27 april 2011

Verspilling

Fannie stuurde me net een interessant stukje leesvoer op. Dat meet onder andere breed uit dat er in onze maatschappij verschrikkelijk veel voedsel op de vuilnisbelt terechtkomt. Dat er verschrikkelijk veel voedsel verspild wordt weet niet iedereen. Het schijnen honderden duizenden kilo's te zijn die per jaar gewoon vernietigd worden. In een huishouden schijnt er  ruim 20% eten zomaar weggegooid te worden. Soms in de onaangebroken verpakking ook nog! En de hoeveelheden eten die wereldwijd gewoon de ton in verdwijnen schijnt het hele Afrikaanse kontinent aan de praat te kunnen houden. Ja daar schrik je van hè?

Geeft toch wel aansporing tot meer restverwerking en bewuster omgaan met wat je inkoopt. Dat laatste lukt best wel goed. Ondanks de nogal wisselende aantallen klanten. Dat komt omdat ik pas ga inkopen als ik redelijk zeker weet hoeveel tafelgasten er komen. Ook stem je je gerechten op elkaar af zodat wat overblijft bij het ene misschien bij een ander recept of de volgende dag gebruikt kan worden. En de idee: "minder afval is meer winst" trekt me natuurlijk sowieso aan. Natuurlijk leer je na drie jaar koken om behoorlijk scherp in te kopen, al is het maar om telkens fris spul op tafel te kunnen zetten. Soms lukt het net niet om niet weg te hoeven gooien. Daar maken we dan weer kompost van of voeren het op aan de beesten. Er wordt niet veel verspild hier. De biobak raakt dan ook nooit echt vol.

100 COLS
Weer een mazzeltje. Schijnen we aan de route van de 100 cols te liggen! Die wordt algemeen bezien als een van de zwaarste routes ter wereld met de meeste hoogte verschillen.
Vanavond hebben we een wielrijder te gast die deze route rijdt. Eens ff flink uithoren. We staan in ieder geval op de lijst  van B&B  hotels die onder de wielrijders verspreid wordt.
Het is volgens hem ook nog eens zo dat sinds de Franse wet op hotels is aangescherpt erg veel van de kleinere hotels zijn verdwenen uit deze streek. Gewoon omdat deze kleinere hotels de verbouwkosten niet kunnen dragen: vluchtwegen, RVS keuken, veiligheid, etc. Mede daardoor zijn accommodaties schaars geworden in onze streek. Dat is natuurlijk erg goed voor onze business. De ene zijn dood is d'n ander zijn brood. Dat merkte ik ook al aan de hand van de opmerkingen van eerdere gasten dat er weinig is in deze omgeving. Toch zie je wel steeds meer B&B's verschijnen, zo te zien aan de bordjes langs de weg. De normale marktwerking.

B&B
Ons B&B schijnt niet alleen voor kajakkers goed te liggen. We liggen ook aan de Jacobs weg (richting Compostella), we liggen halverwege voor de reizigers naar het zuiden (route soleil), en nu blijken we ook nog aan de route van de 100 Cols te liggen. Wisten we ook niet van te voren. Maar het draagt wel bij aan het succes van dit project, we zijn er hartstikke blij mee.
Als klap op de vuurpijl kregen we gisteren een review van Le Mouton Qui Rit binnen met als cijfer 9.3! We zijn er trots op.



Geen opmerkingen: