31 oktober 2012

Einde

Genoeg is genoeg.
Uit puur chagrijn heb ik de hele besturing van de Solar Farm maar losgekoppeld, en slangen nu rechtstreeks aan elkaar geknoopt. Alleen wat absoluut nodig was om warmte het huis in te krijgen zit nu aan elkaar. De afgelopen week heb ik misschien wel een miljoen combinaties van schakelaars, tijdklokken, en relais getest. Op verschillende standen van kleppen, er zit zelfs een motorgestuurde driewegklep bij, ook nog kleppen rechtstreeks op een stopcontact gezet, en ga-zo-maar-door. Op een gegeven moment dacht ik, en nu ben ik het zat. Of een van de kleppen werkt niet of kleppen worden precies verkeerd om geschakeld. Tot overmaat van ramp knalde ook nog een van de slangen bij array 1 eruit. Waar hebben we die overdruk klep dan voor geïnstalleerd, denk ik dan simplistisch, als de handel dan alsnog klapt. Afijn, ik heb geen zin meer om hier nog verder mee te pielen. Dan maar, zoals ik dat in vorige mijn job gewend was, rücksichtslos kappen ermee en de meest eenvoudige doch effectieve oplossing bedenken. Vanaf nu loopt de warmte rechtstreeks uit de solar farm het huis in en zorgt de schakelklok ervoor dat de loop-back om 10 uur gesloten en om 17 uur geopend wordt. Zo blijft het water in Solar Farm in de nacht circuleren en kan de warmte uit de CV niet naar buiten. Eenvoudiger kan ik het niet bedenken.
Nu alleen nog antivries in het systeem krijgen. Daarvoor heb ik iets creatiefs bedacht. Een soort van emmer met twee pijpjes in het 'deksel' gelijmd en rechtstreeks aangesloten op de CV. Door het verhaal in serie te zetten moet het water daar doorheen en mengt zich dan automatisch met de antivries. Omdat het vat in de bypass zit kun je het vat er weer tussenuit halen om bij te vullen indien nodig, of een monster nemen. Testen ga ik doen door een beetje van die soep in een potje in de vriezer te zetten bij -18. Als de handel dan niet bevriest is het goed. Eenvoud toont de meester, za'k maar zeggen. Of zoiets, ben niet zo sterk in uitdrukkingen en gezegden ;=)
Dat overdruk ventiel moet dan maar meteen aan het eerste array van de solar farm bevestigd worden. Daar knallen de slangen namelijk altijd. Morgen nog wat extra spullen halen en dan is dat ook weer achter de rug. Ik werd er kompleet gestoord van. Automatiseren is mooi, maar het moet wel werken zonder dat je een week aan het puzzelen en uitproberen bent. Als er ook maar een van de onderdelen niet werkt zoals het zou moeten, ben je er behoorlijk druk mee. Dan geraak je het uiteindelijk zat.
Twee nachten geleden vroor het minimaal 8 graden in de nacht, even was ik bang dat er nog meer slangen kapot gevroren waren, maar volgens mij loopt nu alles gewoon door. Een beetje mazzel mag je toch wel hebben. Jammer alleen dat de laatste twee redelijk zonnige dagen niet optimaal gebruikt hebben kunnen worden.
Wat is hier nu van geleerd? Dat je niet zonder testen de zaak zomaar moet migreren (omzetten-veranderen). Gek, dat deed ik in mijn oude baan never nooit. Met 5 kleppen, terugslagdingen, relais, schakelaars etc. heb je gewoon teveel varianten die foute combinaties kunnen geven. De week was natuurlijk niet helemaal verknald. Na een dag of wat heb je doorgrond hoe het systeem eigenlijk zou moeten werken. Dan weet je dat het geen zin heeft een overdruk ventiel in het schakelpaneel te verwerken, en dat je altijd een paar onderdelen mist om iets af te kunnen maken. Als Wim weer komt gaan we eerst een testopstelling maken en dan pas definitief monteren. Een herhaling van deze ellende heeft geen toegevoegde waarde.
U hoort nog van me ;=0
LEESWERK 
Via Google kun je allerlei alerts uitzetten. Uiteraard heb ik er ook een paar lopen. Een ervan is natuurlijk History of Computing. Een keer per week komt er dan een mailtje in mijn mailbox terecht waarin staat of Google iets heeft gevonden over dat onderwerp. Klikker-de-klik doe je, en je leest je vervolgens drie keer in de rondte. Bij alleen die ene site blijft het natuurlijk niet. Zo kwam ik aan een boektitel over zoekmachines. Het boekske meteen via amazon besteld, 2e hands kostte het 23 cent, en 3.10 aan porto kosten...
Erg actueel is het onderwerp weer in LDF met betrekking tot Google's zoekresultaten en hoe dat getoond wordt. Die onderneming zelf begint nogal epische vormen aan te nemen. Ook in de reële wereld zijn de bedrijven die zoekmachines exploiteren een steeds grotere factor van belang geworden. Want, als je als baas van zo'n onderneming min of meer een audiëntie bij de Franse president kan bedisselen, en die dan ook nog eens met je wilt overleggen over een wet die in de maak is, dan ben je iemand. De wet gaat met name om betaling van auteursrechten op het tonen van nieuwsfragmenten in je zoekresultaten.
De Belgische nieuwssites flikten een paar jaar geleden ook al zo'n kunstje door Google te willen laten betalen voor het tonen van de koppen van hun sites. Google reageerde daarop door totaal geen verkeer meer voor die sites te genereren. Een pracht van een boemerang effect! Dat bracht de inhalige nieuwssites met hangende pootjes terug aan de onderhandelingstafel en de wet is van de baan in het land waar de beste patatten en heel lekker bier vandaan komt.
De Franse nieuwssites doen ogenschijnlijk een herhaling van zetten, hoewel zij zich vaak geen bal aantrekken van buitenlandse ondernemingen. Als Google dezelfde truc probeert te herhalen dan kan dat lollig worden. Dan gebeurt er zoiets wat de Chinezen ook doen, en wel door bepaalde nieuwsberichten uit het internet tegen te houden. Als Google het niet vindt bestaat het niet, zeggen de gebruikers wel eens. Dus wat roest het denken de meeste surfers dan. Maar let op! Die fransjes zijn natuurlijk niet achterlijk en hebben daar vast en zeker wel wat op bedacht om juist dat te voorkomen. Het zal wel weer een schimmig spel worden van zetten waarbij die knakker van Google behoorlijk op zijn tellen moet gaan passen. Praten kunnen die fransjes echt wel, ook al begrijpen ze geen bal van het internet. Net als heel veel andere politici in de Europese landen, of de rest van de wereld. Behalve de Chinezen, Iraniërs, Egyptenaren, en zo. Die overheden zijn als de dood voor het internet, en bepotelen het netverkeer net zo lang totdat er alleen maar een propaganda machine overblijft. Ook in overige landen wordt het internet "gezuiverd". Nee, roep je dan. Kan niet! Nou, zoek maar eens op een willekeurig kamerlid naar foto's of gegevens van voor hun ambtstermijn. Vooral van leden die een nogal turbulent leven hebben gehad lijken voor hun lidmaatschap niet bestaan te hebben. Die zijn namelijk heel erg lastig te vinden, alleen de propaganda, die vind je vaak. Da's opvallend, heel opvallend.

Maar Patokkel zij dank, we leven nog steeds in een democratie...

Geen opmerkingen: