31 oktober 2011

Tsjakka

Weer een variant van de notenboom en schapies. Kan daar niet op uitgekeken raken, de zon die, vroeg in de ochtend, zwak door de mist breekt, en de beestenboel die begint te ontwaken. Altijd mooi, altijd weer pastoraal.


VERWARMING
Probleem: warmte ging niet richting de CV ketel vanaf de zonnecollector. De eerste radiator in het appartement was lauw, precies zoals berekend. Maar daarna hield het warmte transport op. Daar loop je dan een weekje op te broeden, wisselt wat dingen om, experimenteert wat en bouwt dan alles weer terug naar af. Tijd om Wim te consulteren.
Die kranen stonden op de juiste manier open. Suggereerde Wim dat de pompen van de collector en de CV tegen elkaar in werkten. Oplossing: twee slangen omdraaien aan de kant van de houtkachel en ook dat probleem is weer uit de wereld. Nu nog een aantal zaken op een tijdklok zetten, de differentiaal meting er tussen knoeien, en die solenoïde (elektrische klep) moet dan misschien toch nog op een andere plek komen. Stap voor stap lossen we die puzzel wel op. Zo behoud je ook het zicht hoe alles in elkaar geknoeid is. Moet er niet aan denken dit aan iemand die niet heeft mee geknutseld uit te moeten leggen. Het volgende plaatje helpt misschien.

basis plaatje

recirculatie collector: temp te laag 
Alleen atelier op collector

CV + Atelier op collector
Volgende stap de bypass naar de collector, en de regeling daarvoor. Volgen nog de regeling voor temperatuurverschillen van collector en die van de kachel in vergelijk met de boiler. Dat zal wel weer een verhaal apart worden. Missen solenoïde of zo.

Altijd fijn als dingen werken zoals dat bedacht is. De winter mag nu wel komen. Als de berekeningen kloppen zal het huis op 15 graden blijven. Nu na iets meer dan een uur na aansluiting op de collector, met een zwakke winterzon, half bewolkt en zwakke wind is de temperatuur van het CV water met   3 graden gestegen. Er zijn nog een paar uurtjes om van de zon te profiteren.

Je bent er maar druk mee.

Geen opmerkingen: