1 november 2012

Schrijven

Een paar dagen geleden had ik het er al over (HIER). Hoe schrijf je nu een verhaal.

Eerlijk gezegd ik heb geen idee, maar ben er toch eens over gaan nadenken. Vooral over wat Wim en ik eens bespraken over computer gegenereerde verhalen. Kan dat? Na enig nadenken ben ik nog steeds van mening dat dat kan. We kennen al jaren de brieven generatoren, en de laatste decennia, emails die via een database uit de tekst generator komen. De finesses zoals bloemrijk taalgebruik en zo, zullen voorlopig nog seeds door een mens aangebracht moeten worden, maar vergis je niet, die laatste horde kan zomaar passée zijn. Ik verdenk uitgevers er al jaren van met de computer hele stukken van de boeket of bloemen reeks te genereren en een ghost writer nog even een beetje saus erover te laten gieten. Dan volgt nog even het verhaal door een spell en grammar checker heen te halen, en klaar!. Zonder kraak noch smaak wellicht, maar dat terzijde. Kan ik, nu weer als amateur, programmeur zoiets in elkaar fietsen? Denk het wel. Heb je daar nog wat andere specialisten bij nodig. Zou leuk zijn, maar hoeft niet.
Zo dan, wat zijn de contouren van een verhalen schrijvende computer in mijn ogen? Daarvoor is het handig als er eerst een idee is hoe je een verhaal of memo opzet. Ergens in mijn beroeps verleden had ik voor onze afdeling eens een memo over het opbouwen van een memo geschreven, met enige moeite heb ik dat terug gevonden. En ben er eens een avondje voor gaan zitten. Ach, het houdt je scherp om eens over zoiets na te denken.

STUKKIE SCHRIJVEN 1

Synopsis
Hoe bouw je het schrijven van een stukje op, is daar een vast stramien voor te bedenken, en kan dat stramien ook toegepast worden op alle losse onderdelen van het verhaal? Is zo'n model zowel in de beroeps, als privé sfeer te gebruiken?

Opbouw:
I Verhaallijn opstellen
II Ordenen
III Uitbreiding
IV Uitschrijven
V Aankleding

I Verhaallijn opstellen
  • Synopsis onderwerp in maximaal 50 woorden
  • Geeltjes sessie
  • Breinmap maken voor verhaallijn op basis van synopsis en geeltjes sessie

Synopsis onderwerp in maximal 50 woorden.
Waar ga je het over hebben. Wees ter zake en geef alleen het basis idee aan.

Geeltjes sessie – trefwoorden en objecten
Maak een lijst met trefwoorden, brokken van zinnen, ideeen, wat er ook maar in je opkomt. Je kunt dat op kleine papiertjes schrijven en voor je op de muur plakken, in een document zetten, of daar een gespecialiseerd programma voor gebruiken. Je hebt hier allerlei technieken en methoden voor.

Breinmap maken voor verhaallijn op basis van synopsis en geeltjes sessie
Een breinmap is de volgende stap voor het orde brengen in je ideeën en opmerkingen. Je kunt met deze techniek een rangschikking aanbrengen door bij de trefwoorden het onderlinge verband aan te geven. Er bestaan hier allerlei programma's voor (zie onderstaand voorbeeld) maar je kunt dat ook gewoon op een A4-tje uitwerken. Of in je teksverwerker.

Resultaat: een duidelijk en logisch in elkaar zittende breinmap

bron: http://creatingminds.org/tools/brainmapping.htm

Het werken met een techniek als Brain Mapping, in goed nederlands “breinkaart”, vereist geen specifieke kennis. Enige oefening kan je helpen dit proces onder de knie te krijgen. Een breinmap is heel vergevend, je kunt het altijd aanpassen. Zoek maar eens op het internet naar een uitgebreidere toeliching. Overigens is Brain Mapping slechts een van de vele manieren om een soort kaart van je ideeën vast te leggen.

Zo dat was deel 1

Bij iedere posting weer een klein stukkie over stukkies schrijven.

Geen opmerkingen: