14 oktober 2011

Bijna

We worden moe, en beginnen daarom fouten te maken. Ook het tempo zakt in. Maar we zijn er bijna. Toch plakken we er nog een extra klusdag aan vast. En die extra tijd hebben we dan ook hard nodig. Vanochtend heeft Wim de schakelboom-kranenboel-logica in elkaar gefit.

de Fitter
Zeven kranen! Een ingenieus en zeer compact stukje knutselwerk moet ik zeggen. Dat dat zomaar kan, toch? Zeker we hebben hier veel denk- en tekenwerk aan gespendeerd. En zijn er al maanden mee bezig geweest hoe we deze puzzel konden oplossen.

En nog werd het in de praktijk weer anders. Compacter en wellicht slimmer. We lopen beide met een beetje vaag gevoel van dat we iets missen, of op zijn minst iets fout hebben gedaan, Klopt het wel allemaal. In ieder geval liep de proef met het atelier op zonnewarmte perfect. Het werd er zelfs warm in dat hok. Zomaar voor niets die warmte. Gewoon pomp aanzetten en hop. Bijna 50 graden werd het water uit de collector vandaag.
We zijn bijna klaar met de verwarmingselementen in het appartement. Morgen de CV erop aansluiten en schakelen met de zonnecollectoren. Dan nog die solenoid. Die moet het warme water uit de CV voorrang geven over die van de zonnecollectoren. Als water uit CV warmer dan collectoren open klep en sluit circuit collectoren. Voor dat laatste geval moet er nog een soort beveiliging ingebouwd worden, want het kan zomaar +80ºC in een gesloten circuit worden.

logica zonnefarm


Een en ander volgens bovenstaand schakelschema dus. Nou ja als je er niet zelf aan geklust hebt begrijp je er waarschijnlijk weinig van. Het is niet moeilijk, maar je moet het wel uit elkaar kunnen houden. Er zit namelijk een addertje onder het gras. Het atelier kan zowel onder druk van 2.5 bar via de CV komen als zonder druk, en rechtstreeks op de collectoren. Dat is dus oppassen geblazen als je niet weet hoe het in elkaar steekt, en je begint met de kranen te spelen.

Afijn, problemen zullen er ongetwijfeld komen. Maar nu staan we elkaar alleen nog maar met blijde gezichten aan te kijken als er weer een horde is genomen in deze puzzel.

2 opmerkingen:

paul de nijs zei

Eventjes over de druk en zo. Heb je ook gedacht aan een luchtventiel of zoiets ?
En hoe zit het met het overdrukvat? als de druk te hoog wordt, kan het water in het drukvat lopen, zodat de leidingen niet springen.
Hebben wij zelfs in ons simpele warm water systeem. het zorgt er voor dat als je de kraan dichtdraait de leidingen niet "plonk" doen. Dat is weliswaar voor een 'open' systeem (warm water tappen), maar voor een gesloten systeem kan het denk ik geen kwaad.

mailleroncourt zei

Er zit in het open en gesloten deel een ontluchtings / overdruk ventiel. In het gesloten systeem zit een compensatievat. Bovendien zijn de leidingen die van en naar de accumulator lopen van PER (plastic) die kunnen daarom ook nog een "beetje" overdruk compenseren. Die plonk ontstaat alleen bij overdruk systemen zoals bij waterleiding met z'n 2-3 bar overdruk. Om dat te vermijden is een een drukvat / ventiel die de waterslag compenseert dan ook echt nodig