Zo de bestellijst voor onderdelen voor de besturing van de SolarFarm is de deur uit. Totaal vielen de kosten nogal mee. Met de rest van het budget kan ik in het najaar dan nog wat doen voor het verder verfijnen van de besturing.
update 20130501
TWF! De bestelling bij Conrad.de is geweigerd. Waarom? Omdat ze niet naar Frankrijk leveren @#$#%ˆ%#@!!! Nu moet ik de hele kraam weer opnieuw invoeren. Een mazzel was het dat het zoekwerk al door Wim gedaan was, en gelukkig had ik ook een pdf-je gemaakt van de bestelling bij conrad.de. Met het betere kopiëren van de bestelnummers was het in een kleine tien minuten weer gepiept. Dat viel dus wel mee. Geld was ook al weer teruggestort, dat gaat dan wel weer erg snel. Op de site hadden ze ook al een aanpassing gemaakt, of had ik daar gewoon over heen gekeken?
Afijn, bij het eerste item begreep ik al meteen waarom .de niet naar .fr leverde. Die temperatuur sensor is gewoon twee keer zo duur, wat krijgen we nou?! Pure prijsopdrijving! Hoezo vrij vervoer van goederen en personen. Dankzij de EU trekken ze je gewoon een poot uit. Ik besloot het extra snoepgoed niet, en ook wat minder reserve spullen, te bestellen. Dan nog was ik meer dan 50€ duurder uit dan via Conrad duitsland. Asjemenou! Dat is toch wel een beetje merkwaardig. Dik 20% meer kwijt! Tja, kartelafspraken hè.
Solarfarm
Lezers vragen me wel eens hoe dit verhaal in elkaar steekt. Dan mail ik meestal de links naar de blogjes die daar over gaan. Mijn fout is dat ik denk dat iedereen dat begrijpt. Een samenvatting dan even.
De SolarFarm bestaat uit een paar rijen collectoren die met elkaar zijn verbonden. De warmte die daarmee gegenereerd wordt gaat het zwembad of het huis in.
zonne collectoren |
- Er is een zomer en een winter stand voor de SolarFarm.
- In de zomer wordt het zwembad, en binnenkort ook de hottub, erdoor verwarmd. Het huis is dan afgekoppeld.
- In de winter gaat alle warmte die door de SF opgewekt wordt het huis in en houdt het huis daarmee op zijn minst vorstvrij.
Halverwege mei tot en met oktober willen we kunnen zwemmen, het zwemwater moet dan volgens Wim en Fannie minimaal 25º zijn willen ze een snoekduik nemen. Zelf vind ik 20 al lekker maar heb dan ook een veel dikkere huid ;=)
Begin
Dergelijke installaties zie je heel weinig in onze streek. Dus denk je, is dit voor ons wel zo'n goed idee. Er werd daarom eerst maar eens een soort proof of concept opgezet met één vacuümbuis. Toen de badmuts (leverancier van het zwembad) daar zijn vingers aan brandde was het wel duidelijk. Zelfs hij was overtuigd van het effect. Bij de Brico werden twee rekken met vacuümbuizen gehaald en van een oliedrum een soort warmtewisselaar gemaakt.
vacuum buizen 1e jaar |
warmte wisselaar 1e gen |
leidingen gaan ondergronds |
warmtewisselaar 2e generatie |
opstelling collectoren voordat de leidingen ondergronds gingen |
- De eerste versie was vrij eenvoudig met een aantal kranen die de stroom van het warme water regelde. Kon je allemaal handmatig doen. Evenwel, als je 's ochtends vergat de leiding naar het huis of zwembad te openen dan knalde gegarandeerd een van de aansluitslangen kapot. Het water in de collectoren werd dan damp en boem!
regelpaneel V1.0 |
- De tweede versie van het paneel werd voorzien van een tijdklok en de kranen werden door automatische kleppen vervangen. Perfect! Alleen was er een klep (dat grijze kastje bovenin de foto) die nogal rare dingen deed op de verkeerde momenten. Gevolg: knallende aansluitingen. En dat gaat met enorm veel gesis, stoom en een erg snel lopende watermeter gepaard. Immers het systeem stond rechtstreeks aangesloten op de CV, die op zijn beurt weer een vulautomaat had: te lage druk = water erbij.
regelpaneel V2.0 |
- Versie 2.1, een provisorische versie, werd in elkaar geschroefd om de winter door te kunnen komen. Die bleek, ook al was alles weer handmatig, behoorlijk goed te functioneren. De bypass naar het zwembad is tijdelijk verwijderd wat het makkelijker maakte de regeling helemaal vanuit de garage te kunnen doen. Natuurlijk moest je dan wel opletten niet het huis uit te gaan zonder de klep open te hebben gezet. In de praktijk kwam het erop neer dat deze dag en nacht open stond. Er ontstond een bepaalde routine om dingen uit of aan, en kleppen dicht of open te zetten.
regelpaneel V2.1 |
- Versie drie. Wim en ik besloten om de handel nu fundamenteel aan te pakken en de SolarFarm te gaan automatiseren. Ook omdat de samenstelling van de installatie steeds uitgebreider wordt. Zoals daar zijn: een aantal temperatuuropnemers, thermometers, een Raspberry Pi - een computertje op creditcard formaat - wat relais en elektromechanische kleppen. Plus nog wat ander snoepgoed. Een en ander wordt dan geprogrammeerd in Python (computertaal).
Drie vragen
- Vragen gasten wel eens aan mij: "Zou je dit alles in een keer neer hebben kunnen zetten?"
- Een tweede vraag die vaak gesteld wordt is: "kon je niet gewoon standaard onderdelen en besturingssets kopen?"
- "Ben je niet te veel eisend, en maakt het dat alles niet te ingewikkeld?"
Mijn insteek is echter, net als met bijna alle problemen in de wereld, die zijn niet ingewikkeld of complex te noemen. Een van mijn mentoren heeft eens een hele goede opmerking gemaakt: elk probleem is oplosbaar zolang je maar doorgaat het probleem net zo lang in stukjes te hakken totdat de afzonderlijke delen te begrijpen zijn. Daarmee maak je de afhankelijkheden en verbanden zichtbaar en kun je aanvankelijk als probleem ervaren onderdelen verwijderen of beter op het geheel afstemmen.Daar laat ik het maar bij, anders wordt het nog filosofisch ook.
Toekomst
Niet in het minst is het puur hobby-isme wat hier een niet onbelangrijke rol speelt, ook weer voornamelijk van mijn kant. Wim vertaalt mijn wilde ideeën dan weer in een praktisch uitvoerbaar verhaal. Ongetwijfeld zullen er delen wel weer ver-her-nieuw-bouwd gaan worden naar een versie 4.2...x.
Ondertussen zijn mijn gedachten alweer bezig met de volgende stap. 't Zou lollig zijn om de meetresultaten op mijn scherm te kunnen zien. En met een smartfoon de installatie bij kunnen regelen. Wellicht eindigen we dan bij het koppelen van zonnepanelen, beveiliging, water, robotjes, rolluiken, verwarming, ventilatie, een paar webcammetjes, computers, internetz, weerstation... Afijn, de contouren van een house management System (HMS) beginnen vorm aan te nemen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten