5 maart 2013

Jacuzzi

zoiets dus
foto hottubsite.nl
We zijn er denk ik wel uit. Twee leveranciers voor een hot tub zijn uiteindelijk overgebleven. Beiden leveren het clé a main (turn key) af in LDF. Nou ja kant en klaar, zoiets als batterijen worden niet geleverd. (Batteries not included) Er zal best nog wel iets gesleuteld moeten worden.
Op zijn minst zal er nog gegraven moeten worden om de handel te koppelen aan de solarfarm, elektriciteit, water voor de douche en zo. Afvoer voor water en zuivering. Dat alles loopt nu nog allemaal op een meter diepte in de grond. Opgraven, aftakking maken, een mooi graafklusje voor BP dus.
Daarna zal er een leuke ombouw moeten komen, een soort van badhuis. Een folie zoals dat mooi in het Frans heet of gazebo, prieeltje. Voor mij is het gewoon een badhuisje. Het mooie van deze oplossing is dat we allebei krijgen wat we willen. Fannie wilde een jacuzzi, en ik een hottub. Als je de bellenblazer en jets afzet heb je gewoon een hottub, toch?
Eigenlijk, het mooiste van de twee vereend. Perfectie in eenvoud.
Het heeft er nu alle schijn van dat de jacuzzi in mei geleverd gaat worden. Louise was al klaar om een plons te nemen zei ze. Nu heb ik geen probleem om de hot tub ter beschikking te stellen aan de buurtjes, maar dat werpt meteen een vraag op. Louise vroeg terecht al wat we dan als vergoeding wilden hebben als ze een plons zou willen nemen. Een goede suggestie vond ik. Omdat het dan geen verplichtingen schept en het daarmee gewoon een dienstverlening wordt. Het heeft een beetje voorbereiding nodig, zo'n plons: de tub moet zo 2 uur van te voren worden opgestookt, water moet gecontroleerd worden, even nog checken op handdoeken etc. Zonder "reservering" is dat niet altijd in te plannen. In de volle zomer zal het water altijd al redelijk warm zijn en kan het opstoken veel korter. Dan ben je snel klaar. In de voor- en nazomer is er echter minder zon en dan is het hout sjouwen geblazen. Geen enkel probleem uiteraard, maar het vereist nu eenmaal voorbereiding. De warmte van de kachel warmt dan meteen de ruimte op in de wat koudere periodes, een win win situatie op alle fronten.
De twee overgebleven leveranciers maakten wel opmerkingen over de hygiëne. Doordat de hot tub meer dan gemiddeld gebruikt gaat worden, zelf doe je dat misschien 2 x per week. moet je daar veel meer aandacht aan schenken. Extra investering in een krachtiger UV buis (ontsmetten) en groter zuiveringsfilter is dan nodig. Dat alles in overweging nemende dachten we dat een vergoeding van 1 á 2 eurie pp redelijk zou zijn voor niet gasten. Voor onze gasten is het gebruik van de jacuzzi natuurlijk inbegrepen.

ideetje voor een gazebo
foto buildman.ca
Natuurlijk moet je, om er voor iedereen een perfecte ervaring van te maken, wat spelregels opstellen zoals: je van te voren lekker te douchen, een afspraak maken om zeker van een plekje in de tobbe te zijn, maximum verblijf in de tobbe afspreken voor als er nog meer gegadigden zijn, wat te doen als mensen meer privacy willen... etc.
Ik weet zeker dat dit een mooie aanvulling op het zwembad zal zijn. Gaan we er dan toch nog een wellness achtig iets van maken ;=)
Zie me zo al met het zweet op mijn voorhoofd over het besneeuwde landschap kijken, in de hottub! Sterrenkijken in bad? Huh?! 
Die gazebo moet dan ook wel dicht gemaakt kunnen worden voor de winter. Heb ik al wat ideetjes voor. Als er eerst maar eens een dak boven zit voor het seizoen, zit je een beetjre uit de zon, dan ben ik al tevreden.

Firma L&B
Iets kopen via het internet doe ik regelmatig. In mijn omgeving gebeurt dat dus ook. Maar je moet natuurlijk wel een beetje oppassen op marktplaats of andere koopjes sites. Beetje gezond wantrouwen is altijd goed, getuigt gewoon van realisme. Zeker, iedereen weet dat kopen via marktplaats, leboncoin en zo, niet helemaal zonder risico's is. Iedereen weet het, maar het kan je zomaar overkomen. Zolang je echter blijft opletten, via internet af en toe leest over de nieuwste trucs van de firma List & Bedrog dan zul je niet al te snel in een val trappen. Gewoon een beetje gezonde logica: is dit te mooi om waar te zijn, niet doen. Ook er moeten bepaalde alarm belletjes afgaan die je vertellen dat deze deal misschien niet helemaal jofel is.
In een niet zo ver verleden waren er eens twee bakstenen die een verre verre reis maakten in een donkere doos. Dat was wel knus zo met zijn tweeën, gezellig kletsend, dan leek de reis ook niet zo lang. Het hobbelde wel wat, en dat schuren tegen elkaar werd tijdens de reis misschien wel een beetje vervelend, maar ze keken erg uit naar hun nieuwe eigenaar. Na een paar dagen hoorden ze stemmen. Hé zou die hoge stem van onze nieuwe eigenaar zijn? Het klonk als: erg bedankt en goede terugreis. Toen werd het stil. Geen geraas meer van verkeer, geen schudden tegen elkaar. Spannend. Rits, rits, klonk het van een mes die de verpakking opensneed. Vol verwachting keken de stenen door de breder wordende opening van de doos; VERRASSING!!!! Gilden ze om het hardst. Maar oh oh, wat trok die mevrouw toch een lelijk gezicht. Zou ze niet blij zijn met de twee nieuwe o zo gezellige bakstenen? Ze hadden nog wel zo hun best gedaan om het een verrassing te laten zijn! Wat nu, huilde die mevrouw? Ze voelden weer beweging en plotseling lagen ze in de donker zwarte koude modder elkaar verbaasd aan te kijken. Een harde knal van de deur hoorde ze als laatste van hun nieuwe baasje, stampvoetend liep deze verder het huis in. Diep in het huis knalde nog eens keihard een deur dicht. Toen viel er een doodse stilte. Ze keken elkaar bedroefd aan en begonnen aan een nieuw lang durend gesprek. Of ze ooit weer zo'n reis zouden maken? Hun neefjes in ieder geval wel.
DWLD
Ken je dat programma op TV? De Wereld Leert Door? Gisteren voor het eerst eens naar gekeken. Niet geheel toevallig hoor, het zou namelijk gaan over quantum computers. Nu ben ik echt niet nieuwsgierig maar wil graag alles weten. Dus kijken. Na 10 seconden begreep ik dat hier karaktermoord werd gepleegd. Mijn kaken zakten van verbazing zover open dat de pijngrens met gemak gepasseerd werd. Mijn oren registreerde het geluid, maar mijn brein kon niet geloven wat ze hoorden. Wàt een INFANTIELE vertoning. Denken ze nu heus dat we debiel zijn of zo? Ja, oké, ik weet echt wel dat je een soort paardensprong in een aantal dimensies moet maken om te bevatten hoe men met behulp van quantum mechanica computertjes in elkaar zou kunnen frutselen. En ook wel dat er maar een paar bollebozen op een handjevol universiteiten op de wereld zijn die dat kunnen. Er is niemand die dat in bewoordingen kan uitleggen die het gemiddelde kijkvee begrijpt.
Quantum mechanica echt begrijpen doe ik natuurlijk zelf ook niet met mijn kennis van wis- en natuurkunde. Intuïtief ben ik wel buitengemeen gefascineerd van het concept. De mogelijkheden van quantum computers zijn, net als je fantasie, zonder limieten. Alleen dat is al genoeg om een brandje in je brein te stichten. Goed, DWLD. Een geweldig initiatief om wetenschap onder de aandacht van het kijkersvolk te krijgen. Dat dit niet altijd even goed uitpakt bewees de uitzending van gisteravond. Van de hak op de tak. Die arme prof, voor wie het onmogelijk was om op kijkers niveau iets uit te leggen,. Zelfs eigenlijk een beetje meelijwekkend te noemen. Aan tafel een presentatrice, eerder een debiel giechelende geblondeerde toethola die alles dolletjes vond. Alles bij elkaar een perfect recept voor het slechtste stukje televee ooit vertoond. Daar betalen u en ik dus belasting voor.
Dat was dus de karakter moord waar ik het over had: de quantum computers. De gemiddelde kijker is geen letter wijzer geworden, sterker nog ik denk dat zelfs het tegengestelde doel is bereikt. Zelfs de prof verdiende deze tenenkrommende infantiliteit niet. De vraag die dan blijft hangen is of je zo'n kamergeleerde wel voor de camera's moet slepen. Niet dat je er een gortdroog verhaal over moet gaan staan houden met een strak getrokken pokerface. Maar dit heen en weer stuiterend, volkomen uit zijn verband getrokken verhaal is het ook niet. Uiteindelijk heb ik 10 minuten verbijsterd naar de televee zitten luisteren naar een chaotisch verlopend interview. Enne, het tot vervelens toe vertellen dat je het zelf ook niet snapt scoort geen punten bij het kijkvee meneer de prof. Maar dat hij het niet snapte, kijk, daar geloofde ik dus weer geen bal van. Kortom een drama in de promotie van quantum computers.
Volgens mij moest De Wereld Leert Door een swingende show zijn hoe spectaculair, geweldig en fantastisch wetenschap wel niet kan zijn. Dit keer werd de plank magistraal misgekleund.
Hoe het wel kan wordt door NEC in dit artikel getoond, iedereen kan dit begrijpen. Deze firma is een van de weinigen overgebleven supercomputer fabrikanten die de zaken serieus blijft aanpakken. Uiteraard doen ze ook fundamenteel goed onderzoek naar quantumcomputers. De race is aan! 
Quantum versus van neumann architectuur
bron: NEC
Dit grafiekje geeft perfect weer dat de standaard computer (van Neumann architectuur) uiteindelijk te pletter loopt tegen een muur. In die richting doorgaan heeft niet zoveel toegevoegde waarde. Kleiner dan kleinst gaat gewoon niet met onze huidige technologie. Terwijl de quantum computer de komende 100 jaar zonder noemenswaardige hindernissen het speelveld kan gaan veroveren. Voor mij staat daarom buiten alle twijfel vast dat dit quantum speeltje over 50 jaar het wereldbeeld volledig gaat beheersen. Waarbij bijna alle conventionele computers weggevaagd gaan worden. Enter Frankenstein complex, exit alle ratio.

1 opmerking:

Anoniem zei

Saunaatje nog als laatste toevoeging? Op hout dan he, niet zo ' n lampending

Natascha V