19 november 2011

Moord

BP, die onze wei en kudde uit puur zelf belang scherp in de gaten houdt, kwam er gisteren mee aan. "Is er wat aan de hand met die ene geit", zei ie? Ik pak de verrekijker en zie iets zwarts in de wei liggen. "Oh die ligt wel vaker zo voor pampus", merk ik dan op. De volgende inspectie gaf hetzelfde beeld, toch niet normaal dus. En lopen we de wei in. Blijkt. Een van de Mario Brothers is eergisternacht in de wei gewoon afgeslacht! En zomaar een voorpoot eruit gesneden! Dat is toch niet meer normaal. Loopt er dus in de nacht iemand je wei in, pakt het eerste de beste beest dat stil blijft staan, zip met een mes en hop snijdt een stuk uit het beest. Die messnede is duidelijk te zien, geen rafelig gat zoals beesten die iets aanknagen achterlaten. De vossen zijn ook even langsgeweest en het een en ander aan vogels, dat is duidelijk te zien. Maar de missende voorpoot is klip en klaar met een mes eruit gesneden. Moet je daar nu aangifte van doen? Dit heet toch stroperij, of vergis ik me? Och, dat helpt toch niks meer. Nou ja het beestje, van wat er dan van over is, morgen maar op de brandstapel leggen. Volgende week die beveiligingscamera toch maar weer activeren. Het is blijkbaar weer de tijd dat stropers actief worden. Volgens BP hebben ze in de provincie steeds meer last van inbraken en diefstallen. En als iemand uit mijn kennissenkring de zwarte kant van het bestaan kent is hij het wel. De sjacheraar ;=) Natuurlijk worden daar altijd de Roemenen en Roma bijgehaald. Persoonlijk geloof ik dat de waarheid ergens in het midden ligt, en dat er net zoveel franse criminelen zijn als Roemenen en Roma in dat gilde. Zoals overal ter wereld met een mix van allochtonen en autochtonen, is het criminele gilde niet anders dan zo samengesteld. Een hoop buitenlanders, en natuurlijk het crème de la crème van het autochtone schuim van die natie. Het is gewoon een verticale doorsnede van de bevolking. Van hoog in de sociale ladder tot aan de onderste trede ervan. In deze streek is er een extreem hoge werkeloosheid van bijna 25%. Dus wat mag je dan verwachten! Afijn, daarmee word ik alleen maar gesterkt in mijn overtuiging om elke avond mijn ronde te doen om te controleren of alles op slot zit. Misschien een camera of zo erbij?

AMAZON
In steden als Besançon, Nancy, Troyes, Mullhouse daar kom je wel aan je trekken. Even een paar km`s met de tram of bus, en al het snoepgoed ligt voor je in de etalage. Als je zo op het platteland woont, is eigenlijk de enige oplossing om nog iets te kunnen kopen zonder dat je 100 km moet rijden, via een on-line winkel. On-line firma`s als Amazon bieden meestal een betere deal. Je hoeft daarvoor niet eens je huis uit, alles wordt na een paar dagen, of een heel enkel keertje weken, in je postbus geplempt. En dat voor slechts een paar euries meer. Tweehonderd km rijden kost toch snel 15 liter brandstof ± 25 euro verder, en in een reguliere winkel is het zoals gezegd, meestal duurder. De online winkels profiteren daar natuurlijk van als geen ander. Het is een miljarden business geworden. Hier een infographic over Amazon. Niet te klein dus.

HESTON BLUMENTHAL
foto:college.saintebarbe
Gisteren stuurde Glenn me een link toe van een kok die, volgens Glenn dan, koken uit de middeleeuwen ook heeft omarmd. Blijkt het de drie Michelin sterren kok Heston Blumenthals te zijn. Van middeleeuwen weinig te zien bij hem, maar wel weer de victoriaanse tijd. Die tijd schijnt behoorlijk in beweging te zijn geweest. Een soort FlowerPower maar dan van de 19e eeuw, grijnszzz. Wat ik me uit de geschiedenis lessen herinner, was dat eigenlijk de gouden tijd voor mensen met geld, de rest crepeerde in dat feodale Engeland. Alles kon. Maar of nu 3 op de 5 huishoudens de opium pijp rookten durf ik even te betwijfelen, misschien de rijken van die tijd. De rest kon nauwelijks in leven blijven. Kan me niet voorstellen in die tijd te moeten leven, stank, pestherrie en opium op elke hoek van de straat. Alhoewel in de middeleeuwen was de straat eigenlijk meer een open riool en stortplaats. Het kan nog erger. Als je in de sloppenwijken van tropische steden rond loopt, kun je nog wel een glimp opvangen hoe het er toen aan toegeweest is. En het speciale parfum dat daar in de straten hangt is dan ook ongetwijfeld authentiek.
Vanochtend eens even naar die kok zitten kijken. Wat een opluchting en verademing is die gast. Geen excentriekeling dit keer, maar iemand die heel gedreven ambachtelijk zijn vak beoefent. Iemand die zijn 3 sterren niveau met bloed, zweet en tranen, veel onderzoek en hard werken heeft bereikt. De eerste ster doe je blijkbaar op kwaliteit en goede smaak, een tweede door aankleding en handhaven van originaliteit. Die derde ster krijg je tegenwoordig schijnbaar alleen als je koken uitoefent tot in extrema. Werken met vloeibaar stikstof en bladgoud is normaal. Processen als vriesdrogen moet je dan toch ook wel doen. En een beetje extravagant moet je je toko ook wel aankleden. Dat daargelaten, een verademing ook. Omdat ie niet grof in de mond is, geen extreme emoties laat zien, anders dan pure blijdschap dat zijn truuk gelukt is. Zijn mensen niet schoffeert, geen sensatie TeeVee. Anders dan andere TV koks, totaal anders.

Voor hem lijkt alles een sprookje, een jongens avontuur. Chapeau, voor zo iemand. Dat ie dan in 2008 een extravagant kookboekje The Big Fat Duck Cookbook uitbrengt voor een vriendenprijsje van 250 dollarkes mag dan ook verwacht worden. Zo te lezen is het niet alleen een kookboek maar ook een boek als een lust voor het oog. Eigenlijk zoals een kookboek als extravagant boek er hoort uit te zien, maar vooral beleefd hoort te worden. Zeer zeker ook een boek voor bibliofielen. Voor de keuken? Ach, ik neem het maar op face value, leuke recepten ongetwijfelt, maar ga ik zoiets nu naast mijn fornuis leggen? Nee, dat dan weer niet. Ga ik het kopen, nee. Alhoewel, bij Amazon kost het dan nòg maar 35 euries. Het is dan niet de bibliofiele uitgave uit 2008, maar het bewijst eens te meer dat met een beetje wachten de boeken vanzelf goeiekoper worden. Als een boek het een paar jaar overleeft en in folio formaat wordt uitgegeven, dan merk je ook meteen of een boek populair is of niet.











Geen opmerkingen: