "was het maar warm". Is het lekker warm, klinkt het " veel te warm, mag het wat minder zijn". Het is ook nooit goed. Daarom is het zulk knudde weer boven Nederland. De weergoden weten gewoon niet meer wat ze met al die verzoeken aanmoeten. En raken daardoor uiteraard in verwarring. Weergod of niet.
Hier in de Haute-Saône is het wat minder extreem, eigenlijk hoor je niemand van de Fransjes echt klagen. En persoonlijk vind ik dan weer dat we het in deze streek niet eens zo slecht getroffen hebben met het weer. OK het kan dagenlang in-diep-triest weer zijn. Daarna heb je vaak een of twee dagen schitterend weer. Net als nu. De morgen begon slecht, de zonnecollector kwam niet boven de 15°. Zo tegen de middag knapte het op. Nu schijnt de zon dan toch maar weer.

kaasje, wijntje, in de winter
Koude is in deze streek niet echt zoals dat aanvoelt in NL. Zegt Fannie ook altijd, dat ondanks de kou ze toch gewoon in een lichte trui kan buiten lopen. De koude ervaring is hier heel anders. Temperaturen in de winter liggen zo gemiddeld rond de 4 à 7 graden. Een paar dagen kan het heel erg vriezen: -20. Daarna stijgt de temperatuur snel. En dan een heel aantal dagen wiebelt het zo tussen de -7 in de nacht en +6° overdag. Als de zon er ook nog bij komt wel 12°
Zo gaat het ook met de warmte. Het is in de zomer al snel boven de 25°. Opnieuw in NL zouden we dan aan het klagen gaan bij de weergoden, die er vervolgens ook geen koek meer van kunnen bakken. Vorig jaar was het een paar keer boven de 40 hier. Dan ga je in de schaduw zitten en wacht je de avond maar af. Met het zwembad dit jaar viel alles prima te verdragen. Het weerstationnetje recht in de straling van de koperen ploert, wees wel eens 56 graadjes aan, maar ja die is ook nog zwart, en vol in de zon. Trek daar dan maar eens 10 graden voor af, nog steeds bloedje heet, maar te harden.  Toch zeggen de meteorologen hier dat we te maken hebben met een oceaan klimaat. Hier dus, hier aan de voet van de bergen, kun je nagaan. Overigens bij -20 +40° in NL ligt het land plat, kun je nagaan.

in de bossen bij Fougerolles
De herfst is overigens net zo`n ramp in NL. Bij een blaadje op de spoorrails, ligt meteen het spoornet plat. De Fransjes hebben speciale waswagens op het spoor rijden, die al rijdend met hogedrukspuiten de zaak schoonmaken van gevallen bladeren. Weer een van die voorbeelden dat niet alles rammelt of onlogisch is in LDF. De spoorwegen geven ook `eerlijk` toe dat door de blaadjes op de rails 2000 uren vertraging opgelopen wordt. Zal wel iets meer zijn in realiteit, als er maar een getal genoemd wordt denk je dan weer. Met sneeuw en ijs gaan ze ook iets praktischer om. Zonder al te veel omhaal. In onze streek wordt indien mogelijk geen zout gestrooid. Op de hoofdwegen gaan (meestal) eerst de shovels aan de gang en daarna pas strooi- en bezemwagens. Ik heb tot nu toe ook nooit gedoe gehoord over tekorten aan zout of zo. En ook niet vastgezeten in de sneeuw. Dat is al heel wat, vooral omdat ik veel de paden in, de lanen uit rij. Op verkenning in de streek waar ik woon.
Het weerbeeld in het zuiden is een stuk extremer. De afgelopen weken stort-regen-bui-de het, niet meer normaal. Wat gewoonlijk in een maand viel kletterde nu in een paar uur naar beneden. Dat kan geen riool ter wereld verwerken. Overstromingen volgden, hier en daar stond het water anderhalve meter in de huiskamers. Dat is natuurlijk stevig balen voor de mensen. Op het journaal liet er eentje een soort meetlat zien die in de gevel was gebeiteld. Schijnt dan toch nog wel vaak voor te komen. En dan maar zeggen, ja maar in 97 stond het nog veel hoger. Zo van gemaakt optimistisch, het kan nog slechter. Natuurlijk klagen ze steen en been dat de regering er niets aan doet. En uiteraard wordt dat vakkundig weggeknipt door de redactie van het journaal. Maar als je de lichaamstaal leest van de getroffen Fransjes dan balen ze stevig. Nu wordt het verhaal met een knipoog en grimlachje gebracht. Lijkt het, na stevig editen van de journaal redacteur. Je ziet gewoon de verbolgenheid in de ogen van die mensen. Als het dan eens in de drie jaar voorkomt ga je toch iets aan kanalisatie en riolering doen toch? Dat het anders kan, ja, in NL. Maar daar slaan ze momenteel wel erg door. Duur betaalde polders worden weer onder water gezet op voorstel van overbetaalde politici die daar natuurlijk totaal geen kaas van gegeten hebben. Ben benieuwd welk politiek steekspel in het departement Var (ligt aan de middellandse zee) hier weer over uitgevochten gaat worden. En zoals overal ter wereld, zodra er geld bij komt kijken is niemand thuis. Dan zijn het ineens gevallen die statistisch gezien een keer in de 150 jaar voorkomen. Heerlijk toch, we leven in een poppenkast uitvoering. Het trieste is dat dit dan wel ff live is.

picture: lemonde
In de winter sneeuwde het ook weer als een bezetene in de zuidelijke provincies. Voornamelijk in de tegen de Alpen aangelegen departementen. Voor de liefhebbers: Savoie, de Alpes, de Pyrénées, en alles wat daar in de buurt ligt. Dat gedeelte van het land lag dus welgevoeglijk plat. Stormen met hagelstenen als tennisballen, stortregens, en wat ze al niet in de aanbieding hadden. Het kwam allemaal achter elkaar naar beneden. Net alsof er uitverkoop was. Zaten we in de Haute-Saône nog lekker in de zon, daar beneden was het bar en boos.
Daarom, we hebben het hier nog niet zo slecht. Geen steile bergen, geen rivieren die ineens een kilometer breed worden. Of weergoden die er een gletsjer van dreigen te maken. Alles ideaal? Nee natuurlijk niet. Het kan hier af en toe dagenlang aanhoudend regenen. Gek genoeg komt het dan bijna recht naar beneden. Bijna net zoals in de tropen. En bij die hondsdagen ga je maar op de vloer liggen, ergens slapen, of neem je een duik in het zwembad. De herfst en de lente zijn hier het mooist, gemiddeld is het hier dan erg goed toeven. In de zomer is het lange tijd loei droog en lekker warm, de winter heeft zo zijn kuren. Afgelopen winter duurde zelfs voor autochtone inwoners erg lang.

Onder de streep is het echter een prima klimaat, in ieder geval beter te verdragen dan het Nederlandse.

Geen opmerkingen: