22 oktober 2011

Vermaak

Een van mijn favoriete sites voor vermaak en vertier is Geenstijl.nl. Daarop verschijnen soms alleraardigste flimpies en prachtige nieuwe woorden of combinaties ervan. Zo ook dit woord: verbiedsverbod. Dat mag je waarschijnlijk interpreteren als: verboden iets te verbieden. Schitterend gevonden, moet ik zeggen. Taal is toch iets prachtigs. Meestal is het puin wat er wordt geschreven, maar voor een paar minuten afleiding zorgt deze site elke dag wel weer. Een enkele keer wringt Geenstijl.nl zich omhoog tot op eenzame hoogte van ironie, sarcasme, en bovenal cynisme. OK, een zeldzame keer dan. Een paar dagen geleden was het weer eens bingo!

Er staat een stukje nu op geenstijl, een aanklacht tegen de hufterigheid. Van wie? Het linkse kamp, notabene. Volgens de schrijver terroriseren de linksen de andersdenken om hen de mond te snoeren. Dat de betuttelaars, waar behoorlijk op wordt afgegeven in het stukje, de tegenstemmers, andersdenkenden, of "ik niet" praktisanten als hufters willen wegzetten.  Gewoon uit het principe van: "wie niet voor ons is, is tegen ons". Andersdenkenden uiten zich daarom per definitie hufterig of gedragen zich toch minstens hufterig.
Het epistel voert een pleidooi om hufterig te mogen zijn als je dat wilt, maar dan wel gegrond. De linksen zijn niet anders in hun uitingen naar de rechtsen toe dan de hufters die ze zo verafschuwen. Niks anders dan de pot verwijt de ketel... Afijn wat is nieuw.

PI
Het getal Pi is voor zowel wiskundigen als programmeurs een fascinerende bron voor inspiratie. Niet alleen dat. Vandaag kreeg ik een stukje in de telegraaf.nl onder ogen dat werkelijk nergens op sloeg. Totaal verknipt verhaal. Dan maar even op zoek naar het origineel. Dat was een stuk minder door elkaar gehaspeld. Een tweetal studenten hebben het aantal cijfers achter de komma op 10 triljard cijfers nauwkeurig berekend. Een wereldrecord sowieso. Echter niet op een supercomputer of zo maar gewoon op een aantal gepimpte PC's. Uiteraard niet zonder opgepepte programmatuur en een heleboel hardeschijf en geheugenruimte. Dat ze daar meer dan 90 dagen 24/24 over deden mag de pret niet drukken. Een staaltje toewijding van de bovenste plank.

Oja, Pi is 3.141592....

plaatje van www.saintbioz.fr
Waar het voor dient? Zou niet weten. Maar het is een uitdaging om zoiets zo nauwkeurig mogelijk te berekenen voor wiskundigen en computergeeks.
Zoek de definitie van pi en een cirkel maar eens op het web op.
Nou moe! Zoek eens definition circle op in Google, krijg je een server error! Nou ja zeg!

VERWARMING
De openhaard in ons appartement boven zorgt voor een beetje bijverwarming. Af en toe een blokje op gooien is voldoende om het behaaglijk te houden. Een moment van nadenken over de zonneverwarming. Een puzzel wordt dat om die af te maken volgens de door Wim en mij bedachte specs. Maar omdat we de komende week geen gasten hebben geeft dat  mooi de tijd om de verwarmingsinstallatie verder af te werken.
Loop ik net ff naar het winteratelier, nieuwschierig hoe de zonneverwarming het doet. Wowh smoorheet is het daar, de radiator is niet meer aan te raken, zo warm. Dat belooft veel goeds.

bijna 80 graden!
Loop ik ff naar het paneel in de garage, ja zeker dat is overduidelijk provisorisch op een tijdelijke plek gehangen, zie ik dat de thermometer op 77ºC staat. Hoppa. Nu staat de zon er wel vol op, dat wel. Gisteren met de zwaarbewolkte hemel kwam het metertje niet verder dan 30ºC, ook nog wel genoeg. Verbazend is wel dat er nauwelijks of geen warmte verlies optreed over de +30 meter pijpleiding tussen de collector en de accumulator. Hoe dat zal gaan als het buiten vriest, dat moeten we nog even afwachten. Vanochtend vroeg stond het metertje op 10 graden bij 2.4 graden buitentemperatuur, en geen noemenswaardige zon. Het lijkt erop dat dit project alle inspanning waard is geworden. Komende week nog de regel- en meetapparatuur installeren. Tot nu toe is het geklooi met de hand geweest. Leerzaam, dat wel, maar niet de bedoeling. Teveel gedoe. Alles moet immers volautomatisch schakelen, zodat daar waar de meeste warmte wordt gemaakt die ook afgenomen wordt. Of elkaar aanvult, net zo makkelijk.

LISZT
En over vermaak gesproken. Het is de 200ste geboortedag van Liszt. Een van mijn lievelings componisten. Hij is veelal bekend om zijn Liebestraum, allemaal erg romantisch en zo. Zijn Totentanz is evenzo bekend. Deze uitvoering wilde ik jullie niet onthouden.



Enne Wibi Sourjabi's gewelddadig behameren van de piano is hier niets bij vergeleken. Een zeer forse aanslag, dat zeker. Zet je speakers op bijna maximaal en laat je achterover zakken. Dit geweld moet je inzuigen, je ribben laten trillen, het moet door je ruggegraat vibreren. DAN, pas dan, ja pas dan krijg je die ultieme alles overspoelende louterende muziek ervaring die over je heen dondert. Volgens mij had Liszt het zo bedoeld ;=)



Geen opmerkingen: