25 maart 2013

Affouage

Voor het eerst sinds in vijf jaar, was ik in de gelegenheid zelf een lootje te trekken voor het houtkaprecht (affouage) uit het gemeentebos. Voorgaande jaren was ik meestal de laatste, of ik was even buitengaats, dan had de burgermeester mijn kaplijst steevast in een laatje klaarliggen. Er waren nog een aantal lootjes niet getrokken zag ik. Wel raar dat er twee mandjes met lootjes stonden. De secretaresse schutterde even welk bakkie ze nu zou aanbieden. Uiteindelijk zei ze: "Trek er hier maar een uit, niet de groene". Er zaten ook groene lootjes in. Nu ben ik in principe niet zo wantrouwig, maar dit vroeg toch om enig navragen. Er kwam geen eenduidig antwoord anders dan iets vaags over dat het voor de consillieres (houtvesters c.q. vergunninghouders) was. Het was voor zover ik weet nog niet voorgekomen dat consillieres kaprechten hadden in een stuk dat voor de dorpelingen was bestemd. Óf de gemeente had handjeklap met een van de houtvesters, die ook nog in de gemeenteraad zit, gedaan, of de gemeente had een ernstig geldprobleem. Als niet zo wantrouwend mens denk ik het eerste geval, en er het mijne van. Zouden de raadverslagen openbaar zijn?
FF tellend krijg ik tien bomen die door mij naar beneden gehaald kunnen worden. Half om half essen en eiken. Thuisgekomen bekijk ik via Google maps even de details aan de hand van het bijgevoegde kaartje waar die stukken hout staan. Oeps, een mazzeltje en een probleem tegelijk. Het eerste perceel ligt keurig aan een mooie geasfalteerde toegangsweg. Mazzel dus.

perceel 1
Als je goed kijkt zie je boven met een stippellijn de gemeentegrens lopen. Een centimeter onder die stippellijn aan de bovenkant, een beetje op het midden van de foto, is er een licht vlekje. Dat is het gemeentelijk visvijvertje (étang educative). Links daarvan ligt dan het perceel waar de vrijwilliger zich helemaal mag uitleven met een kettingzaag en een bijl, desnoods. Goed bereikbaar met de auto.
Het tweede perceel ligt ergens ten zuiden van MSP en voor mij vermoedelijk moeilijk toegankelijk. Modderweggetje, slippartij, vastzitten, zijn de kernwoorden. Dat is het pech geval.

perceel 2
Nooit geweten dat daar ook nog bos stond van de gemeente. Het heeft zelfs een naam: Le Breuilleraumont (spreek uit: bruijeroomôh). Nou ja, in het eerste perceel kan ik dan gaan zagen, ook al is het maar een boom. Gewoon voor de kick. Dat tweede moeilijk bereikbare perceel moet dan maar helemaal uitbesteed worden aan Dominique. Evenals het op maat zagen en kloven van al het hout. Volgens Louise is de prijs dit jaar 25€ per sterre ( ongeveer een m3) gezaagd en gekloofd. Daarvoor wordt het ook nog netjes thuisbezorgd en op een plek naar keuze opgestapeld.

Spam
Gisteren was het blogje "Zondag" nog niet gepost of er zat al een opmerking over het stukje in de mailbox. Even denk je nog, zo snel is Marion er nooit mee. En die mailt rechtstreeks. Het was een verzoek om iemands blog te gaan volgen. Nu ben ik uiteraard niet nieuwsgierig, dus eerst maar eens alles op scherp gezet - noscript, do-not-track-me, cookies uitgezet, addblocker aan, enz enz. Ben ook helemaal niet wantrouwig. Daarna de URL in de zoekmachine ingetikt om te kijken welke opmerkingen op het net herover gemeld worden. Niets zorgwekkends. Hop klikken maar. En ziedaar! Zomaar een mooie pagina van een gristengekkie die wil dat ik zijn zaligmakende boodschap met blijdschap tot mij zal nemen. Uiteraard wordt iedereen's geloofsovertuiging gerespecteerd. Verwacht derhalve ook dat ze dat doen met de mijne. En zo bewaren we de rust en vrede. Dit vond echter ik nogal frappant, snel ook nog, dat wel. Na een seconde zoeken wist je dat het een volgeautomatiseerde spam machine was, die blijkbaar scanned op bepaalde woorden als zondag. Kan ook niet anders als je na luttele seconden al, BENG, een mailtje krijgt. Of je maar even de blijde boodschap wil gaan volgen op diens blog. Uit respect verlaat ik de pagina onmiddellijk. Check toch nog ff wat registers en logfiles of er geen vuiligheid is meegekomen, en stuur het verzoek voor het volgen van die blog rücksichtslos naar de bittenbak om naar de oorsprong van alle andere bitjes te gaan zoeken. De moderne vorm van: "ga eens een haas vangen". Allergisch als ik ben voor spam zet ik de afzender ook, bij wijze van speciale gunst, in mijn blacklist. Zo, die zien we nooit meer terug!
Maar die gehaaidheid, iemand te spammen met dergelijke zooi, alleen omdat je toevallig een titel geeft aan een stukje dat in de zoektermen van die spammer voorkomt. Kijk als het nu een Jehova getuige is die aan de deur komt rammelen. Ja, die nodig je natuurlijk voor een uurtje spraakles uit. Bakkie doen, beetje kletsen en tot de volgende keer maar weer. Toch? Iemand die aan je virtuele voordeur rammelt daarentegen, kijk daar heb ik dan weer totaal niets mee. Die kan opzouten, wegwezen, kssst!

Shocques! Moet je daar ook weer op gaan letten welke titel je geeft aan je blog? Waar kan ik mijn beklag doen omdat de spam optie van blogger niet goed werkte?

BP
Het blijft gedoe met die vent. Zou hij vandaag beginnen met het klaarmaken van het terrein als voorbereiding voor het plaatsen van de hot-tub, komt ie niet opdraven. Belt niet af, geen piep. Balen weer. Bij wijze van geintje besluit ik zijn telefoon maar eens te gaan spammen. Uiteraard neemt die vogel niet op. Na een paar uur om het kwartier gebeld te hebben is zijn toestel ineens continu in gesprek. Kijk, hij heeft het dus wel gemerkt! Op weg naar de bank toch ff bij zijn huis langsgegaan, vrouwlief deed open en wist ook niet anders te vertellen dat ie ineens weg moest. Waarheen? Neuh, ook onbekend. In bedekte termen zei ik dat als er geen reactie van hem, dan maar eens gezocht moest worden naar een vervanger. Het werk moest wel gedaan worden voordat die kuip aan zou komen. Anders hebben we echt een probleem. OK, het is fris buiten, het waait een beetje, maar geen regen of zo. Ben dus benieuwd met welke smoesjes hij aankomt vanavond. Want zijn vrouw die zit hem wel achter de broek. En zij zag ook wel dat deze jongen pas amusé was.
Waar had ik het nummer van die andere klusjesman ook alweer gelaten?

Update:
Eindelijk na een keer of 50 (ROFL) te hebben gebeld, neemt ie op. Hij moest om 5 uur in de morgen weg naar een klus. Op mijn tegenwerping van dat ie vorige week de klus bij mij aangenomen had en ik niet zou weten waar het werk anders dan hier op het terrein zou zijn, bleef ie maar mekkeren dat hij in de ochtend was gebeld om te komen werken. Bij een ander dan. Zo zie je maar weer als buitenlandse titelhouder van een Pigeon (sukkel) is het altijd achteraan sluiten. Ja volgende week kon ie. Sure, totdat iemand anders hem nodig heeft. Mijn opmerking over waarom hij zijn telefoon niet opnam werd dan opgelost met: "Had ik in mijn kamer laten liggen". "Wie heeft de telefoon dan van de haak afgelegd?, want ik kreeg een bezettoon". Daar had ie geen antwoord op. En als je het dan hebt over zijn toezegging om hier te komen werken, krijg je alleen als antwoord dat ie ergens anders moest werken. Ik heb maar opgehangen. Tegen zoveel plank voor de kop kan ik niet. Word ik uiterst kriegelig van. Afijn, ik moet dat papiertje met dat nummer terugvinden van die andere klusser. Ligt vast wel tussen de andere papiertjes met nummers.

Shall we play a game?
Fannie kwam van het weekeinde aan met een link van de Gentse Uni om een woord spelletje te spelen: hoe groot is je woordenschat. HIER Leuk hoor. Gewoon heel snel, zonder al te veel nadenken, klikken op F of J haalt toch nog een score van 82. Komt ook nog bij dat ik af en toe op de verkeerde knop drukte. De tweede keer een beetje beter nagedacht en even meer opgepast om niet op de verkeerde knopjes te drukken 96, redelijk goed dus. Toch nog ff 4 woorden gemist de laatste keer. De score wordt dan vermindert met het percentage foute antwoorden van de zogenaamde forwoorden. Als je 10% van de fopwoorden verkeerd had dan gaat van je eindscore nog eens 10% af.  
Eén woord wordt inmiddels als twijfelwoord op de lijst gezet door de onderzoekers. Ikke dacht namelijk dat draaister wél een goed woord was. Gewoon de vrouwelijke vorm van draaier - pottenbakster is namelijk ook een bestaand woord. Dan lijkt het me toe dat een vrouwelijke (potten)draaier dan draaister mag zijn. Is overigens niet te vinden op Google, en dat zegt wel wat, eigenlijk. Hé, pottendraaister is wél te vinden op Google. Ha, ha, wellicht dat ik nog gelijk krijg ook, lachen!
Of dit spelletje nu verslavend moet zijn, is naar mijn idee een beetje overdreven. Na twee keer had ik het wel gezien. Mensen die veel computerspelletjes spelen vinden het misschien wèl verslavend. Zelf speel ik nauwelijks of geen spelletjes op de computer. Daarom misschien.

Geen opmerkingen: