4 december 2012

Milieu

Da's ook wat, wilde ik een plaatje van de eerste sneeuw op de blog zetten, kon ik geen plaatjes meer opladen omdat mijn quota van 1GiB is overschreden. 
AHA! Het heeft even een paar uur uitvlooien gekost, maar dan heb je ook wat. De oplossing bleek uiteindelijk redelijk simpel te zijn. Het was even een beetje gegoochel, maar een kniesoor die daar op let. Ik kan dus weer even vooruit met fotootjes opladen naar de blog.

de eerste sneeuw
Strooien
Misschien een beetje vroeg, maar er lag zondag al een lekker pak sneeuw. Tegen de gladheid strooien ze hier met een soort mélange, een mengsel van zand en fijn grind. Dat spul spat zo lekker tegen je auto op. De eerste put zit al in de ruit. Die ruiten van Volkswagen zijn al zo kwetsbaar. OK misschien is dit strooispul op zich zelf wel milieu vriendelijk, maar wat is het milieu effect van al die reparaties dan. Hoeveel energie moet daar wel niet voor vernietigd worden. Ruiten maken kost ernorm veel energie. Nieuwe lak, ook niet zo best met al die industriële oplosmiddelen. Staal, voor een nieuwe motorkap, dat wil je niet weten wat dat kost aan het milieu. Doelloze arbeid, mensen die voor jouw reparatie naar hun werk moeten rijden. Enz enz. De milieu footprint van reparaties is dus enorm. Vele malen groter dan een beetje zout in het grondwater, dat kan de natuur best wel hebben. Vooral als er met beleid wordt gestrooid. Het zijn immers geen drukke verkeerswegen hier op het platte land.

Konfit
Het confituren van de mandarijnen gaat redelijk goed. Elke dag proef ik er eentje om te kijken wat't wordt. Erg veel smaak vind ik er niet aan zitten. Ze schrompelen wel behoorlijk, en volgens mij is dat nu net niet de bedoeling. Dus ik zal wel iets fout doen. 't Zal wel iets te maken hebben met de concentratie van de suiker. Zomaar een afgestreken kop suiker erin kieperen is natuurlijk geen erg betrouwbare manier. Tijd om de volgende batch wat methodischer aanpakken: meten is weten. Nog één dag een keertje opkoken en dan het droog proces uitvoeren, eigenlijk is er dus nog niets van te zeggen.

Ondertussen staan er drie dingen te pruttelen op het formuis: konfijt, soep van het huis en hamlappen in een pruimen / kruidnagelen saus. De essence of mélange voor de likeur is al klaar. Zie recept voor de mandarijnen likeur op onze site onder cookbook.

Soep
Het recept van de soep heeft als basis het recept van Wim. De azijn is er uit gelaten, het aantal botten is namelijk minimaal. Wel een flink stuk rundvlees met bot, 2 grote uien, 2 knoflooktenen, zout, 2 eetlepels paprikapoeder, 6 tomaten, 4 grote aardappels in schijven, uiteraard gerookte spekkies. Oh, en een paar kleine winterwortels (ook in plakjes gesneden)
Eerst de spekkies uitbakken met een beetje olijfolie, ondertussen alles schillen en snijden. Dan het vlees aanbraden. Tenslotte alle andere ingrediënten erin, optoppen met 2 liter water, en voor de liefhebbers een paar druppels tobasco. Minimaal 2 á 3 uur op een laag pitje, zodat het nog net een beetje pruttelt, laten sudderen.


Lekker met croutons of een stukje geroosterd stokbrood.

Eet smakelijk.

2 opmerkingen:

Aritha Vermeulen zei

Gave sneeuwfoto ... Heel erg mooi!

mailleroncourt zei

dankje. had hem nog wat op willen piepen, een beetje sprankelender, maar dan gaf het niet die sfeer van de betrokken lucht weer.