27 maart 2013

Maart

Je zou zeggen, het mag zo langzamerhand toch wel wat warmer worden, LENTE  a.u.b., en wel NU!

nachtvorst
bron: meteox.fr
Helaas, de laatste dagen is het kouder dan normaal. De EDF (électricité de france) kan alleen nog de Temps BLUE uitdelen. Dat is het goedkoopste elektriciteits-tarief. Ze kunnen ook niet anders meer omdat alle hogere tariefdagen voor het komende jaar op zijn ;=) Dat is voor heel veel mensen een mazzeltje in deze leterlijk en figuurlijk barre tijden. Zelf heb ik de verwarming in de keuken aanstaan om wat te kunnen boetseren aan een van de huisjes.
Die koudegolf die in NL zo huishoudt, daar krijgen we hier ook een tik van mee. Als je op Meteox.fr kijkt dan zie je dat in het noorden van LDF  in de nacht nog wel vorst is. De animatie laat zien dat de vorst in de ochtend vrij snel verdwenen is.
overdag
bron: meteox.fr
De gevoelstemperatuur licht een stuk hoger dan in NL, ook omdat er bijna geen wind staat. Door de aanhoudende sluierbewolking blijft het wel een trieste boel, dat geeft aan de andere kant ook weer net ff die extra warmte. Want in MSP vriest het eigenlijk niet. Mijn weerstationnetje geeft wel temperaturen in de buurt van de 0º aan 's nachts. Eigenlijk valt het dus wel mee, maar lekker lenteweer is het ook weer niet.

Het mag kraken of vriezen, Chippie wil nog steeds zo bij het ochtendgloren (nu rond 5 uur in de morgen) naar buiten. Althans hij mekkert net zo lang totdat ie, soms een beetje met mijn nadrukkelijke hulp, naar buiten wordt geschoven. Raar beest. Gebruikt zijn kattenbak niet, nee hij zal en moet dat buiten doen. Dan komt ie rond achten weer aan de deur mekkeren, loopt linea recta naar de etensbak, doet een paar happen en wil  dan weer naar buiten. Floppie krijgt dan eerst zijn eten, en voorruit, dan eet ik ook maar een hapje mee. Het hele huishouden zit dan aan de troggen.  Gek hoor zoals mens en dier dat op elkaar af beginnen te stemmen. Meen ik ergens gelezen te hebben dat dat een vrij normaal ding is dat de ménagerie zich aanpast aan de gewoonten van de baas, in dit geval is het andersom. Eten, buiten het seizoen om, is hier niet zo duidelijk op tijd dan wel het moment van ontbijten. Ontbijt ik, en dat kan rustig pas in de middag zijn, dan willen de beesten ook ineens gevoederd worden. Dus loop je eerst te rammelen met blikkies en zakken voer waarna vervolgens iedereen zit te smakken. Uiteraard tilt Chippie eerst zijn voer buiten het bakkie en begint dan te knauwen, puinzooi altijd.

Kranten
Lees je in de krant dat de "bezitter telefoon makkelijk te identificeren" is.  Ik citeer uit de Washington post c.q. telegraaf:
Als bekend is waar een mobiele telefoon is geweest, blijkt het een koud kunstje om te achterhalen wie de eigenaar is. Uit Belgisch-Amerikaans onderzoek blijkt dat het in 95 procent van de gevallen lukt om iemands identiteit vast te stellen op basis van vier plaatsen waar de telefoon is geweest. ... De locatiegegevens kunnen vergeleken worden met informatie uit databases, waarin bijvoorbeeld staat waar mensen werken, wonen of op school zitten. Vrijwel iedereen blijkt met zijn telefoon een unieke 'geografische vingerafdruk' te creëren. Wie zijn telefoon aan heeft staan is dus nauwelijks nog anoniem.
Hebben we de clipper chip - op last van de US overheid in alle telefoons ingebouwd - de GPS gegevens, tientallen databases gevuld met jou leven en lusten. Nog maar een paar jaar, en voordat je het weet krijg je als je door een winkelruit gluurt allerlei op jou gerichte aanbiedingen op je netvlies gemikt. Met de huidige techniek kan dat nu al. Dus ook wat je via www.pikantondergoed.nl hebt gekocht voor Valentijnsdag. Of, kijk je naar een billboard op de snelweg, dan zie je niet de reclame die er op staat, maar wanneer seizoen 4 van Warehouse 13 start (29-4) omdat je daar vorig jaar een CD van hebt gedownload.
A propos. WH13 is een tv serie die een leuke mix is van een detective, HG Wells, van magie, raiders of the lost ark, en een snuifje suspense. Korte snelle scenes met veel visueel genietwerk. Aan te bevelen voor een regenachtige zondagmiddag.
het pakhuis 13 bron scifi.com
De serie laat de avonturen zien van 2 FBI agenten die op artefacten jagen om ze op een veilige plek op te slaan. Het gaat om gewone alledaagse voorwerpen als een poederdoos, een zweepje, een ketting. Alle voorwerpen hebben magische krachten die niet altijd even goed uitpakken. Het mes van een moordenaar die je aanzet tot het doorsnijden van halzen, een handtasje wat je tot kleptomaan maakt, een spiegel die je gevangen neemt in diens reflectie... De voorgaande seizoenen zijn vast nog wel ergens op een torrent te vinden.

Bankieren
Het mag bekend zijn dat het bankieren in LDF 'een beetje' achterloopt. Een van mijn kleine ergernissen in dit land. In allerlei opzichten is het bankieren hier nogal gehandicapt. Zowel het betalingsverkeer an sich (cheques!!) het plastic geld wat toch net niet doet wat het moet doen (je Franse bankpasje werkt niet overal in het buitenland), als het internet bankieren dat aan alle kanten rammelt en meer een raadpleegfunctie heeft dan dat je er al je bankzaken mee kunt doen zoals in andere landen. Na een paar jaar de geneugten van het Franse platteland ondervonden te hebben, ben ik tot de conclusie gekomen dat dit gebrekkige halfwerkende systeem ontstaan is door de overdreven betutteling die de banken hun cliënten opdringen. BNP is wel de beruchtste daarvoor. Niet alleen in diensten, maar ook in de professionaliteit laat die bank het afweten. Voor ieder wissewasje heb je een piepeltje van de bank nodig. Geld naar het buitenland overmaken kan pas na goedkeuring door de bank. Iemand als crediteur opvoeren om een rekening te betalen, idem. En ga zo maar door. Niet zonder verwondering zie je dan ook hele bossen verdwijnen in de mallemolen van de beruchte Franse administratie.
couurtesy: thocp.net
Gaan ze moderniseren! Om je te begillen!. Voert men hier nota bene nú pas de chipknip in! De chipknip verdwijnt in alle andere landen, of wordt niet geïntroduceerd omdat het gebruik van bankkaart als betaalkaart of betalen met je smartfoon de chipknip overbodig maakt. Hier in LDF, wordt het chipknip systeem juist ingevoerd, ook al gaat dat niet al te nadrukkelijk. Het aantal betaalpunten is uiterst gering, al met al een zinloze en uiterst kostbare oefening dus. Reken er ook niet op dat je NL chipknip hier werkt, dat heb ik ff stiekem geprobeerd. Nu verdienen die banken extreem veel aan jou als klant, de maandelijkse vergoeding kan rustig tot 30€ oplopen als je niet oppast. Vreemd genoeg kun je daar volgens het nederlanders.fr forum ook nog weer over onderhandelen. Zoals je dat met heel veel dingen kunt doen, je moet gewoon om kortingen vragen.
Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat in een uiterst zeldzaam geval de franse banken wel weer modern zijn, zoals het introduceren van die chip op je kaart als extra beveiliging op je bankpas. De magneetstrip strip is hier in onbruik geraakt. Het zit er nog wel op voor terugwaartse compatibiliteit.
Overigens is de smartcard door een fransje uitgevonden! Roland Moreno deponeerde zijn patent voor de werkbare smartcard in 1974 die overigens pas in 1986 geïntroduceerd werd.



Geen opmerkingen: