13 oktober 2011

ROOK

Gisteravond probeerde Wim voor de gasten de kachel aan te steken. Ontstond er een enorme kwalm door het huis heen. Geen goed teken. Veel rook, geen vuur. Zelf nog eens geprobeerd en hetzelfde resultaat: nog meer rook in de gang. Ojee, en over een paar uur zouden de gasten komen. Nee, het was niet echt koud in huis voor mensen die lekker in beweging zijn. Maar als je zo uit de warme auto stapt zal het toch wel fris aanvoelen. Dus wilde ik de kachel aan hebben. Uiteraard trad de wet van Murphy in volle kracht in werking. Dus kwamen de gasten een paar uur te vroeg. En door dat gedoe met die kachel lag het laatste kussensloop nog opgevouwen op het bed, merde. Nou dat weer. Nou ja, geen nood, we hebben voldoende elektrische verrijdbare kacheltjes om het warmte probleem op te lossen. Op elke kamer een kacheltje, in de lobby het grote monster volle kracht aan, en in de keuken ging de elektrische radiator aan. Comfort zeker gesteld.

RAMONAGE
Ja en nu? Maar eens in de gele pagina's gekeken om een Ramoneur (schoorsteenveger) te vinden. Ah, in Fontenois-la-Ville zat er een. Lekker dichtbij. "Ja hoor hij belt vanavond terug", klonk het. Niet verbazend, gebeurde dat niet. "Geen paniek die komt wel aanzeilen", zei ik tegen Wim. Zo gaat dat nu eenmaal hier. Verrek, begin ik nu te ver-fransen of zo? Dit is niet ikke! Maar goed, tegen het middaguur kondigde de ramoneur aan dat ie aan het eind van de middag langs zou komen. En verrek, hij kwam ook nog. Met opzet had ik de garagedeur opengezet zodat ie zo naar binnen kon lopen. Het weer voelde idioot zwoel aan. Hoezo herfst?!

travaille Moroccain
Afijn, nadat hij mijn hand bijkans fijngeknepen had, stond meneer met veel misbaar en gesteun naar de kachel te kijken. "Un vrai travaille Maroccain", fulmineerde hij (prutswerk). Hij begon de pijp eens open te maken. Almaar foeterend dat dit of dat gedemonteerd moest worden, en wees met weidse gebaren naar de kachel. Ik vermoedde het ergste, zoiets van: overbodig werk, veel gedoe. Resulterend in het uitstellen van het oplossen van het probleem: de kachel trekt niet meer. Hierop zette ik al mijn mimiek in om aan te geven dat ik het daar toch niet zo mee eens was. Enfin, er werd een asvanger uit de kachel gehaald, en de asvanger uit de pijp. En jahoor, die zaten allebei tjokvol. "Die moeten wel elk jaar geleegd worden", zei ie. "En zo te zien is dat vorig jaar en zelfs de jaren ervoor ook niet gebeurd". De vermoorde onschuld uithangend, hing ik dan maar een verhaal op over de vorige eigenaar die blijkbaar zijn verplichtingen niet was nagekomen. En wat weet ik er nu van hoe dat soort kachels in elkaar zitten, ben toch slechts een domme étrangèr... En tsjonge, die tactiek helpt iedere keer weer. Een beetje de domme Hollander uithangen die er ook helemaal niets aan kan doen, en een probleem heeft. De man kalmeerde daarop redelijk snel en ging er daadwerkelijk voor om het probleem op te lossen. Dat geeft een gemiddeld Fransje immers een goed gevoel, toch? Voor iemand anders een probleem oplossen en er nog aan verdienen ook! Een joekel van een stofzuiger nam het teveel aan as in de pijp voor zijn rekening. Een vijftien meter lange veer met een soort borstel eraan deed de rest van de pijp nog even raggen, en klaar is Kees. Plotseling viel het eindstuk van de pijp naar beneden. Schrik alom, wa's dat nou weer?  Oh shit, alle drie keken we elkaar aan. Maar na enige studie bleek het een ontbrekend beugeltje te zijn, geen punt dus. Die pijp moet wel weer op de juiste manier opgehangen worden anders gaat het mis. En ja die houten schotjes daar in het plafond zijn verkoold, puur geluk dat die niet de fik in zijn gegaan, klok het ook. Gelukkig is het slechts de bekisting van de vloer geweest, anders had het een echt probleem kunnen worden. Allemaal goed bedoelde opmerkingen om erger te voorkomen. Die ontbrekende beugel waardoor dat eindstuk van de pijp naar beneden zakte, was natuurlijk pleite gegaan tijdens al het verbouwwerk in die hoek. Na overdracht van 50 euries moest de kachel het weer gaan doen. En 50 euries is natuurlijk veel te veel, maar als buitenlander betaal je hier toch altijd weer de hoofdprijs. Het is niet anders.
Na vertrek van de ramoneur keken Wim en ik elkaar eens aan. Daar gaat onze planning. Nou ja morgen maar wat materialen halen om die pijp fatsoenlijk op te hangen. En zoals de profeet zegt: elk nadeel hep zijn voordeel. "We kunnen er nu beter bij om de aftakking voor de zonneboiler aansluiting te maken", zei Wim. Zucht. Vandaag dat hoekje eerst maar eens goed opruimen voordat we er aan het werk gaan. Hier en daar lag nog wel wat roet, en dat loop je overal heen, en in.


ZONNEFARM
Gisteren hebben we de zonneboiler op zijn definitieve plek in de garage neergezet. De muren (achter- en zijwand) met 20cm isolatie voorzien, dat weer afgewerkt met spaanderplaat. Dan om de tank zelf heen ook nog een isolatiedeken van 20cm aangebracht. En hop het ding op zijn plaats geschoven. Onder de pallet waarop de tank staat zit nu ook isolatie. Bij elkaar zit er dan 40cm isolerend materiaal om. En 1000 ltr moet toch een behoorlijke buffer zijn om de verwamring op temperatuur te houden. Volgende week de twee andere wandjes neerzetten en een plafond maken. Dan is die ruimte totaal geisoleerd, en ws wordt dat het warmste vertrek in het huis ooit.
Vandaag gaan we de boiler vullen en aansluiten op de collectoren, ben benieuwd. 
Volgende stap is het aansluiten van de boiler op de CV en het plaatsen van 2 radiatoren in het appartement. Meet en regeltechniek zal dan morgen aan de beurt komen. Er is nog erg veel te doen, het wordt nog spannend of we het halen. Fotootjes volgen.

Geen opmerkingen: