25 april 2013

Kauw

bron Northrop Aviation
Eigenlijk best wel sierlijk zo'n kauw. Als je hem boven je langs ziet scheren lijkt het net op die B2 stealth bommenwerper.
De vogel landt dan wel weer wat onhandig met een paar hoppen, net alsof ie struikelt, en staat dan pas stil. Even lijkt het alsof ie daarbij net niet naar voren zou omkiekelen. Een tel later begint de kauw meteen aan een schapenkeutel te vreten, kun je goed zien met een verrekijkert hè. Zo'n keutel, heb ik gelezen, is eigenlijk verteerd gras met de nodige insecten erin. Een hartig hapje tussendoor dus. Tijdens de lunch zag ik die kauw om het zwembad heen lopen, bij elk hoekpunt stoppend om wat te drinken. Waarschijnlijk omdat de hoekpunten meer steun boden. Hoe verzint ie het. Het is niet dezelfde kauw die elke morgen aan het raam kwam tikken, dat was ook grappig. Als je dan heel langzaam naar het raam sloop kon je die vogel van heel dichtbij bekijken. Soms leek het net alsof hij je dan recht in de ogen aankeek. Helaas, dat grapje is weer over. Geen getik de laatste tijd meer aan het raam.

Zwembad
Zo, de eerste dosis anti alg zit in het zwembad. Zal het me wel verbeelden, maar na een paar uur zag je het verschil al. Rondom ook nog even met Roundup gesproeid, niet echt mijn stijl om met onkruidverdelger te sproeien, maar anders krijg ik het echt niet onder controle. Vijf liter is ook maar zo op met dat grindpad om de tuin en het zwembad heen. Over een paar dagen zie ik wel wat er gemist is en kan een tweede ronde nodig zijn. Eerst maar eens nieuw gif halen, beter mee verlegen dan om verlegen. Mazzeltje, de 26e is er een "koop je lam" koopavond bij de Brico, 10% korting op alles. Behalve op... typisch LDF. Stellen ze ook nog een maximum van 2500€ per klant. Net alsof ze zo goedkoop zijn. Die jongens hebben het echt niet begrepen hoe ze met de crisis moeten omgaan. Eens kijken of ik kan scoren voor een extra voorraad aan anti alg en RoundUp.
Smijt ik uit pure balorigheid Duck in het water wijst ie na een paar minuten al 18º aan! Ter plekke besluit ik iets eerder dan geplanned het zwembad zomer klaar te maken. Ook om de SolarFarm om te zetten naar het zwembad. Als het weer een poosje zo blijft kunnen we misschien ergens begin mei weer gaan zwemmen. Lijkt me heerlijk, weer in het water te kunnen liggen. Goed voor mijn botjes!
Kreeg vandaag ook bericht dat de hottub bij de leverancier stond, nu moet diens techneut nog de aanpassingen maken, o.a. voor aansluiting op de SolarFarm, en dan kan de HotTub deze kant opkomen.Ook het "deck" rondom de hottub en eventueel het zwembad gaat lukken in mei, als ik de timmerman maar op tijd insein. Prettig als je kunt rekenen op mensen. Je zou bijna zeggen dat alles loopt als een klokwerk. Marion kwam met het idee om een tegelpad rondom het zwembad te leggen in plaats van een deck. Nu ligt er al een randje tegels omheen, en aan de kopse kant is er al een platje. Het is natuurlijk veel makkelijker (lees: sneller) om dat uit te breiden dan een compleet nieuw deck te bouwen. Stof tot overdenken. In ieder geval komt er een gazebo rondom en over de hottub.

BP
Het boek sluit zich.

Afgelopen vrijdagavond kwam BP langs voor een praatje, zomaar ;=) Nu praat BP nooit zomaar met je, er zit altijd iets achter. Hij had een mooie relax-stoel voor me gescoord, die zou hij morgenavond wel even komen brengen, oh en ik had ook een mandfles nodig? Zou ook geregeld worden. Nee gratis, zonder verplichtingen... Nu wordt ik altijd erg wantrouwend als BP met cadeautjes aan komt dragen. Dan moet ie wat van me. Ook dit keer bleek dat weer zo te zijn. Eerst een schaap, voor zwaar onder de markt prijs, een vrienden prijsje. Want we waren toch vrienden. Langs zijn neus vroeg ie ook nog of er nog klusjes waren voor hem. Ja hoor, de sleuven graven voor de solar collector. Kun je morgen mee beginnen. Nee daar had ie geen trek in. Na veel vijven en zessen kwam het: hij wilde een tientje per uur hebben. Dat vond ie zich wel waard. Toen ik zei dat ik hem in het begin meer dan het minimum (SMIC) betaald had, en dat bruto bij hem netto was omdat hij daarover geen belasting afdroeg als auto entrepreneur (zelfstandige ondernemer) en dat ik daarom vond dat we dat moesten compenseren door het gewoon op 9€ te houden, keek hij een beetje vreemd op. Voegde ik er nog aan toe: "dat ik vond voor wat ie presteerde het goed betaald was." De wending die het gesprek nam beviel hem allerminst, dat zag je omdat ie op het puntje van de stoel ging zitten. Zijn gezicht betrok.
Uiteraard had ie gezien dat Harrie's auto voor de deur stond, de concurrentie hè. De eigenlijke reden van BP's komst vermoed ik. Hij vroeg wat ik die man betaalde. "Wat! Zoveel!? En mij betaald u maar 9€. Ik kan dat net zo goed doen. Niet echt zei ik, dat is een professional en doet het beter en drie keer zo snel als jij. Dus komt het geld-wijze eigenlijk op het zelfde neer."

Ik besloot in het verdere gesprek geen blad meer voor de mond te nemen. Opzouten man, dacht ik.

Begon ie verontwaardigd zijn kwaliteiten op te hemelen. Het elektro deed ie toch ook! Wat ik pareerde met: "moet je niet zien hoe dat er in zit. Wim heeft al héél wat weer losgetrokken en opnieuw gedaan van wat jij gefröbeld hebt. Meer dan je je voor kunt stellen. En waarom doen die lampen in de grange het niet meer? En stukken van de betimmering van het atelier, moet ik ook weer opnieuw gaan doen. En die zooi naast de deur dat is toch geen gezicht. Die kabeltros achterlangs de muur was ook een wonder dat daar nog stroom door kwam, ook nog de verkeerde kleuren aan elkaar geknoopt." Was meneer nog beledigd ook. "En tegelen", begon hij weer, "dat is toch ook gekwalificeerd werk. Zeker, dat is het" antwoorde ik. Vervolgens troonde ik hem mee naar de WC in de keuken. En liet hem zien waarom zijn tegelwerk nogal verschilde met wat ik zelf gedaan had. De laatste rij in de WC was van hem en dat ik dat er uit ging breken, vanwege schots en scheef of niet goed aansluitend. Overal zaten lijmresten op de tegels, en die op de grond had ik er met veel moeite weer af kunnen krijgen etc. etc. Opnieuw speelde hij de beledigde onschuld. Ik drukte nu extra hard door. "En voor wat betreft dat graafwerk, daar kan ik iedere ongeletterde, ongediplomeerde figuur van de straat plukken, een schop in zijn hand drukken en aan het werk zetten". Even bleef het stil. "Dus u vindt dat ik een ongeletterde domme man ben, een lulletje!" Hij speelde overduidelijk de vermoorde onschuld. Nu gaat niets zonder bijbedoeling bij BP en kwalificeerde ik deze move als de zoveelste chantage poging. Afijn, het gesprek ging nog een paar minuten door op die toer. Uiteindelijk werd begrepen dat hij definitief geen werk meer zou krijgen. Als het niet om serieuze dingen ging, zou het nog leuk geweest zijn ook, dit steekspel. Maar er is gewoon teveel gebeurd.
Goed, ik sla het boek BP nu maar dicht. Wellicht dat het een deel van mijn memoires wordt, die ik nooit ga schrijven. Voor aan tafel is het natuurlijk altijd een dankbaar onderwerp om over deze kleurrijke figuur te verhalen, dat dan wel weer.

Uitsmijter
Een prettig stukje muziek dan tot slot.

Geen opmerkingen: