18 november 2011

Etonnante

Ofwel. Verbazend!
Enerzijds omdat er weer gasten zijn de komende weken, het is winter en het is niet bepaald toeristisch weer. De meeste gasten hebben dan ook duidelijk iets in de omgeving te doen.
Anderzijds is het het soort gesprek dat ik met een van de gasten vanochtend bij het ontbijt had. Discretie verbied me hier om op details in te gaan. Minder discretie behoeft de opmerking over het gedrag van de nederlanders in het dorp waar we wonen. Eigenlijk betrof het meer de interactie tussen de dorpelingen en de kleine kolonie NL-ers die hier gegroeid is, de afgelopen twee decades. Die interactie is er namelijk niet of nauwelijks, klinkt het. En dat wordt een beetje gezien als merkwaardig, een beetje maar. "Ze zijn erg op zich zelf" wordt gezegd. "We hebben eigenlijk niet echt met ze gesproken". Toen ik dat tegen Marianne zei vanmiddag, op weg naar BigMat, zei die weer op haar beurt: "Waarom denken ze dat we uit NL zijn weggegaan, daar zit je op elkaars lip. Hier heb je alle ruimte om je heen, is het lekker stil, en je hebt met niemand wat te maken. Als ik elke week bij een iemand op de koffie ging van iedereen die ik hier kende, dan was ik volgend jaar nog bezig. Nee ik vind het best zo. Ik heb geen zin om net als zij doen, de deur bij elkaar plat te lopen, en het op een zuipen zetten. Niks voor mij. Het is ook allemaal familie van elkaar…"
Zoiets hing ik ook op tegen onze gast, dat het als erg prettig wordt ervaren door `ons`nederlanders, die rust, en het op ons zelf zijn. Voor mij gold dan nog, mijn literatuur, internet met skype, de muziek, de vele andere hobbies en passies. De behoefte om te gaan buurten is dan ook zeer gering. "Nee, nee" klonk het, "het is geen verwijt van de mensen hier, meer iets dat hen nogal opviel. En ja in uw geval komen er ook heel veel mensen over de vloer, dus begrijpelijk dat u niet zo de buurt ingaat". Nou ja en verder lekker kletsen aan het ontbijt over allerlei zaken. Soms heel serieus, soms heel luchthartig. Doe je erg veel mensenkennis mee op.

VERKEER
Op de dorpsgrens van de doorgaande D417 hebben ze van die paaltjes neer gezet zodat je én moet uitwijken én moet afremmen. Dat scheen een behoorlijk bedrag te hebben gekost. OK, de meesten  komen met een vaartje van +70 het dorp inkarren. En op zich is het ook niet verkeerd om daar iets tegen te willen doen. Het is wel een doorgaande weg, en dat lokt toch ook uit om hard te rijden. Met die paaltjes is het echter net een verhaal als die 10 kleine negertjes: en toen was er nog maar een. Elke week wordt er wel een van die paaltjes aan gort gereden. De meesten zijn eigenlijk nog maar stompjes, of al behoorlijk aangevreten door die automonsters. Weer duizenden euro`s down de drain. Eerst hadden ze er een soort of pedagogische radar staan, zoiets van u rijdt nu 100.000 met een lachebekje erbij. Dat hielp totaal niet natuurlijk omdat er nu eenmaal geen camera bijstond. Nu die tien negertjes. Wat is de volgende truuk? Mijn idee. Breng toch een slinger in de weg aan, doen al die dorpen die last van dit soort dingen hebben. Maar ja, daar zal wel geen budget voor zijn, of het wordt niet als een al te groot probleem gezien. Of, en daar hou ik het maar op, is dit weer een van die hobbies van de burgemeester. Hij wil alles zo perfect hebben. Moet je net in zo`n dorp als dit zijn waar iedereen gewoon zijn ding doet zonder zich al te veel aan de regeltjes te storen.

MARKETING
Mensen vragen wel eens wat wij aan reclame doen. Nou, tot nu toe niet veel anders dan het bij regelmaat aanmelden bij allerlei boekings- of Chambre d`hôtes sites. Natuurlijk geeft onze eigen site de meest uitgebreide informatie. Die krijgt in december-januari een nieuw jasje + de mogelijkheid om direct te boeken. Verder scan ik het internet een keer in de maand om de concurrentie te bespioneren. Uhm, markt- of concurrentie onderzoek noemen ze dat geloof ik.
Maar vanmiddag had ik een gesprek met Glenn Rogers. Dat is iemand die Chinese toeristen naar ons B&B zou kunnen lokken. Dat zou ie doen door op vakantie sites een pagina voor ons te plaatsen, in het chinees dan. Eerlijk gezegd zag ik dat niet zo rooskleurig in. We liggen niet zo in de voor hen aantrekkelijke gebieden. Dat ging ook nog 300 flappen kosten. Gelukkig was ie eerlijk genoeg om te zeggen dat het daar, voor de Chinese markt althans, nog te vroeg voor was. Zouden we in een wijnstreek zitten, dan hadden we wel een hele goede kans gehad. De Chinese toeristenmarkt is zonder meer een booming business. En de trend is dat de Chinese toerist meer de B&B`s begint op te zoeken. Ook in de meer rurale gebieden als het onze, om de authenticiteit van het Franse platteland te ervaren.
Die gedachten uitwisseling was een heel interessante ervaring. Om, wat je aan het doen bent eens tegen het licht te houden. Vooral tegen een wildvreemde, die blijkbaar kijk heeft op dit soort dingen. Toch weer wat hints en tips rijker. Zoals de site pimpen, alhoewel daar alle info op stond die nodig was. We zijn redelijk gepositioneerd in de zoekmachines, vond ie ook al een goede. Volgens hem hadden we nog erg weinig van de mond op mond reclame gemerkt. Daar kon dan nog aan gewerkt worden. Het contact met oud-gasten zou daarom eens aangehaald kunnen worden. Was ik hem een stapje voor door te vertellen dat er een nieuwsbrief op stapel staat voor eind dit jaar of begin volgend jaar. Hij bood spontaan aan om daar eens doorheen te fietsen. Sympa nietwaar? We spraken af dat in 2014 nog eens contact gezocht zou worden om te kijken wat de Chinese markt voor ons zou kunnen betekenen.

COULOIR
Het werk aan de couloir vordert gestaag, vandaag de dwarsbalken er ingehangen. Een heel gesjor en gehijs. Morgen kan ik weer alleen verder met de afwerking. Maandag BP nog ff om de platen omhoog te tillen en dan kan die weer gaan wieberen.

couloir grange
Over korreligheid gesproken - 800 ISO. Veel ruis in de foto. Maar zo`n zwart-witje is dan toch altijd veel dramatischer in dit soort dingen. Het enige licht kwam van die twee bouwlampen, geen halogeen maar met spaarlampjes.

Geen opmerkingen: