7 april 2011

Auto invoeren

Om het autootje van franse nummer plakken te voorzien is er een hele weg te gaan. Nee echt niet moeilijk of lastig, gewoon de lijst afwerken. Maar vooral de tijd ervoor nemen.

autootje
Stap 1 - conformité
De eerste stap is het verkrijgen van een verklaring van gelijkvormigheid (attestation d'identification). Dat wil zeggen een verklaring van de franse fabrikant / importeur waarin staat dat de auto gelijk is aan het in LDF toegelaten type.
Na meer dan drie weken wachten en 113 euries armer kwam dan eindelijk dat velletje met de gegevens die ik zelf nota bene had in zitten vullen. Waarom dat 113 euries en een paar kantjes formulier moest kosten is mij een groot raadsel. Maar wel op een watermerk en van golvend motiefje voorzien papiertje, prachtig officieel allemaal.



Stap 2 - technische keuring
Dan op naar de technische keuring. Die beweerden dat er geen keuring nodig was omdat het geval jonger dan 3.5 jaar is. Bij auto's van 4 jaar en ouder volgt er wel een keuring. Deze stap gratis en voor niets kunnen voltooien, mazzel.

Stap 3 - verzekering
Wezen rondshoppen voor de verzekering. Bij BNP 545, bij Allianz 425, en bij een online verzekeraar 327. Een beetje shoppen helpt dus. Uiteraard neem je de goedkoopste. Die had ook nog eens de beste voorwaarden. 

Stap 4 - belasting
Daarna gebeld met de belastingdienst. Hoe veel kilometers er mee gereden waren? +70K Oh maar dan hoeft u geen BTW meer te betalen. Dus u betaald niets. We zien u morgenochtend? Sure.
Morgenvroeg dus maar ff naar mijn vrienden de balastingdienst in Luxeuil-les-Bains. In 10 minuten zou dat klusje gepiept zijn.

Stap 5 prefectuur
Na Luxeuil een bezoek aan de Préfectuur in Vesoul. Als alles zonder kinken gaat kan ik vervolgens naar de platenmaker bij Cora en hop weer een stap verder in het franse bestaan.
Alleen ergens heb ik een vaag gerucht gehoord dat de nummers niet meteen uitgegeven worden. Dus zal wel weer een nieuwe rit moeten maken. En ja hoor na een beetje spitten. JE krijgt een soort certificat provisoir d'immatriculation mee. Die is een maand geldig. Duurt dus een paar weken voordat je een definitief papier krijgt.



Stap 6 RDW
Oude kentekenbewijs en kopie PP en nieuwe carte gris naar de RDW in NL om het caros te laten schrappen uit NL


Papierkraam

  • Rijbewijs
  • Paspoort
  • Factuur van aankoop auto
  • Attest de conformite
  • Offerte verzekering
  • Kentekenbewijs NL
  • Telefoonrekening of EDF rekening
  • Quitus Fiscale
  • Verklaring bonus malus NL verzekering


Was dat nou allemaal moeilijk? Nee niet. Meer dan voldoende sites waar de informatie op stond: wat heb je allemaal voor paperassen nodig. Was het lastig? Nee ook niet. Gewoon atijd ff van te voren bellen om informatie, dat werkt makkelijker. Het neemt gewoon wat tijd. De verzekering is de grootste hobbel. Je kunt pas echt de franse verzekering definitief maken als je een verklaring van de NL verzekering hebt. Dat gaat natuurlijk ook weer weken duren. Nou ja je leert hier vanzelf geduld uit te oefenen.


That's it folks. Redelijk recht toe recht aan vond ik eigenlijk.

Komen er nog hindernissen dan wordt deze post bijgewerkt.

Geen opmerkingen: