8 november 2012

Verhaaltje 3

De laatste weken ben ik OpenOffice gaan gebruiken om mijn blogjes te schrijven. Daarbij blijken soms dingen mee te komen in de blog editor die zorgen dat bij bepaalde browsers delen van de blog niet meer te zien zijn. Het stukje van gisteren was voor niemand zichtbaar. Daarom bij deze deel 3 nog een keer maar dan zonder de 'special' karakters / symbols van OpenOffice er tussen door.

Opbouw
III Ordenen 
IV Uitbreiding
V Uitwerking
VI Aankleding
VII Nawoord

III Ordenen

Aan de hand van de ruwe verhaallijn, de breinmap, het storyboard en de personages wordt het geraamte van het verhaal gemaakt.
  • Breinmap en Storyboard
  • Tijdlijn
  • Personages

Breinmap en storyboard
De (hoofd)groepen uit de breinmap vormen je stepping stones, je uitgangspunten, of de incidenten / gebeurtenissen in je verhaal. Door die te vertalen naar een soort schetsen of plaatjes is een soort stripverhaal ontstaan. Nu nog in een willekeurige volgorde omdat je tijdlijn nog niet is uitgewerkt. Je hoeft geen tekenaar te zijn om een storyboard te maken. En het is erg waarschijnlijk dat er hiaten in je storyboard zitten of dat je stukjes wilt aan of opvullen. Daarover later.
Bij een zakelijk memo komt het maken van een storyboard of stripverhaal eigenlijk nooit voor. Ook al omdat je daar de tijd niet voor krijgt. Hoe vaak hoor je niet, na de lunch verwacht ik je verslag? Uiteraard moet je wel een zekere opbouw in je verhaal aanbrengen door de hoofdpunten even als een krabbel op een A4tje te plempen als houvast. Handig als je dat al tijdens het vergaderen doet, sommigen maken zelfs al tijdens de vergadering een breinmap. Als het een verslag van een bijeenkomst zou zijn, dan is de tijdlijn meestal de agenda. Zie elk punt van de agenda als incident. En die is weer onder te verdelen is paragrafen. Een paragraaf kan ook een enkele zin zijn. Een memo bestaat meestal uit drie delen: aanleiding, opsomming feitelijkheden, conclusie of oplossingsrichting(en) / aanbevelingen. Welk soort tijdlijn je ook kiest, het stramien van hoe je een verslag / verhaal opbouwt blijft gelijk.
Tijdlijn
Heb je geen storyboard, omdat je verhaaltje bijvoorbeeld de tijd die je daaraan moet besteden niet rechtvaardigd, ook geen ramp. Voor een breinmap geldt dat ook, geen ramp indien niet. Minder is altijd beter. Het is prima om even in een tekstverwerker de trefwoorden in te tikken. Die vervolgens in korte steekzinnen uit te werken zodat de idee duidelijk is en op die manier ook een storyboard ontstaat.
Dan is het handig om op dit punt een logische volgorde aan te brengen, een soort tijdlijn volgens welke de avonturen zich af spelen. Of dit nu in tijd is zoals we tijd begrijpen (de klok), of in een volgorde waarbij wat volgt, afgeleid kan worden uit het voorgaande (logica). Er komt daarmee een lijn in je verhaal. Pietje zit immers pas pinda's aan je tafel te pellen als Pietje van de maan is terug gekomen, waar hij de kristalschimmel aan het bestrijden was. Voor hetzelfde kun je ook A6 kaartjes gebruiken en die als een kaartspel op je keukentafel rangschikken. Of (combineer de) geeltjes die je van je geeltjes sessie nog aan de muur hebt hangen. Die kun je dan rangschikken in een logisch of prettig lopende tijdlijn. Heb je toch een story board gemaakt dan plak je op elk velletje (incident) de bijbehorende geeltjes.
Personages
Ook hier weer, hoe minder hoe beter. Maak geeltjes (avatar) met namen erop en bij elke scene of incident plak het bestreffende stickertje erbij indien van toepassing. Doe je alles in je tekst verwerker tik dan de namen bij elke kopregel / alinea, scene of paragraaf. Over het creeren van personages heb ik zelf nog geen vast omlijnde ideeën, dat komt nog wel. Ga nu nog niet beschrijven wat de personages in de scene gaan uitspoken dat komt later.
Je hebt nu een prikbord of muur volhangen met je storyboard en daarop geeltjes van de scenes en avatars geplakt. Je hebt zelfs een presenteerbaar verhaal, bijna als in een slideshow.
 
Resultaat: een rangschikking van scenes in een voor de lezer volgbaar geheel.
Test! Doe alsof je een presentatie geeft aan een gezelschap. En vertel het verhaal aan ze terwijl je je eigen storyboard gebruikt. Je zult wellicht opmerken dat er hiaten in je verhaal voorkomen. Koppel terug naar je breinmap, ben je niet iets vergeten of moet er iets aangevuld worden dan is daar nu het tijstip voor. Uitbreiden kan later ook nog.

willekeurige volgorde
eindresutaat met compleet storyboard
 P.S. de plaatjes zijn van het internet geplukt en heb ik met opzet vaag gemaakt.

P.P.S. trap er niet in door hele stukken tekst alvast te gaan maken, je hebt immers toch al je tekstverwerker open? Trap er niet in. Houdt het kort en krachtig in kopregels - subtitels - steekzinnen en avatars, meer niet. Anders ga je al snel verzuipen.

 Volgende deel: IV Uitbreiding

Geen opmerkingen: