17 december 2012

Likeur

links kalua, rechts mandarijnen likeur
In LDF kon je iets meer dan een jaar geleden nog pure (96%) alcohol kopen, zo over de toonbank. Dat zit er nu niet meer in. Begrijpelijk, om misbruik te voorkomen. Wel kun je de zg Alcool spécial pour fruits spiritueuse (inmaak alcohol) krijgen van 40%, een absoluut neutraal smakend goedje. Meer correct, er zit geen smaak áán. Echter, ook bijzonder geschikt voor het maken van likeuren. Ruim een jaar geleden ben ik namelijk begonnen mijn eigen likeuren te maken. Mandarijnen likeur en Kalua zijn wel mijn favorieten. Schenk ik uit aan de gasten als we extra zwaar getafeld hebben. Het geeft veel voldoening je eigen kraak en smaak aan een likeurtje te kunnen geven. Het is leuker het zelf te maken dan gewoon een fles uit het schap te halen. En geloof me, het interwebz staat bor-de-vol met recepten voor allerlei likeurtjes.
Met een fles alcool de fruits van 40% kun je twee liter likeur maken. Nog wat rietsuiker, honing, vruchten, andere ingrediënten en klaar.
Dubbele pret is dat, want je moet tijdens het proces natuurlijk wel telkens een paar druppels proeven. Ik heb nu 3 liter mandarijnen likeur, het is nog een beetje troebel, daarom moet het spul nog een maand of wat in het donker staan om te rijpen en bezinken. Dan kan het gesiphoneerd, en in een mooie fles gedaan worden. Het recept staat - hier. Met deze laatste batch heb ik het suikerwater gebruikt dat van het konfijten van de mandarijnen af kwam. Het heeft een veel sterkere mandarijnen smaak aan het brouwsel gegeven. Ik zal het recept een dezer dagen op de site gaan aanpassen.
Dit keer niet alles in de blender aan gort gemalen maar van te voren de vaste stoffen eruit gefilterd met een theedoek. Was een truc van Fannie. Gewoon in de theedoek gieten en uitwringen. Werkt perfect. De troebelheid is dan ook een stuk minder dan normaal. Nu zou je nog verder kunnen gaan door een fijnmaziger doek te nemen of zelfs iets als kalk toe te voegen, maar zo vind ik het prima.
De essence voor de Kalua is ook al klaar, moet alleen nog de alcohol bij. Dit keer heb ik de koffie niet in laten koken om te kijken of de koffie smaak dan wat subtieler wordt. Vorige keer gebruikte ik rum van Martinique als alcohol, dat kwam mij toch iets te scherp over. Dit keer weer met de neutrale alcohol. Ook hier maak je van 1 liter basis 'essence' twee liter likeur. Opvallend is dat er ongemerkt toch nog een boel "stof" in de koffie zit, dat wil je er graag uit hebben om een heldere drank te krijgen. Oplossing: een paar weken laten staan, decanteren en klaar. Daarmee ben ik voor de zomer wel weer gedekt aan likeuren.

Stoken
bron: Cuerva distilleries
Kom ik terug op het onderwerp alcohol. Graag zou ik iets sterkers hebben zodat alles niet zo verdund zou worden. Voor informatie ga je nu eenmaal op het interweb zoeken, over de sterkte en recepten van likeuren. De echte Cointreau heeft toch al snel 40%. Zelf kan ik tot de 30% komen als ik heel weinig vocht gebruik in de essence. De oplossing wordt toch al snel een kwart liter water verdund, die heb je wel nodig om de suiker op te lossen.
Met de Nederlandse mannen hier heb ik het wel eens over het maken van cider volgend seizoen. Van de appels uit onze eigen boomgaard dan. En het zelfs tot een soort of Calva(dos) stoken. Uiteraard is iedereen enthousiast. Helaas is dat Calvados stoken (zonder vergunning) illegaal, de boetes zijn bepaald niet kinderachtig. Daar komt nog bij dat er tijdens de gisting, niet in het minst het stoken, een zeer specifieke geur wordt verspreid. Iedereen kan buiten ruiken waar je mee bezig bent. Niet zo handig dus. Ik vraag me dus af of er een legale manier is om aan sterkere alcohol te komen.
Vriend Wim kwam al snel met het idee om uit de goedkoopst mogelijke wijn de alcohol te halen met een refractie kolom, krijg je puur spul van zonder bijsmaak. Dat klinkt op zich vrij eenvoudig. Maar is het legaal? Ook niet, je mag blijkbaar geen alcohol stoken uit wijn. Wel als je het via de communale stokerij doet, naar verluid. Je betaald dan accijns naar het gewicht van je fruit en zo. Hoe het met het destilleren van wijn gaat weet ik niet. Minder spannend maar wel veilig. Hoef je ook de apparatuur niet aan te schaffen.
We hebben het er dus regelmatig over hoe zo'n destillatie kolom er dan uit zou moeten zien. Gewoon uit nieuwsgierigheid, begrijp me goed ;=)

bron:Hillbilly Stills
Zo dus. Deze jongen maakt in één run 98%, of daar in de buurt. De alcohol komt uit een brouwsel van mais en gist. Zoek in YouTube maar eens op Hillbilly Stills. In de US mag je wel stoken als het voor brandstof in je auto bedoeld is. Je begrijpt dat het bouwen van destillatie kolommen weer een hoge vlucht heeft genomen in die contreien. Met veel geblader op het web doe je allerlei kennis op. Een prima gelegenheid m'n scheikunde weer eens op te halen. Voorbij komen dingen als Mollen en zuurbruggen, Kw's b's z's, evenwichtsvoorwaardes, de constante van Courvoisier, hé en een titratiecurve, isotroop... Pure nostalgie van de 70-er jaren. Met die opgefriste kennis kan ik nu weer uitrekenen hoeveel liter pure alcohol je uit tien kilo suiker kan halen. Goh, en hoe kun je nu bepalen of je met Ethanol (eten) of Methanol (mijden) te maken hebt; dat is dan weer iets met de Ph waarde bepalen en titreren. Hoe zie je dat er eigenlijk geen Ethanol meer in de vloeistof die uit je kolom komt zit... Razend interessant allemaal.

Maar nu de hamvraag: kun je ook een micro destilleerkolom maken? Eentje van een 50cm hoogte, waarmee je even snel 5 liter wijn kan kraken. Uit 5 liter van 12% krijg je minimaal 500ml pure alcohol. Een die ook nog gewoon onder je afzuigkap past? Ja dat kan. Iets met een kleine kolom gevuld met knikkers op een ordinaire kookplaat. Hé dat biedt perspectieven. Maar ja, linke soep hè, t'is illegaal. Voorshands maar eens verder zoeken naar sterkere legale alcohol. Of leren met minder vocht de essences te maken. Kan natuurlijk ook.
Je bent er maar druk mee, en de to-do lijst wordt langer en langer. Volgend jaar daar maar weer eens een deuk in slaan.
Heb je eenmaal sterkere alcohol dan bieden zich ineens meer mogelijkheden aan. Wie kent die film Parfum? Een grapjas probeerde een liefdes elixer te maken door de essence uit jonge vrouwen te "destilleren". Mooie beelden uit de Provence en boordevol info over het uit rozen en lavendel halen van etherische olie. Met sterke alco kun je uit de lavendel (van eigen kweek) de etherische olie halen, of essence uit de mandarijnen zonder te koken, net zo makkelijk. En dat ruikt dan weer lekker in de kamers. Kun je van die verdampers van keramiek maken en de olie erin doen. Heb ik ook al in mijn schetsboekje staan, dus die komt er echt wel.

VEILING
Iets heel anders nu. Al jaren heb ik een redelijk uitgebreide mail wisseling met iedereen en nog wat over alle mogelijke onderwerpen. Wat wil het geval, sinds enige tijd klaagde een van mijn contacten voortdurend dat ie geen PDF kon openen of de spellingchecker niet kon starten omdat zijn WebTV toetsenbord gedeeltelijk de geest had gegeven. Toen ik hem een PDF-je stuurde over een van zijn geliefde onderwerpen (atheïsme) met een onderzoek van de IEU en hij weer terug kwam met dat ie dat niet kon openen was ik het zat. Eens kijken, wat is dat dan voor iets speciaals, hm iets met veel knoppen en bluetooth. Maar het ding kostte nog geen 20$, waar hebben we het over dacht ik. Zo veel ergernis bij hem en de andere penpals, maar nee, toch gewoon op iets kapots blijven doorgaan. Ah, hij is bijna jarig, een mooiere smoes had ik niet nodig. Zou ik hem beledigen als ik er eentje voor hem bestelde? Toch maar: zo gezegd zo gedaan. Uiteindelijk kom ik op eBay terecht waar nota bene een veiling voor dat toetsenbord aan de gang was. Ha, 'spannond' denk ik dan. Dus ik druk wél op de knop hebben, maar wacht nog éven met betalen. Zo'n veiling begint met een vaste voorraad, zeg tien, en tijdsduur. Dan kunnen mensen bieden, net als bij een echte veiling. Hoe langer de veiling duurt, des te lager wordt de prijs. Dus ik wacht nog even dacht ik, krijg intussen wel een bevestiging dat ik er eentje 'gewonnen' heb, de prijs is al gezakt. Ik wacht nog een dag. Dan kun je pech hebben en je hebt geen deal. Maar dit keer had ik geluk. Voor nog geen 10$ scoor ik een keyboard van 20$. Daarmee zijn de verzendkosten weer terug verdiend. Hop betaalknop ingedrukt en bingo. Maar ja ik zit in LDF en Neil in USA. Transport kosten zijn ineens 34 flappen. Via paypal kon je toch je shippings adres nog veranderen? Yesss, de vrachtkosten gingen terug naar 9$, nóg een heel bedrag. Een voordeel, het ding hoeft niet via de US naar LDF en weer terug.
Twee dagen later kreeg ik een blij verrast mailtje met dat er een nieuw KB was afgeleverd. Hoe kon dat nu, en wie is die afzender LMQRxx. Het kwartje viel snel, gelukkig was ie niet beledigd en nam zijn vroegtijdig verjaardags cadeautje met dank in ontvangst.
Dan ondervind je aan den lijve hoe klein de wereld is geworden met dat internet. Vanuit je luie stoel bestel je een dingetje aan de overkant van de plas, en het wordt keurig afgeleverd op een adres waar ook ter wereld, soms bijna op dezelfde dag. Daar kan niets ter wereld tegenop. Dat heb ik vaak met de boeken die ik bestel. Waar het ook vandaan moet komen, uiteindelijk vind je het leesvoer in je brievenbox naast de deur. Zelfs potten en pannen, teevees, tapijten, een kerststol, alles, alles, is tegenwoordig via het internet te koop en wordt keurig bij je deur afgeleverd. In mijn geval zijn soms de portokosten hoger dan de prijs van het boek. Veelal via Amazon bestel ik 2e hands boeken voor een prikkie, de laatste was 1 cent! Portokosten 3.95, om je te bescheuren.
Over de wereld is klein geworden. Ik kan me nog een akkefietje herinneren uit de jaren 80 om een setje muntjes van Saudi Arabië te bestellen. Eerst een luchtpostbrief er heen, dan een postwissel kopen op het postkantoor, een maand of wat wachten en dan kwam er bericht van de douane dat er een pakketje vrij van invoerrechten lag te wachten op het uitklaringskantoor in Rotterdam. Persoonlijk ophalen en dit bewijs van kennisgeving meenemen graag. Dat is nog eens nostalgie. Die muntjes maken nog steeds deel uit van mijn verzameling hedendaagse munten. Geen zier waard maar leuk om munten van alle landen van de wereld te verzamelen. Daarom, voor mij was het wel jammer dat al die nationale munten verdwenen met de komst van de euro.

1 opmerking:

Anoniem zei

alcohol 96% kun je kopen bij Colruyt Neerpelt België
gr. Lidia
btw ik maak zelf limoncello