1 april 2013

Pasen

Zou er nu weer spam komen omdat ik dit stukje Pasen noem? Ben benieuwd ;=)

Annyweetjes, vandaag is het Pasen. Dat betekent een extra vrije dag in NL. In LDF vieren ze officieel geen 2e paasdag. De winkels zijn ook gewoon open op maandag. Sommigen niet de hele dag anderen zijn wel weer gesloten. Geen pijl op te trekken. Voor alle zekerheid toch maar ruim inkopen gedaan. Een rondje Lidl, St Emilion grand cru voor 7 euries! Dan naar Hypermarche want de laatste had een speciale paas aanbieding: schapenbout voor nog geen 7 euries de kilo. Fannie en ik kwamen dan ook zomaar op het idee om schaap a la Mouton Qui Rit au Moyen Age te gaan maken en vooral eten! Schaap op zijn middel eeuws dus. Het recept voor Mouton Au Moyen Age heb ik een paar jaar eerder al eens uitgebreid besproken. Oeps, zag wel dat het recept niet in ons kookboek op de site stond. 
Een kleine wijziging is er wel: + 4 kruidnagelen op 2 kilo vlees.
Achtergrond:
De middeleeuwen is een periode in de westerse geschiedenis geweest die zich afspeelde tussen de 5e en 15e eeuw. Het begin, duur en einde is beetje afhankelijk van in welk deel van Europa men toen woonde. In het zuiden was die periode immers veel eerder voorbij dan in het noorden. Dat gebeurde mede onder invloed van de contacten met Arabische wereld. Wat en wanneer het ook geweest zal zijn, de Europese keuken begon zich in de late middeleeuwen pas goed te ontwikkelen. In die tijd verschenen ook de eerste kookboeken, voornamelijk bedoeld voor de Maîtres Cuisines van de koninklijke hoven. Specerijen kwamen uit de Levant, via de handelsroute die tot aan China reikte! Het spul was daarom ook peperduur (peper + duur, snappie?), alleen de puissant rijken konden zich toen specerijen in hun eten veroorloven. 
Het was, opnieuw volgens Barriere, in de tijd waarin haar boekske speelde, de middeleeuwen dus, bon ton om (heel) veel specerijen in de gerechten te verwerken. Letterlijk strooide men met volle hand het kostbare kaneel en gember in het eten. Dan liet je zien dat je rijk was. De keuken van de armen zag er ietwat anders uit, meer knollen, brood en hoogst zelden vlees. Vlees was iets voor de happy few. De moderne keuken is meer bescheiden in het gebruik van specerijen: minder is beter. Kruiden en specerijen worden, zoals ik eerder ook al eens schreef, gebruikt om accenten aan te brengen of juist om de smaak van het hoofdingrediënt te ondersteunen of versterken.

bout half ontvet/ontvliest
Bij het ontvetten en ontvliezen merkte ik dat het vlees van een ouder schaap afkomstig was. Daarom besloot ik bij het inwrijven met zout en kaneel iets guller met het kaneel en de honing te zijn. Een paar kruidnagelen moesten het extra accent geven. Daarmee komt er net iets meer bijt in het vlees. Dat pakte erg goed uit. Al leek door het extra kaneel het eindresultaat toch wat bruiner dan normaal.


in de pan ermee!

Om helemaal in stijl te blijven aten we alleen brood bij het vlees. Een rode ronde wijn uit de Bourgondië, côte de Beaune, completeerde het geheel. Smullen! Brood in de jus dompelend, stukje vlees erbij, een slok wijn. Soppen!

Mouton Moyen Age au Mouton Qui Rit

Tijdens het braden in de oven dreef de geur van kaneel door het hele huis heen. Het eetwater sijpelde me bekant door de  baard heen! Maak me sterk dat dat ook niet op straat te ruiken viel ;=) Heb je wel eens. Rijd je tijdens het middaguur door een dorpje heen dan ruik je de heerlijkste dingen.

Paasbrunch
Met een paar leden van de kookclub hebben we een paasbrunch afgesproken. De anderen waren toch de stad uit, dus van een gezamenlijk diner zou niets komen. Of de ouders ook welkom waren? Uiteraard! Kind erbij, het feest kon weer beginnen. Uiteraard hadden we de zomertijd weer eens verkeerd en de klokken een uur achteruit gezet in plaats van vooruit. De planning rammelde dus enigszins. Fannie was net klaar om onder de douche te springen en ik stond nog aan de "devilled eggs" te prutsen toen de mensen al aan kwamen. Hilarisch gelach toen ze hoorden dat we de klokken verkeerd hadden gezet.  Voorjaar vóóruit zei Willem. Afijn, eerst maar eens een bakkie doen. Dan waren er nog twee likeurtjes om te keuren voor Willem: mandarijnen en koffie likeur. De laatste op de 'warme' manier gemaakt van gewone sterke koffie. Willem is altijd een gewillig slachtoffer om mijn brouwsels te proeven. Voor mij een genot om 'm te zien genieten. Ook weer een stempel van goedkeuring. Die rozijnen erin vonden de dames maar vreemd, tsja so what dacht ik nog. De volgende keer er maar uit weg laten besloot ik, als dat zo'n weerstand oproept. Hilarisch werd de stemming toen ik met een jus lepel de likeur in glazen begon te doen. Moet toch eens een paar leuke flesjes op te kop tikken daarvoor.
De tafel was echt een feest voor het oog om te zien, een geel kleed met Afrikaanse motieven, alle gerechten mooi door Fannie gerangschikt. Eigenlijk een beetje decadent afgeladen tafel. Maar, het is Pasen en dan mag het. Toch? We hadden eigenlijk een foto van al dat moois moeten maken, maar niemand dacht er aan totdat alle schalen al geplunderd waren.

Menu
  • Koffie met wat erbij
  • Quiche van paddenstoelen melange
  • Quiche met room-brie, appel en walnoten
  • Plat charcuterie (pittige vleeswaren)
  • Devilled eggs (met avocado vulling)
  • Stokbrood
  • Croissants chocola
  • Croissants au beure
  • Pain Courbe (soort rozijnen cake)
  • Chocolade cake
  • Kruidenkoek
  • Prosecco
Als drank rijkelijk Prosecco, het geheel werd afgetopt met wederom koffie en een likeurtje erbij. Alles begeleid door het ritmisch geklepper van de 4 jarige Las die volcontinu rondom de paastafel rende. Bestaat er ook een uit-knop voor zoiets?

Buren
Er zijn nieuwe overburen gekomen. Het leuke is dat ze een complete menagerie aan huisdieren hebben. Katten, honden, konijnen, kippen. Nou ja, die laatste zijn dan niet bepaald huisdieren. Uiterst landelijk hoor je in de vroege ochtend de haan kraaien. Niet zo'n schreeuwlelijkerd die een enorme keel opzet. Gewoon een beschaafd gekraai. Het stukje land is naast hun huis en is in een week tijd omgetoverd tot een soort van dierentuin. De honden werden meteen tot de orde geroepen toen ze vanochtend luidblaffend aan het hek stonden. En Patokkel zij dank, het was meteen afgelopen. De honden van de buren naast ons bleven maar blaffen en janken. Die zijn volgens mij nu verdwenen. De nieuwe buren zijn in ieder geval nog druk doende het weilandje in orde te krijgen voor hun beestenboel. Of het leuk blijft zullen we dan nog wel zien. De buren naast ons zullen misschien wel weer een of twee varkens gaan vetmesten voor het komend seizoen. Dat was vorig jaar al wel dikke pret. Ook voor de kleine gasten van Le Mouton Qui Rit. Met de resten van de tafel konden ze mooi de varkens gaan voederen. Altijd prijs.
Zo lijkt het een leuke beestenboel om ons heen te worden. 




Geen opmerkingen: