23 december 2012

Menukaart LMQR

Een paar weken geleden vroeg iemand me naar aanleiding van een boeking voor volgend jaar: "wat koken jullie zoal?" Een beetje internationaal met een Franse tik. Hebben jullie een specialiteit? Of specialiteiten? En pas toen besefte ik dat er de afgelopen 4 seizoenen een redelijk uitgebreid scala aan recepten is ontstaan die we regelmatig voor de gasten koken. Sommige recepten worden wat vaker dan andere gekookt. Een beetje afhankelijk van, de kostprijs, het seizoen en beschikbaarheid van ingrediënten. Sinds vorig jaar heb ik me opgelegd voor elk seizoen een 5-tal nieuwe recepten te verzinnen eventueel bestaande recepten om te bouwen, en uit te proberen. Bij het samenstellen van een diner probeer ik voor 12 gasten binnen de 2 uur een diner op tafel te zetten. Dat is inclusief tafel dekken en degelijke. Nu gaat me dat redelijk af, in het begin stond ik peentjes zwetend achter het fornuis. In het hoogseizoen verdelen Fannie en ik de taken onderling, en dan redden we het prima. Want je moet ook nog een vijftal kamers schoonmaken, nieuwe gasten ontvangen, entertainen en opletten dat het niemand aan iets onbreekt.

Over het samenstellen van een klassiek frans menu heb op 12 dec 2010 als eens geblogd, dat is misschien nog wel leuk om na te lezen. Klik HIER

Menukaart LMQR

Het is een hele lijst geworden, een beetje ruw, zo uit mijn hoofd, ik laat mijn aantekeningen maar staan.


Le mouton Qui Rit
menukaart

Entrées 6

Plat charcuterie Locale vleessoorten – inclusief cremes of pate's aanbieden met geroosterd brood
Gevuld ei Met madras curry, mayo de dijon opmaken op grote schaal

Tonijnsalade Met rauwe ui, majo de dijon, sel, poivre aanvullen met tomaat, met geroosterd brood

Piedmontaise Aardappelen creme fraiche, eieren, ham of saucisson de beillard, mayo de dijon op bedje van sla en tomaten
geroosterd brood erbij
Champignons op toast Gebakken champs met spekkies, uien knoflook op toast Fannie
Aumoniere Crêpe gevuld met gehakt of groenten Allumettes de jardons, champignons uien knoflook...
Deeg kan ook Brick deeg zijn, of filodeeg

Een pate en croute de oie of Richelieu (een met een broodkorstje omgeven pate) haal ik ook wel eens, leuk opmaken en staat erg goed op tafel. Dat is echter een kant en klaar product en eigenlijk hoort dat dan niet in deze lijst.

Entremets 7

Salade César sla met mayo en knoflook, gruyère, ei

Recept allerhande
Carots Een salade.
Geraspte wortels met honing en citroensap
Gewelde rozijnen toevoegen
Tomates Een salade.
Met dressing van olie, basilicum, zeer fijn gesneden ui
Tomaat in hele fijne stukjes snijden
Carots Met botersaus Wortels in micoronde gaarmaken
bij plats serveren
Aardappelen Gebakken aardapp uit de oven met rozemarijn en grof zeezout Bij plats serveren
Gev aardappelen Met vulling van creme fraiche en jonge kaas In oven stoven

Pommes de terre Salade van gekookte aardapp met creme fraiche en ananas en chives Kan ook als opmaak bij een plât

Deze entremets kun je op twee manieren zien. Als bijgerecht van het hoofdgerecht, bijvoorbeeld de wortels of ardappelen uit de oven. Maar met een beetje extra aankleding ook als tussen gang.

Plats 10

Gigot Schapenbout middeleeuws Toevoegen bouillon
Kip abricots abricot de provence, lardons, ui, knoflook boter

met rijst
kip ontvellen
Kip curry madras curry

Met rijst
kip voorbakken en vel eraf
Pasta tomaten, knoflook, spekkies, ui, olijven, citroen gehakt of fijngesneden hamlappen als vlees

Varkensfile Met vijgen of tomaten creme sauce

Filet mignon a: Stukjes Gegrild met tom. creme sauce
b: als saltim bucco
type beetje afhankelijk van aantal gasten

Boeuf Bourguignon Merlot of soortgelijke wijn gebruiken Toevoegen basis bouillon
opdienen met rijs of aardappelen uit de oven
net voor het opdienen nog 1 glas wijn toevoegen
Spare ribs Met mechun, ui, en knoflook Eerst aanbraden met spekkies etc, daarna in oven op 225 1/2 uur en 125 1/2 uur
Gelakte kip Kip gelakt met appelstroop Saus maken van warme appelstroom , snuifje gember, even opkoken en tijdens het bakken veelvuldig insmeren totdat saus op is.
Kippenbout licht voorbakken, 1/2 uur op 225 (+ insmeren met saus), krokant afbakken onder gril
Beef wellington Pâte, ontbijtspek, kaas, uien knoflook In pâte verpakken, met ontbijtspek, ui, knoflook, afwerken met ei, clove

Uiteraard heb je nog de in heel LDF graag gegeten Choucroute Alsacienne, een typsich najaars gerecht. Dat kook ik eigenlijk alleen op verzoek, het is wel een complete maaltijd. Kan ik daarom niet zo plaatsen in het rijtje van een drie gangen menu. Je zou dan een heel klein entrée en een zeer licht désert erbij moeten serveren. Daar moet ik eens iets op verzinnen.  

Soupes 3

Tomatensoep Bouillon + tomaten
snij afval filet mignon
Heldere bouillon op basis van veel vlees etc
Uiensoep Bouillon + uien
snij afval filet mignon
Heldere bouillon op basis van veel botten, vlees, groenten etc
Erwtensoup erwten soep, met carbonades en rookworst

Recept Allerhande
rookworst kan prima vervangen worden door saucissons de montbeilard

De overbekende Pot au Feu? Die kook ik eigenlijk uitsluitend voor mezelf, in de winter. Het is een maaltijdsoep, lekker makkelijk en je kunt meteen voor een paar dagen maken. Heerlijk, zo tussen de middag een warme soep. Stukje brood erbij, de dag kan dan niet meer kapot.

Deserts 9

Gebakje Appel vulling op feuilletée deeg beetje honing toevoegen
Crêpes Crêpes met ijs en sauce
of bij ontbijt met beleg etc.
Chocolade saus of gembersaus
Poire Poire met chocola Evt ijs en of fouette erbij
Fruitcocktail Vruchten met rosé vr. van het seizoen, geen appels of druiven

Triffle Koekies, vanillevla, aardbeienjus

Bananen Geb bananen met creme saus

Fromage blanc FB, banaan, grenadine, choc vlokken Crême fraiche + vanille
Waffle wafel gevuld met chocomousse stijfgeklopt eiwit met choco saus
wafel kan ook van filodeeg of brickdeeg zijn

Poire Gebakken in ananas sauce Gewelde boter met ananas, rietsuiker en honing + vanille

We hebben wel eens een diner samengesteld uit alleen maar toetjes. Dan zit je wel helemaal de hyperen in je bed die nacht.
Natuurlijk kun je de maaltijd ook afsluiten met een paar stukjes kaas. Meestal waarderen alleen de Franse gasten dat.
 
Sauces 5

Tomaten creme saus allumettes fumee, ail, oignon, sel, poivre, sauce tomate, olive, basil Bij vlees
Creme sauce Boter, sirop de gingembre, sucre de cane, vanille Voor bananen en crepes
Chocolade saus Choco met crême, vanille, honing Bij crêpes en peren
Sauce de beurre Botersaus met een beetje citroensap en zout boter laten wellen
bij wortels
Sauce ananas Gewelde boter met grotere stuken ananas, ingedikt sap, vanille, rietsuiker of honing Peer in boter licht bakken, 2 eetl sap van ananas laten inkoken en toevoegen

Dit zijn maar een paar van de sausen die ik maak, deze komen wel van eigen hand, andere sausen haal ik wel eens uit kookboeken of gewoon van het interwebz.

Dressings 2

Fromage blanc FB met mayo, olijfolie, sel poivre, tomatenketchup

Dressing 1

Balsamico, olie, azijn fijngesnippert uitje, zout, peper,










Enzovoort. Dressings kun je ook uit een flesje halen, of de gasten hun eigen dressing laten samenstellen. Dat wordt erg leuk gevonden, de verschillende dressings op tafel.

Aperatives / Digestives 3

Kir Royale Shampo met creme cassis Apero
Liq. Mandarin soort cointreau

Eigen brouwsel
Liq. Cafe Tia maria Eigen brouwsel

Mandarijnen en kofie likeur maak ik zelf. Zo af en toe maak ik een paar liter aan met als alcohol Alcool de fruit of gewone rum. Na de basis escance gemaakt te hebben van grond af aan. voeg je de alcohol toe en laat het een paar weken staan. Dan siphoneren waarna het helder genoeg is. Laat je het langer staan dan wordt het uiteindelijk kristal helder. Zelf vind ik de smaak dan iets teruggelopen. Veel goedkoper dan kant en klare Drambuie of Cointreau in de winkel kopen is het eigenlijk niet, tenminste met de prijzen in LDF, maar het is gewoon het plezier om likeuren te maken.

Tenslotte

Zo, het is nogal een lange lijst geworden. Ik heb een poging gedaan er enige ordening in te brengen. De recepten van de meest populaire gerechten staan ook op onze site: HIER. Die pagina wordt de komende maanden nog aangevuld, opgeleukt en door Fannie gestandaardiseerd, of zo ;=)

Vragen, gewoon in de opmerkingen /remarks hier onder, of mail me.




Geen opmerkingen: