6 april 2011

LB 6

Gisteravond kwamen Silvia en Wolfgang aan. Op weg naar hun Alma Mater liggen we precies op de helft. Niet verkeerd dus voor een stop in Le Mouton Qui Rit. En precies op tijd voor de voeding van LB. Mooi voor even een fotomomentje.


Nu heb ik het ff getimed en LB zuigt met een beat van 240 / minuut aan die fles. Dat is rap, heel rap. Niet dat die fles daar eerder mee leeg gaat. Die wordt netjes vacuum getrokken zodat ik de speen uit z'n bek moet trekken, even in de speen knijpen om er lucht in te laten. Mevrouwtje springt dan tijdens dat moment  ongeveer in de richting van de fles, want details worden door het beessie nog steeds niet gezien. Steek ik die speen in het bekkie en wordt er weer heftig aan gelurkt.

APERITIEF
Speciaal voor de liefhebbers, die ze zijn, een likeurtje gebrouwen van mandarijnen. Recept? Komt ie.

ingredienten
2 mandarijnen (middelgroot)
1 el rozijnen (ongezwaveld)
1 kruidnagel
1 stukje gember (op siroop)
2 zakjes vanillesuiker of vanille stokje
300 gr suiker
150 gram rietsuiker
 2 el honing
200 ml water 
0.5 liter 40% inmaak alcohol

gereedschap
glazen wekfles 1 liter
steelpannetje
keukenmes
fles +/- .75 liter

bereiding
De mandarijnen en gember heel fijn snijden, behalve de alcohol, alles bij elkaar doen in een steelpannetje
aan de kook brengen en een uurtje op een laag pitje (3) iets laten inkoken
af laten koelen
alcohol erbij
notities

Minimaal een dag laten staan, regelmatig even omroeren door de wekfles om te kieperen,
Filteren door een kaasdoek of iets dergelijks en in een wijnfles overgieten.
Serveren met een ijsklontje of gekoeld. Zelf heb ik dit soort likeuren het liefst op kamertemperatuur

Het alcohol percentage ligt hiermee net iets boven de 20%, en kan ook uitstekend bij roomijs of over flensjes gesprenkeld worden.

De hoeveelheid suiker lijkt wat veel, dat is gedaan omdat de Inmaak alcohol vrij scherp op de tong is. Als je een goedkope witte rum neemt kun je de suiker minderen, maar dat geeft dan toch wel weer een andere smaak. Daarom neem ik de smaakneutrale inmaak alcohol voor deze likeur.
Met suiker en honing kun je natuurlijk ook varieren. Mijn ervaring met andere soorten likeuren is echter dat je de balans moet vinden tussen deze drie zoetigheden. Hangt uiteraard een beetje van je smaak af. De een wil het wat sprekender: meer honing minder witte suiker. Of meer rietsuiker minder honing. Maar het gaat om de smaak van de mandarijnen en daarom voeg je in verhouding meer gewone suiker toe.

De smaak van de mandarijnen is vrij subtiel, als je dat wat uitgesprokener wilt hebben dan kun je een beetje van de buitenschil afraspen en meekoken.
Je hoeft de manadarijn partjes niet te ontvellen, wel de draadjes, pitjes en zo eruit halen.
Je krijgt de vloeistof wel helderder als je de velletjes en zo er van te voren afhaalt. Maar door de likeur een paar weken of langer (oei!) te laten staan en te decanteren lukt het ook om het behoorlijk helder te krijgen. Je zou zelfs kunnen beginnen door met een blender alles te pureren en met een theezeef of kaasdoek voordat je het gaat koken de eerste filtering te doen. Zelf vind ik het niet zo'n punt om de likeur een beetje troebel te laten zijn, volgens mij blijft er dan iets meer van de smaak achter. Mijn voorkeur is om alles mee te nemen en pas achteraf te filteren.

Wat kost 't?
Tja, arbeid kost wat maar dat reken ik maar niet mee, je bent toch bezig. Al met al ben je er misschien een uur mee bezig.

Een liter inmaak alcohol kost hier 10 euries, reken verder 7 euries voor de andere ingredienten (om een liter te maken) en afschrijving / electro etc. Voor 17 piek heb je dus meer dan een liter likeur. Daar gaan ruim 40 likeur glaasjes uit. Voor 50 cent per glas heb je een hoop lol en je gasten vinden het heerlijk als aperitief.

Geen opmerkingen: